Следва

Градинска салата с нар, моцарела и сирене „Бри”

Лято. 16 храни за секси талия... и не само

Освен почивките и студените коктейли, лятото ни осигурява и друга благодат: най-вкусните и леки храни, с които можеш да се глезиш на воля, не само без да качваш килограми, а дори и напротив - да се разделяш с излишните...

Food преди 7 години

Слънце, плаж, море, дълги разходки сред природата и срещи с приятели… Най-чаканият и любим на всички сезон е тук! Със сигурност вече банските, късите рокли, отворените обувки, слънчевите очила и другите летни аксесоари са в бойна готовност да им обърнеш дължимото внимание.
Освен почивките и студените коктейли, лятото ни осигурява и друга благодат: най-вкусните и леки храни, с които можеш да се глезиш на воля, не само без да качваш килограми, а дори и напротив - да се разделяш с излишните.

Предлагаме 16 вкусни изкушения, на които с чиста съвест можеш да се наслаждаваш без ограничения, полезни са и са най-апетитни именно през лятото.

Охладени супи



През лятото тялото ни се нуждае от повече течности. Затова охладената супа е съвършеното ястие по време на жегите. Леките летни супи най-често са зеленчукови и съдържат много фибри, а това гарантира засищане на глада, намаляване на апетита и прием на по-малко калории. Освен това, супата се прави с много вода, която също помага за чувството за ситост, тъй като заема голямо място в стомаха ти и те възпира да приемеш още количество храна.
Макар че с подобно ястие няма нужда да броиш калории, само за протокола – една доматена супа „гаспачо” е под 100 калории.

Диня



Вълшебният плод на лятото! 92% от динята е вода, което е прекрасно за тялото ти, защото през лятото то има нужда повече от всякога да е хидратирано. Изключително полезна, богата на витамин C и фибри, динята може да засити глада ти с „престъпно“ малко калории.

Ягоди



Поредният подарък на лятото – ягодите! Те също са богати на фибри, невероятно вкусни и леки са, което ги прави перфектни за похапване по всяко време на деня. Освен това, експертите са категорични, че този плод спомага за функционирането на мозъка и забавя процеса на стареене. Какво по хубаво?!

Тиквички



Пълнени тиквички или така нареченият „летен скуош“ са страхотна идея. Можеш да напълниш този чудесен зеленчук с каквото обичаш и да си осигуриш приятен обяд, който няма да се лепне по бедрата и корема ти.
Друг страхотен начин да се насладиш на тиквичките е да ги използваш като заместител на тестото, приготвяйки ги по рецепта за паста. Готвачите наистина знаят как да привлекат вниманието ни!

Кейл



„Къдраво зеле“ или кейл – това е съставката за една идеална лятна салата. Важните и полезни фибри, за които споменахме по-горе, са неизменна част и от този зеленчук.
Освен като салата, кейлът е перфектен за направата на смути с плодов йогурт. Супер свежо!

Зеленчуци на скара



Барбекю? Абсолютно да, но вегетарианско! Без преяждане и тежест в корема след поредното кюфте. Направи си шишчета от зеленчуци, които стават невероятно вкусни на скара: патладжани, домати, лук, тиквички, картофи – изборът е голям!

Морски дарове на скара



Диетолозите са категорични, че протеинът е задължителен фактор в менюто ти, независимо дали се опитваш да сваляш килограми, или си постигнала перфектната форма за себе си. Морските дарове са поредният плюс на летния сезон. Полезни са, съдържат нужните протеини, а и са нискокалорични. Така че няма да сбъркаш, ако се поглезиш със скара от морски дарове, вместо с пържола. Повярвай, ще ти бъде много по-леко (а това е най-доброто чувство в жегата) и тялото ще ти се отблагодари.

Краставици



Краставицата е като синоним на свежестта. Високото съдържание на вода я прави задължителна компания на похапванията ти през деня.
Дехидратацията кара тялото ти да се чувства гладно. Съответно в такива случаи приемаш повече количество храна. Затова зеленчуци като краставицата ще помогнат да предотвратиш обезводняването и да изгониш чувството на глад, а това от своя страна е добре за контролирането на килограмите и храненията ти.

Домати



Опиташ ли домат в „сезона на доматите“, то сякаш опитваш Рая. Сочни, вкусни и полезни – доматите са зеленчукът, от който не трябва да лишаваш тялото си. Ако се чудиш какво да добавиш в менюто си, то вече няма причина да се колебаеш.

Авокадо



Не може да има лято без авокадо! То печели специално място в нашия списък, заради полезните си мазнини, фибрите и ниското съдържание на захар.

Малини



Едва ли някой би предположил, но в малините се съдържа по-малко захар от който и да е друг летен плод. А са толкова сладки и вкусни!

Пикантна салса



В пикантната салса има по-високо съдържание на хранителни вещества, отколкото в бобовите и млечните изделия. Съжаляваме, хумус!
Пикантната салса се прави от червени чушки, люти чушки и домати. Изследвания показват, че приемът на малки количества от пикантното ястие, те кара да ядеш по-малко, а и помага да изгориш мастните клетки, тъй като отива право там.

Студен чай от хибискус



Студеният чай е направо спасител в горещото време. Но чаят от хибискус е по-специален: изследванията на диетолозите показват, че той помага за отслабването. Освен това е добър заместител на виното, което също е благоприятно за диетата ти, тъй като алкохолът, (както знаеш!), е много калоричен.

Ананас



Ананасът съдържа голямо количество ензими. Според диетолога Хейли Помрой, авторка на книгата „Диета за ускоряване на метаболизма“, ананасът е най-добрият помощник за тази цел. Именно ензимите в него помагат за преработването на храната.

Джикама



Този зеленчук се отглежда целогодишно в тропическите страни. В джикамата има високо съдържание на пребиотик, който помага за преработването на витамин B, който се съдържа в тестените изделия. В тази вълшебна храна се съдържа и така нареченият „инулин“, който представлява вид фибра. Благодарение на инулина, полезните бактерии в червата се увеличават, което спомага за изгарянето на коремните мазнини.

Замразени плодове



Освен, че замразените плодове заместват калоричния сладолед, те отново са прекрасни помощници за забързването на метаболизма. Това, че са студени, кара организма да „поработи“ за изравняването на температурата на плодовете с тази на тялото.
 

More Food