Следва

Поканите за "Фестивал на цветовете" отиват при ...

Цветът на щастието е ЗЕЛЕН! Тина, шеф на продуктовата гама и дизайна в ИКЕА, ексклузивно!

Ако се питате кой е Цветът на щастието, отговорът е точно тук...

All About Life преди 7 години

Когато преди дни разказахме за невероятното преживяване да сме част от  Democratic Design Day на ИКЕА, обещахме, че следва един силно зареждащ разговор с една жена, съвсем от епицентъра на събитията в голямото семейство и голямото случване в ИКЕА - това е Кристина Петерсон-Линд, Мениджър продуктова гама и дизайн на IKEA of Sweden. 

Ето го нашият 20-минутен, супер приятен разговор с Тина, както предпочита да я наричат: 

V.S: Поздравления за събитието! Много сме впечатлени, още повече, че знаем колко е трудно да се организира подобно по мащаб събитие. Колко време ви отне?
Тина:
Всъщност доста бързо го организирахме. Работим с много опитни хора. Правим и вътрешни изложби за всички търговци, които идват тук всяка година. След това правим изложбата за вас (медии и журналисти) и веднага след това започваме да се подготвяме за следващата група търговци. Така че постоянно го правим.

V.S: Вие сте много популярна личност в екипа на ИКЕА. От колко време сте в компанията?
Тина: Току що се навършиха 30 години.

V.S: 30 години стаж звучи впечатляващо! Значи вие сте точният човек, който може да ни каже каква е аурата на ИКЕА? Откъде идва чарът ви с три думи? Аз лично знам къде е чарът ви като клиент, но вашата гледна точка е по-интересна.
Тина:
Мисля, че всичко се дължи на хората, на визията и на самата бизнес идея. Но основно хората – те са тези, които създадоха и създават ИКЕА.

V.S: Значи хората правят ИКЕА за хората.
Тина:
Точно така – хората правят ИКЕА за хората.

V.S: Странно е как така в общата ви работа за фирмата участват толкова много различни дизайнери с толкова различни дизайни и идеи и всички те притежават този невероятен и типичен за ИКЕА, силно разпознаваем стил?
Тина:
Мисля, че в основата е това, че черпим вдъхновение от всичко – от микро и макро-тенденциите, от това, което се случва по света, от домовете на хората и т.н. Пречупваме всичко през нашата призма и така създаваме това, което вие нарекохте вярно ИКЕА-стила.

V.S: Колко е голям екипът за дизайн?
Тина:
Дизайн екипът се състои от 15 души, които са от голямо значение за нашата идентичност, разбира се. Но всъщност целият екип на ИКЕА е много важен, защото нашата формула за успех се дължи на екип от професионалисти, които създават визията ни. Независимо дали става въпрос за градския живот, здравето или доброто благосъстояние, всички гледаме в една и съща посока – от доставчика до консултантите в магазина.

V.S: За последните 3 години ИКЕА силно се отвори навън - и в сътрудничеството и партньорствата, и в комуникацията. Може би това е само началото, но какво следва?
Тина:
В момента въвеждаме тази идея – така наречената „отворена ИКЕА”. Работим дори с училища и университети по дизайн. Следващата ни стъпка е да комуникираме повече с хората, с нашите клиенти. Това е нещото, с което не знаем как да се справим, но имаме голямо желание. Вярвам много в откритостта и сътрудничеството.

V.S: Значи всички са щастливи – студентите са щастливи, учениците са щастливи, журналистите и най-вече вие сте щастливи от всички тези сътрудничества. Дано да имате все повече и за в бъдеще!
Тина:
Точно така! Моята амбиция е ИКЕА да се развива за хората. Не е важна компанията, хората са важни. Ние сме тук заради тях. Това ни движи напред. Колкото повече направим за хората, толкова по-добре.

