Следва

And the real women are...

Пиерлуиджи Фучи - Полезните истини за модата и бизнеса

Пиерлуиджи Фучи е един от онези дизайнери, чиито дрехи оставят спомен у теб за цял живот. Той е толкова отдаден...

Лица преди 15 години

Пиерлуиджи Фучи е един от онези дизайнери, чиито дрехи оставят спомен у теб за цял живот. Той е толкова отдаден на работата си, че просто няма как да не харесаш нещата, които прави. Италианецът е много слаб, малко нисък, със заразяващ смях и учудващо широка усмивка. В приятелски разговор той разказа на екипа на ViewSofia за работата си, първото си посещение в България, за това как е започнал и за това колко е важно да инвестираш в правилните неща.

V. S. Как си?
Fucci:
Добре, много ми е приятно да съм тук на това хубаво място.

V. S. За първи път ли си в България?
Fucci:
Да, за първи път, но имам много хубави впечатления, въпреки че все още не съм успял да разгледам. Когато тръгнах насам и казах на приятелите ми, те ме изгледаха доста странно и ме питаха иронично „Пиерлуиджи, какво ще правиш там?”, а аз им отговарях, че идвам по бизнес. Бяха доста смутени, но като се върна ще им разкажа само хубави неща. Тук дори се запознах с италианци, които са дошли и са останали да живеят в България защото им е харесало.

V. S. Кога разбра, че модата е твоето призвание?
Fucci:
Мисля си, че всеки човек още в най-ранна детска възраст осъзнава с какво иска да се занимава, а когато става въпрос за даден вид изкуство това си и личи. Та мисля си, че от много малък знам, че искам да се занимавам с мода.

V. S. Кога започна да се занимаваш с дизайн?
Fucci:
Бях на 18 години, когато започнах. Баща ми казваше „Пиерлуиджи, още си млад, не бързай, не знаеш какво ще стане, сигурен ли си, че искаш да се занимаваш с това?”. Аз бях сигурен, и започнах. С една папка скици в ръка започнах да обикалям модните къщи и да си търся работа. Всички ми казваха, че съм твърде млад, че нямам опит, което си беше истина, но пък аз исках да работя. Всъщност първият дизайнер, който ме нае беше Роберто Кавали. По точно съпругата му, която е малко глупава жена. Та тя видя една моя скица и се позамисли. Малко по късно ми каза „Пиерлуиджи, тази рокля ще е много хубава, ако се направи от кожа”. Кожа, на мен ми се струваше, че тази жена е луда, защото роклята нямаше да изглежда добре направена от кожа. Все пак се примирих и я направихме от кожа. Не бях в състояние да споря със съпругата на Роберто Кавали, която можеше да ми даде работа.

V. S. Коя е жената, която носи твоите дрехи?
Fucci:
Жената, която носи моят дизайн е модерна, еманципирана, секси, женствена и умна.

V. S. А мъжът?
Fucci:
Ами и мъжът е като жената. За да носи моите дрехи, той трябва да е модерен, работещ, забързан, ценящ малките неща.

V. S. Работил си за едни от най-големите френски и италиански модни компании, кои оказаха по-голямо влияние върху стила ти на работа?
Fucci:
Всяка модна къща е оказала някакво влияние върху работата ми, сформирала ме е като творец. На всички места, на които съм работил са се търсили различни умения, ценели са се различни неща, винаги ми е било много интересно, а и съм натрупал доста опит. Може би най-силно влияние ми е оказал Роберто Кавали защото започнах първо при него, бях и много млад. Когато започнеш да работиш толкова млад, както съм започнал аз, научаваш много неща, трупаш много повече опит, работата те учи на много неща, а и стилът ти се формира много лесно.

V. S. По-свободно ли се твори за собствен лейбъл?
Fucci:
Независимо дали работиш за друг дизайнер или за себе си трябва да работиш много, и никак не е лесно. Когато работиш за друг лейбъл не носиш толкова голяма отговорност, но пък работата ти зависи от много неща, трябва да се съобразяваш с други хора, да оправдаеш очакванията им, да се примириш с това, че във всеки един момент някой може да промени това, което си направил. Когато работиш за собствен лейбъл, имаш определена свобода да правиш това, което искаш, но пък тогава трябва да наблюдаваш и анализираш пазара, за да можеш да откликнеш на търсенето и да оправдаеш очакването на клиентите си.

V. S. Кой от другите италиански дизайнери ти е пряка конкуренция?
Fucci:
Не мога да коментирам кой ми е пряка конкуренция, а и не съм сигурен, че имам. Не че съм толкова добър, уникален и т.н. Просто всеки дизайнер има своите клиенти, своя стил, свой начин на работа и всички сме различни.

