Следва

Легендите на кубинската музика Pasión de Buena Vista ще разтопят София през октомври

ЧЕРНО НА БЯЛО е новият проект на Мариета Ценова в София

Мариета Ценова събира ЧЕРНО НА БЯЛО най-актуалните български художници...

Events преди 7 години

17 от най-актуалните художници в страната влизат в Червената точка с размисли черно на бяло, провокирани от поканата на Мариета Ценова, куратор на изложбата. Според нея “Черно на бяло” е идиом за честност, искреност и отговорност. В него се е настанил целият диапазон на равнопоставеността, от баланса и хармонията до толерантността.
 

Андрей Хамбарски

Въпреки името си, изложбата не е само графична, а включва творби с широка палитра от техники: акварел върху ръчна хартия, отработено масло (петрол) върху хартия, гваш, дигитален печат, стоманена тел с проекция върху картон, фотография, сериграфия, графичен отпечатък върху хартия, принт върху платно. Разнообразието от техники в „Черно на бяло“ е целенасочено. От първите рисунки с въглен върху камък, през академичните ескизи, екслибриса и източната калиграфия до “супрематизма” на Малевич, “оп арта” на Бриджит Райли и скулптурите на Антъни Гормли, двата ахроматични цвята претърпяват гигантски метаморфози и всеки път са най-прекият път за идеята и посланието.

Rassim

Авторите, приели предизвикателството да се подпишат черно на бяло в проекта на Мариета Ценова са: Иван ГАЗДОВ, Андон ГЕОРГИЕВ - AndonastY, Петринел ГОЧЕВ, Кирил ЗЛАТКОВ, Ася КОВАНОВА и Андрей КУЛЕВ, Иван КЮРАНОВ, Светлана МИРЧЕВА, Виктор ПОПОВ, Филип ПОПОВ, Моника ПОПОВА, Калоян ПРАМАТАРОВ в тандем с Димитър ОВЧАРОВ, Елена СТУМБОВА, RASSIM, Андрей ХАМБАРСКИ, Стефан ЧИНОВ

Елена Стумбова в подготовка на инсталация

Техните сенки в бялото и проблясъци в черното ще останат споделени в галерия и депо за изкуство „Червената точка“ от 9 юни до 8 юли.

Виктор Попов

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?