V.S: Вчера видях Музея ИКЕА и ми се стори, че визията ви е винаги една и съща – философията и насоката, която имате с всичките ѝ цветове и нюанси е страшно праволинейна.  Което е ценно, защото в света, в който живеем, е много лесно да променим посоката, към която вървим и да се окажем на грешен път. Но визията на ИКЕА остава непроменена. Това е просто страхотно.
Тина:
Да, така е. Аз смятам, че това, заедно с нашата култура и ценности, са много стабилни. Но същевременно си оставаме отворени и, ако не реагираме правилно на влиянието на света, който ни заобикаля, има опасност някой да попречи на бизнеса ни. Но ако останем отворени колкото е възможно повече и опитаме да се опазим от външното влияние, имаме шанс да се опазим.

V.S: Вие притежавате магазини в 41 страни. Как успявате да оправдаете всички очаквания. Те са едни в Япония, съвсем други - в Русия. Изглежда толкова трудно.
Тина:
Това, което правим е да посещаваме домовете на хората. Вдъхновява ни това как те живеят – от подредбата в дневната, до това колко пространство има в едно жилище. Всичко това ни помага да се ориентираме какви са нуждите на хората от различни националности. Общо взето, приликите са много повече от различията.

V.S: Видях вчера едно любопитно ваше проучване за това какво точно различните националности определяме като дом, като Дома. Резултатите са доста впечатляващи. В крайна сметка, оказва се, всички ние сме еднакви - за всички ни Домът е мирис, светлина, допир...
Тина:
Разбира се, но ние обръщаме внимание и на различията. Искаме да сме релевантни на всеки пазар. Една част от нашите продукти е обща за всички пазари, друга част, от която можете да избирате как да комбинирате, е  в зависимост от вашия конкретен пазар.

V.S: Имате толкова голямо разнообразие от продукти. Възможно ли е то да стане още по-голямо и не е ли трудно да поддържате толкова много налична стока във всичките си магазини?
Тина:
Разбира се, че е предизвикателство. Не знам дали се срещнахте с Емил, който отговаря за доставките и логистиката. Той може да ви каже как се поддържа цялото това разнообразие от продукти. Това е толкова забележително. Но имаме ограничено количество. Всеки магазин има не повече от 9 500 стоки. Общо имаме повече от 45 хиляди стоки в наличност.

V.S: А как успявате да управлявате толкова много талантливи хора?
Тина:
Аз смятам, че талантливите хора имат нужда от добра рамка, но също така и от достатъчно свобода. Смятам, че така ние успяваме да ръководим този бизнес. Имаме добра рамка и добри насоки, но същевременно даваме и достатъчно свобода. На тези хора дължим начина, по който изглеждат нашите продукти. Ако имаш добър продуктов мениджър и добър дизайнер, крайният резултат винаги е добър. За нас е важно служителите ни да бъдат достатъчно мотивирани и вдъхновени.

V.S: За нас е интересно да разберем за вашите настоящи и бъдещи сътрудничества с различни артисти и дизайнери, както и за проекта „Furnish with Fashion”. Споменахте вече за две големи сътрудничества с големи имена от света на дизайна /с компанията HAY и с Том Диксън, бел.авт./. Как взимате решение с кого да работите?
Тина:
Отново мога да кажа, че това зависи от хората, които осигуряват тези връзки. Когато избираме хората, с които искаме да работим, за нас е важно да научим нещо от тях. По този начин се обогатяваме и определяме начина, по който изглеждаме и по който искаме да се движим напред. Но най-силно се влияем от ценностите си.

V.S: На колекциите, които представихте на изложението има осезаемо усещане за етно-повлиян дизайн. Това ли е главната тенденция напоследък?
Тина:
Стараем се да създаваме продукти, които са подходящи за всички пазари. Да, започнахме да произвеждаме и повече продукти, които са ръчна изработка, но все пак по-голямата част от продукцията ни ще е от основната ни колекция. Някои от колекциите, които съдържат ръчна изработка, ние наричаме „Следващото поколение”. Но правим това, защото смятаме, че би било интересно за част от нашите клиенти. Така че смятаме да продължим.

V.S: Един малко по-личен въпрос, ако нямате нищо против? Какъв е най-добрият съвет, който сте получила дотук в живота си?
Тина: Получавам толкова много съвети, постоянно. Все пак от 30 години работя за ИКЕА, но все още се уча.

