Следва

Витамин В1

Витамин А

Shop преди 17 години
Витамин А е мастноразтворим витамин, на който за правилната му абсорбация в организма са необходим мазнини и минерали. Освен това може да се акумулира в организма и затова не е необходимо да се попълват запаси ежедневно.

Витамин А се среща в две форми:
- ретинол или завършен Витамин А, който е наличен само в хранителни вещества от животински произход.
- Провитамин А или известен като каротин, който се доставя от хранителни вещества, както от животински така и от растителен произход.

Количеството Витамин А<@SITE_URLstrong> обикновено се измерва в единица РЕ (или ретинол еквивалент), като при мъжете дневната дажба с цел предотвратяване не недостиг е 1000 РЕ (или 5000 МЕ), а при жените е 800 РЕ (4000 МЕ). При бременност не е нужно да се увеличава, докато при кърмачки се препоръчва допълнително 500 РЕ през първите 6 месеца и 400 РЕ във вторите 6 месеца.

Какви са полезните ефекти<@SITE_URLstrong> на този витамин и как действа на организма?!
Основното му противодействие е срещу редица офталмологични заболявания. Освен това увеличава съпротивителните сили срещу респираторни инфекции,
стимулира правилното функциониране не имунната система, скъсява времетраенето на болестни състояния, поддържа външните пластове на тъканни органи, което спомага за отстраняване на петна по кожата характерни за старостта, и действа благоприятно върху растежа на костите, косата, кожата и доброто състояние на зъбите и венците.
Съдейства за премахване на акне, повърхостни бръчки, циреи и открити язви при външно приложение, може да ускори и лечението на  енфизем и хипертиреоза.

Болестите при недостиг<@SITE_URLstrong> на Витамин А обикновено са: сухота на окото, нощна слепота. Недостигът често е резултат от нарушената абсорбация на мазнини в организма. Най-често това се случва при деца под 5 години, поради недостатъчен прием с храната.

Най-добри естествени източници на Витамин А<@SITE_URLstrong> са рибено масло, черен дроб, моркови, тъмнозелени и жълти зеленчуци, яйца, мляко, млечни продукти, както и маргарин и жълти плодове.
Но наситенестта на цвета на плодовете или зеленчуците не е единствено достатъчен показател за съдържанието на витамин А в тях.

Токсичността<@SITE_URLstrong> на Витамин А се проявява при над 50 000 МЕ дневно в продължение на месеци, а симптомите за проявена токсичност са косопад, гадене, повръшане, диария, люспеста кожа, замъглено зрение, обрив, костни болки, увеличен черен дроб.

За врагове на Витамин А<@SITE_URLstrong> се смятат полинаситените мастни киселини с каротин.

За употребата и приема на витамин А може да са ви необходими някои лични съвети<@SITE_URLstrong>. Например, ако взимате противозачатъчни потребността от втамин А намалява.
Витамин А не трябва да се приема успоредно с минерално масло, но пък оказва оптимален ефект при взаимодействие с В-комплекс, витамин D и Е , калций, фосфор и цинк. Предотвратява окисляването на витамин C.More from View Sofia

More Shop