Следва

Жега! Деми Ловато без дрехи и задръжки

Да хванеш пътя с... 10 от най-легендарните пътешественици

Историята е пълна с невероятни пътешественици...

Други преди 7 години

В месеците за почивка, релакс и пътешествия, направихме списък на някои от най-легендарните "да хванеш пътя" хора. Историята е пълна с невероятни пътешественици, които отъпкват пътеката за бъдещи изследователи и са вдъхновили поколение напред. Ето някои от тях.

Фритьоф Нансен (на снимката горе*)
Фритьоф Нансен е първият човек, който прекосява ледената покривка на Гренландия. Също така той стига най-далече на север в Северния ледовит океан от всеки един преди него. Той и негов колега дори изкарват девет зимни месеца в хижа, направена от камъни и кожи от морж, оцелявайки сами сред полярни мечки и моржове. На Нансен е кръстен астероид.

Кристофор Колумб 



Ето един човек, който не е имал никаква представа къде е бил, когато е стъпил, предполагайки, че е в Индия, поробвайки население (за което по-късно признава, че се разкайва) и донасяйки множество ужасни болести на цялото полукълбо (в замяна, пипва сифилис от местното население). Колумб показва на европейците, че има цял нов свят там някъде и води до нова ера в европейските открития.

Ибн Батута


Ибн Батута е велик мюсюлмански изследовател, който пропътува повече от 120 000 км през региони, които днес включват 44 държави – от Италия до Индонезия, от Тимбукту до Шанхай. Той е бил нападнат, държан като заложник, и дори се е крил в блато. Пътеписите му дават рядко срещан поглед върху средновековната империя Мали от 14 век ( от която няма много оцелели записи).

Сюен Дзан 

 
Сюен Дзан е китайски будистки монах, безстрашен пътешественик и преводач, който документира взаимодействието между Китай и Индия в началото на династията Тан. Той става известен с неговото 17-годишно пътешествие до Индия по суша, където често е бил нападан от бандити, почти умира от жажда, и оцеля в лавина).

Люис и Кларк 



Тези две момчета водят експедиция от 50 мъже, за да начертаят северо-западния регион на САЩ след Покупката на Луизиана и да установят търговски отношения с местното население. Тръгват през 1804 и не се връщат чак до 1806 г. Сблъскват се с болести, враждебни местни, и екстремни метеорологични условия.

Ърнест Хемингуей



Пътуванията на Хемингуей вдъхновяват много от неговите най –велики истории. Той е бил рибар, ловец, войник и запален пияч, който живее в Париж, Куба и Испания.

Марко Поло


Този легендарен венецианец заминава със своя баща и вуйчо, за да изследва Азия, когато е едва на 17 г. Връщат се 24 г. по-късно след изминаването на 15 000 мили. Той вдъхновява поколения пътешественици с разкази, който дават завладяващ поглед върху империята на Кубилай хан , Далечния Изток, пътя на коприната и Китай.

Ърнест Шакълтън

Най-известният изследовател на Антарктида (макар Руал Амундсен да е първият, който я достига през 1911 г.), Ърнест Шакълтън е синоним на проучването на Антарктида. Той пропътува континента много пъти и е най-известен с пътуването си през 1914 г., когато корабът му „Endurance“ се заклещва в лед в продължение на 10 месеца. В крайна сметка, корабът е разбит и унищожен, а екипажът е бил принуден да напусне кораба. След къмпинг на леда в продължение на пет месеца, Шакълтън прави две открити пътувания с лодка, едно от които –коварното пресичане на 800 мили през океана до остров Южна Джорджия-сега се счита за едно от най-големите пътувания в историята.

Нийл Армстронг

Първият човек, стъпил на Луната. Това до голяма степен означава, че той печели. Той е модерен авантюрист, който пътува до Луната (не е лесен подвиг) и прави голяма крачка за човечеството. 

Фрея Старк 

Фрея Старк е наречена "последната от романтичните пътешественици." Тази репутация я прави една от най-обичаните исторически автори на пътеписи. Животът й на пътешественик започва в края на 20-те години. Тя е първата европейска жена, която влиза в района на Луристан в Иран. В планините, тя първа успява да отбележи зоната на западняците и да види разрушените замъци на убийците. Нейните истории и приключения вдъхновяват другите пътешественици и показват как една жена би могла да бъде пътник в една епоха, когато мъжете контролират областта.
 

More Други