V.S: Нямам предвид само в работата, а изобщо в живота.
Тина: Най-добрият съвет може би е да разбера важността на думата „кой” – кой в личния живот, с кого избираш да живееш живота си, а също така и не на последно място с кого избираш да работиш. Разбираш ли се добре със своя мениджър, както и с колегите… Всичко се основава на връзките между хората. Това може би е най-добрият съвет, който съм получавала.

V.S: Кажете ми нещо изненадващо за вас, за което никой не знае? Или поне нещо, за което ние не знаем?
Тина:
(Смях) Знам перфектно италиански. Живях в Италия 8 години.

V.S: Когато бяхте там, за ИКЕА ли работехте?
Тина:
Да, за ИКЕА.

V.S: Но предпочитате Скандинавия, видимо, щом сте обратно тук? Тук ли сте родена – в Швеция?
Тина:
Да, аз съм родена и отраснах в Швеция. Започнах да работя много млада в ИКЕА.

V.S: А в Италия в кой град живяхте?
Тина:
Северна Италия – Болцано, Милано. Започнах да работя от самото създаване на ИКЕА в Италия, рботех в сферата на комуникацията и интериорния дизайн.

V.S: Може би ви е било трудно, защото италианците имат странно, много тяхно, разбиране за дизайн?
Тина:
Да, беше трудна задача, но в същото време и много вдъхновяващо. Когато се върнах в Швеция, започнах да работя за продуктовото развитие на марката и основно за гардероба. Сами разбирате колко много успях да науча за гардероба в Италия. Защото няма нещо, към което италианците да имат страст, повече от тази към дрехи и обувки. Как комбинират своите дрехи и обувки през различните сезони. Така, когато се върнах тук създадохме система за гардероби, инспирирана от Италия.

V.S: Какво ви държи будна през нощта?
Тина:
Основно връзките с хората. Най-вече ме притеснява, когато има някакъв проблем – ако някой мой близък не се чувства добре.

V.S: С какво бихте се занимавала, ако не се занимавахте с дизайн в ИКЕА?
Тина:
Не знам. Много се вдъхновявам от търговията. Много обичам да пазарувам и умея да предположа какво хората биха си купили. Може би бих се занимавала с нещо подобно. Или с коне – обичам конете.

V.S: Имате ли ваши коне?
Тина:
Да. Няколко.

V.S: Къде са, някъде близо до вашия дом?
Тина:
Да.

V.S: Кое е нещото, за което най-много съжалявате?
Тина:
Те са няколко неща. Може би най-вече грешките, които съм правила. Правя много грешки, от които се уча. Не знам дали има нещо голямо, за което да съжалявам. Важното е, че винаги гледам напред.

V.S: Кой е най-лошия ви навик?
Тина:
Много са. Имам много лоши навици. Обичам храната (смее се), виното. Изобщо обичам да си угаждам, но всичко е в ограничени количества. Но може би най-лошият ми навик е, че си гриза ноктите. Ноктите ми са ужасни (смях).

V.S: Кой е най-хубавият момент в кариерата ви досега?
Тина:
Може би последните няколко години, когато показваме нашите продукти на подобни изложби. Това ми доставя цялостно удовлетворение. Няма какво да крием. Харесва ми прозрачността в работата в ИКЕА и това, че виждам, че усилията си заслужават.

V.S: Кой е любимият ви дизайнер?
Тина:
Не мога да определя един. Но съм много вдъхновена от някои от сътрудничествата, които правим напоследък и особено от Хей и Илзе Крауфорд. Смятам, че имаме няколко страхотни дизайнера. Някои от тях са при нас от много време, като Нике Карлсон, Йон Карлсон. Така че, много са и не мога да определя кой ми е най-любим.


V.S: Кои са цветовете на щастието според вас?
Тина:
Цвета на щастието за мен е зеленото. Много обичам всички нюанси на зеленото.

V.S: Благодаря ви за това интервю!
Тина:
И аз ви благодаря! Зададохте ми много интересни въпроси! (смее се)

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 23 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.