V. S. Кое е най-важно за една дреха – материята, конструкцията, детайлът или това кой и как я носи?
Fucci:
Във въпроса ти е заложен и отговора. Всички тези елементи са много важни като може би най-важно е това как хората, които носят нещата ти, усещат дрехата. Ако една жена не усети правилно една дреха, ако тя не е нейната, ако не се чувства комфортно в нея, целият ти труд отива на кино. За конструкция, кройка, материя, линия може да си говорим много, защото има материали, които например са подходящи за рокля, а ти ги използваш за панталон. Всичко е въпрос на решение и личен прочит. Аз например много държа на материите, на иновацията в това отношение. За мен е важно да предложа качествена материя и за това съм се посветил на търсенето на нови материали. Има моменти, в които използвам корк и седефени черупки за копчетата, копринен шифон вместо хастар, мрежи със метални нишки за рокли. Държа на качествената изработка и перфектната материя.

V. S. С какво си облечен днес? Любимият ти лейбъл?
Fucci:
Харесвам много неща на най-различни дизайнери. Днес нося кожено яке и риза от своята марка, чантата ми също е по мой дизайн, панталонът ми е от Zara, а коланът ми е Louis Vuitton. Много е важно да си купуваш красиви и качествени неща, които да остават във времето. Ето например моят панталон е от една от най-масовите марки в света, но пък ще го нося пет пъти и след това ще го захвърля. Същото е и с тениските. Купуваш си една тениска от Zara за пет евро, носиш я един ден и след това можеш да я хвърлиш съвсем спокойно. Младите не осъзнават, че е по добре да дават по-малко пари за тези неща, които служат за основа на гардероба ти, и повече за неща, които правят визията ти. По-добре да дадеш малко пари за панталон и тениска и повече за обувки, сако, аксесоар. Така ще изглеждаш добре, шик, модерно и ще правиш впечатление. Младите хора в Италия например дават луди пари за глупости и безумни дрехи, от които няма смисъл. Трябва да си луд за да дадеш 350 евро за тениска, на която с огромни букви пише Dolce&Gabbana. Това, че носиш такава тениска с името на известен дизайнер не те прави по-елегантен, модерен и запомнящ се. И днес всички млади в Италия носят такива тениски, което е безумно. Превръщаш се в ходеща реклама на една марка. Не мислиш ли, че е глупаво да си плащаш за да рекламираш продукта на някого?

V. S. Кое е по-важно за един модерен look – аксесоарите, самите дрехи или начина, по който се носят отделните елементи на облеклото и самочувствието на една жена?
Fucci:
Всичко е много важно. Една жена може да изглежда добре заради походката, заради излъчването, заради умението й да общува. Дрехите могат само да подсилят това усещане.

V. S. Би ли наел някой млад и неопитен човек?
Fucci:
Да. Ако ти дойдеш в Италия и ми се обадиш и ми кажеш „Пиерлуиджи, млад съм, нямам опит, нямам пари и работа, но искам да работя.”, аз ще те наема. Ако имаш желание за работа, няма никакво значение дали имаш опит, дали си работил и какви дипломи имаш. Ако имаш желание за работа, имаш място при мен.

V. S. Как се случи така, че започна да си сътрудничиш с български бутик?
Fucci:
Антоанета (Антоанета Дюнгелян, собственик на бутици Carla Carini, Studio Pollini, CA1114AC, Farenah Concept, бел.ред.) дойде в моето студио и хареса нещата ми. Когато ми предложи да работим заедно и ми разказа за новия концептуален бутик в София, аз бях сигурен, че това е място, на което трябва да продавам. Сега го виждам и на живо и съм възхитен. Имам възможността да пътувам много по цял свят, но това е нещо уникално. Невероятно място, което говори само хубави неща за София.

V. S. Имаш ли намерение скоро пак да дойдеш в България?
Fucci:
Да, определено. Тук съм само за няколко дни и няма да имам много време, но ми се иска да разгледам още много неща. Имам добри впечатления, и нямам търпение после да разгледам. Когато дойда отново, ще ви се обадя и ще ви водя на пица, а вие ще ми препоръчате българска бира. Предпочитам да пия шампанско, но пък чух, че имате хубава бира, така че ще ми е интересно да я опитам.

Облекла и аксесоари от мъжката и дамската линия на Pierluigi Fucci можеш да откриеш в бутик Farenah Concept.

More Лица