Следва

На дълго от Руанда с... Анастасия Лютова, повелителката на сцени

!Olé! –Първи фестивал за Нова музика от Испания и Латинска Америка

Първият фестивал у нас за нова музика от Испания и Латинска Америка ще се проведе тази есен в София...

Music преди 7 години

Първият фестивал у нас за нова музика от Испания и Латинска Америка ще се проведе тази есен в София. Организаторът - Институт Сервантес-София, обещава изпълнители с бунтарски дух, чиито концерти ще представят нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика на 6, 13 и 15 октомври в Независим театър София (бившият Модерен театър).

Три звезди на новата испанска и латиноамериканска сцена - Ариадна Кастейанос, Росио Маркес и Кармен Парис, пристигат в София през октомври, за да представят нов, бунтарски прочит на традиционната испанска музика в рамките на фестивала !Olé!

Първото издание на фестивала, чийто организатор е Институт Сервантес-София, съвпада с 10-тата годишнина от началото на работата на културната институция в България. След Седмица на испанското кино, в която Институт Сервантес-София партнира на Посолството на Кралство Испания у нас, и Деня на испанския език, провеждан от Сервантес всяка година, последната инициатива на института - фестивалът за нова музика от Испания и Латинска Америка !Olé!, ще бъде представена през месец октомври под мотото “Чуй думите. Почувствай музиката.”

АРИАДНА КАСТЕЙАНОС И ED IS DEAD - 6 ОКТОМВРИ, НЕЗАВИСИМ ТЕАТЪР*

Пиано, фламенко и електронен саунд

Трите концерта от фестивала - на Ариадна Кастейанос, Росио Маркес и Кармен Парис, се организират в партньорство с Джаzz+ и ще се състоят в Независим театър на 6, 13 и 15 октомври. !Olé! ще бъде открит от андалуската пианистка и композитор Ариадна Кастейанос, наречена от американското списание Vanity Fair “един от най-добрите млади джаз музиканти на своето поколение”. Ариадна е открита и представена на голямата сцена от една важна фигура в испанската култура - продуцентът и музикант Хавиер Лимон, който е зашеметен от изключителната й техника и музикалната й интуиция. Нейният албум Flamenco in Black&White печели награда “Грами Латино” през 2013 г. В България изпълнителката пристига с диджея и продуцент Ed is Dead, президент на Fashion Beat Team в Мадрид.

Ariadna Castellanos & Ed is Dead

РОСИО МАРКЕС - 13 ОКТОМВРИ, НЕЗАВИСИМ ТЕАТЪР

Традиционното фламенко се превръща в модерна класика

Програмата на !Olé! продължава на 13 октомври с концерт на Росио Маркес - без съмнение, една от водещите изпълнителки в едно ново и много силно фламенко поколение, което привлича внимание не само в Испания, но и по света. Росио Маркес издава последния си албум El Niño заедно с Universal Music Испания през септември 2014 г. Албумът е амбициозен проект - трибют към фламенко легенда Пепе Марчена, и според много критици е истинска съвременна класика. El Niño е записан с прочутия фламенко китарист Пепе Хабичуела, Раул Фернандес - един от най-търсените испански продуценти и музиканти, и световно признатия артист Педро Г. Ромеро.

Енциклопедичните познания на Росио Маркес за огромно разнообразие от фламенко стилове, нейната силна страст към учене и усвояване на други жанрове и безкрайната енергия, с която търси нови пътища за развитие, я правят не само име, което заслужава внимание, но един от най-свежите артисти на испанката и световната сцена. Росио притежава забележителен глас и силно сценично присъствие, използва нови и различни изразни средства и с лекота успява да трансформира в песните си един традиционен жанр като фламенкото, доближавайки го до разбирането и чувствителността на съвременния човек.

Rocío Márquez

КАРМЕН ПАРИС - 15 ОКТОМВРИ, НЕЗАВИСИМ ТЕАТЪР

Хота, джаз и кубински музиканти

Фестивалът за нова испанска и латиноамериканска музика !Olé! ще бъде закрит от Кармен Парис, която пристига у нас с атрактивно трио кубински музиканти. Кармен Парис е колоритен арагонски артист и става световно известна през 2002 г. със своя албум Pa’ mi genio (Warner Music), в който дава нов прочит на арагонската фолклорна музика с космополитен и съвременен подход. В следващите си албуми Кармен Парис продължава да експериментира с арагонската хота, съчетавайки я с хабанера, ранчера, чотис, ча-ча и испански и бразилски фолклорни ритми. През 2013 г. излиза нейният четвърти албум Ejazz con Jota, в който за първи път хотата звучи заедно с джаз оркестър от световно известни северноамерикански музиканти - легендарният саксофонист Джордж Гарзон, Мелиса Алдана и барабанистът Хоел Росенблат. Изключително забавна и атрактивна на сцена, Кармен Парис има невероятно чувство за хумор и с радост разказва увлекателните истории за всяка своя песен - освен невероятна певица, тя е и комедийна актриса.

Carmen Paris

Билетите за !Olé! вече са в продажба онлайн и в Дюкян Меломан на ул. “6-ти септември” 7А.

Първите 150 от тях ще бъдат на цена от 15лв. за концерт и 40лв. за целия фестивал, следващите в предварителна продажба ще бъдат 20лв. за концерт и 50лв. за целия фестивал, а цената на входа ще бъде на стойност от 25лв. без възможност за закупуване на комбиниран билет.


* Независим театър се намира в сградата на бившия Модерен театър на ул. “Върбица” 12, София.

More Music