Следва

Лято. 16 храни за секси талия... и не само

О, да! Омега-3 за секси фигура и здрав дух. Всичко, което трябва да знаем

Почти всеки си мечтае хем да си хапва, хем да отслабва. Съответно храната трябва да бъде вкусна, питателна, желана и непременно много полезна...

All About Life преди 7 години
Почти всеки си мечтае хем да си хапва, хем да отслабва. Съответно храната трябва да бъде вкусна, питателна, желана и непременно много полезна. На пръв поглед изглежда абсолютно невъзможно. Но в действителност е напълно възможно. Основното нещо е да обърнем внимание на състава на продуктите. Ако съдържат Омега-3 мастни киселини, действащи по най-добрия начин на човешкия организъм, те са точно това, което ни трябва.

Как работи диетата с Омега-3?

Едно от основните заболявания на нашето време е нарушаване работата на сърдечно-съдовата система. Също така, много хора започнаха да попадат под заплахата на захарния диабет и други заболявания, включително рак на гърдата при жените.

Специалисти от цял ​​свят търсят причините за възникването на тези здравословни проблеми. Под техния любознателен ум попаднали ескимосите, които по принцип никога не се оплакват от подобни нарушения в организма. Редица различни изследвания показват, че този народ се радва на добро здраве, благодарение на своя начин на хранене. По-специално, мазната риба. Тя съдържа полиненаситени мастни киселини Омега-3, които не позволяват развитието на много заболявания.

За да стане ясно как работят Омега-3 мастните киселини, ще приведем опростен химичен анализ на даденото веществото.

Омега-3 се отнасят към полиненаситените мастни киселини. Най-полезните им съставки са:

  • алфа-линоленова киселина
  • ейкозапентаенова киселина
  • докозахексаенова киселина

Човешкият организъм е неспособен да синтезира алфа-линоленова мастна киселина. Получаването на другите две киселини в малък обем е възможно, но този процес се забавя от присъствието на Омега-6 мастни киселини. Затова най-ефективно насищане на организма с полезното вещество Омега-3 е възможно чрез продукти, в чийто състав то присъства.

Достатъчно количество Омега-3 мастни киселини, допринася за:

  • нормализиране на растежа при деца;
  • добра концентрация на вниманието, дължаща се на активната работа на мозъка;
  • подобряване на паметта и зрението;
  • има благоприятен ефект върху развитието на плода при бременните жени;
  • неутрализира възпалителните процеси, причинени от пренасищане с Омега-6;
  • предпазва от стрес и депресия;

Омега 3 и отслабване

За да се постигнат положителни резултати при придобиването на привлекателна фигура, е необходимо да се разберат причините, поради които формите ни са далеч от идеалното. И не винаги най-важната от тях е преяждането. Хора, които ядат малко, също имат проблем с наднорменото тегло. Какъв е този проблем и как Омега-3 помагат за решаването му?

  • Черният дроб е отговорен за разграждането на мазнините. Омега-3 имат положителен ефект върху този орган, помагайки му да се справи със задачата. 
  • Благодарение на Омега-3 става по-бързо изгаряне на мазнините, дори и в най-проблемните области, такива като талията.
  • Омега-3 намаляват нивото на инсулин в кръвта, а това означава, че мазнините се превръщат в енергия, не се отлагат.
  • Доказано е, че определено количество Омега-3 води до "изключване" на гените, поради които се натрупват мастни клетки.
  • И най-приятното от всичко - ако в организма са постъпили повече мастни киселини Омега-3, отколкото е необходимо, няма никакъв негативен ефект.

Ако целта е да отслабнете, избирайте храни с по-малка калоричност. Например, мазните риби могат да се заменят с морска риба с по-малко мазнини. Към полумазните риби се отнасят риба тон, пъстърва, сьомга, сардини.

Кои храни съдържат Омега-3

Риба и морски дарове
Именно морските обитатели са богати на мазнини Омега-3. Обърнете внимание в кои риби се съдържа Омега-3 и в какви количества:

  • Сьомга - 2.1 гр. на 100 гр
  • Миди - 1,1 гр
  • Калкан - 0.6 гр
  • Морски костур - 0.4 гр

С цел пълно насищане на организма с Омега-3 мастни киселини е достатъчно два пъти седмично да се ядат морски продукти или да се приема ежедневно рибено масло.

Растителни мазнини

Освен в морските продукти, голямо количество мастни киселини Омега-3 се съдържат в различни храни от растителен произход. Първо място сред тях заема нерафинирано растително масло - синапено, ленено.

Най-полезно и богато на Омега-3 е лененото масло. То може да се използва вместо слънчогледовото олио в салати, защото трудно понася топлинна обработка. За по-интересен вкус и допълнителни полезни съставки, лененото масло може да се комбинира с царевично, соево, зехтин.

Също така, в менюто може да се добавят ленени семена: в 1/5 чаша се съдържа дневна доза от Омега-3, освен това, приложението на лененото семе в готвенето е много по-широко, отколкото на лененото масло. Те могат да се използват като подправка, както в основните ястия, така и в десертите. В смлените или натрошените ленени семена се усвояват още по-добре и Омега-3, и фибрите. Може да ги добавим към кисело мляко, извара, зеленчукови и плодови шейкове, зеленчукови салати, към плънката.

Фасул
Високо съдържание на Омега-3 има в тъмните сортове - червен и черен. Ако се стремите към красива фигура, фасулът задължително трябва да присъства в менюто, тъй като той съдържа не само полезни мазнини, но и качествен протеин.

Зелени подправки и зелени зеленчуци
Обичаните от мнозина броколи, както спанак и босилек - е точно това, от което се нуждае менюто в нашата диета с Омега-3. Колкото е по-наситен зеления цвят, толкова по-добре. Само в една порция брюкселско зеле, приготвено на пара, се съдържа дневната доза на алфа-линоленова киселина.

Ядки
Орехите съдържат повече от полезните омега-3 мастни киселини в сравнение с другите ядки. Но те са високо калорични, така че трябва да се употребяват внимателно, не повече от 3-4 на ден.

Плодове
Малко количество Омега-3 има в плодове като къпини и малини. И въпреки че с тях не може да се достигне нормата, може да се разнообрази и украси менюто. Най-добре е тези плодове да се използват пресни или замразени.

Рибено масло
Ако не сте в състояние да си осигурите необходимото количество Омега-3 в менюто, спасението е рибеното масло. Не забравяйте само правилото - то се приема преди хранене с малко вода и Омега-3 от него по-лесно се усвояват с твърда храна. Най-ефективно е приемането му от септември до април, когато в организма се произвежда недостатъчно витамин D.
 

 



 

 

More All About Life