Следва

„Пеещите обувки” на Радослав Спасов със специална награда на журито „Сребърен Георги” на Международния филмов фестивал в Москва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 4 до 10 юли

Понеделник е ветровит, прохладен и довя до редакцията ни следните културни събития... 

Events преди 7 години

Понеделник е ветровит, прохладен и довя до редакцията ни следните културни събития... Не възнамеряваме да пропуснем нито едно!

Изложбата
Наскоро ми попадна статия за способността на писателите да предусещат или предначертават бъдещето. Тя е озаглавена „Бъдещето, в което вече живеем“ и разглежда как писателят понякога е пророк. Как десетки художествени измислици са се сбъднали в детайли след години, което и предполага въпроса дали това е случайност при някои или резултат от гениална проницателност при други. Самият Оскар Уайлд твърди, че не изкуството подражава на живота, а живота на изкуството. Действително, блазнеща за всеки писател или човек на изкуството е мисълта за това да бъде пророк на своето време, което обаче се отдава на единици. Дали словото има удивителната способност да се материализира или пък творческите личности притежават ясновидски способности? Такива способности обаче биват приписвани и на художниците, като често те са определяни като изпреварили мисленето на съвременниците си, и техните послания успяват да се разчетат едва от последващи поколения.

Тези и още десетки въпроси задава безмълвно изложбата-живопис WE NEVER THINK OF THE FUTURE. IT COMES SOON ENOUGН, която ще бъде официално открита тази сряда, 06.07, в 19:00 часа, в Галерия „Юзина“ /Yuzina Art Gallery/, ул. Московска 11.

Може да се насладите на изложбата до 31 юли! 

Лятното училище

Вече сме ви запознавали с Go Beyond - малкият, уютен и изпълнен с мили хора сугестопедичен център за работа с деца в долната част на квартал Лозенец, който няма как да не изберете и за ваканцията на децата си. В Go Beyond Suggestopedia Center вярват, че всяко дете е специално и носи в себе си палитра от интереси и потребности, затова екипът им от опитни преподаватели е подбрал разнообразие от теми, които да провокират малчуганите. В тяхното лятно училище има езиково обучение, танци, спорт, готварство, изкуство, смях, веселие... лято! Повече за датите и условията може да намерите тук.

ТВ:

Президентът на Република България отговаря на въпросите на Ани Цолова  в специално интервю в ефира на NOVA. Веднага след централната емисия "Новините" на NOVA във вторник, на живо от Дондуков 2, в едно от последните си интервюта като президент, Росен Плевнелиев ще говори за България между Русия и Запада, и още: последствията за българите след Brexit, защо се отказа от втори мандат и ще остане ли в триъгълника на властта след Дондуков 2.

Отговорите на тези въпроси в „Президентът, специално” на 5 юли, 19:20, на живо в ефира на NOVA.

Изложбата

Театралният плакат е територията, в която Асен Старейшински в дълбочина разгръща своята творческа енергия и зрялост. Това е пространството, където той достига визионерски размах от форми и идейни хоризонти. Произведенията му декларират непозната до тогава смислова виртуозност, вдъхновена от метафората, посланието и провокацията. Старейшински изгражда новата същностна характеристика на плаката – чрез синтезирано тълкуване и авторска реплика при прочита на драматургията. Той се превръща във вдъхновител на цяло поколение талантливи плакатисти, което създава модерния европейски облик на българския плакат и го извежда като водещ жанр в изкуство – предмет на художествена критика, изложби и биеналета. А Националната художествена академия ни кани на изложба плакати на самият Старейшински, по случай 80 годишнината от рождението му. Между 5-22 юли ще може да се насладите на уникатите на автора.
А официалното откриване е утре, 5 юли, от 18:00 часа в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1.

Легионът

След смазващия Legion Run това лято организаторите просто нямаше как ДА НЕ включат София в календара си за 2016!
LЕGION RUN СЕ ЗАВРЪЩА В БЪЛГАРИЯ, зареден с ентусиазъм и смели идеи. Ще има нови препятствия, още по-предизвикателно трасе и други нововъведения, които без съмнение ще харесаш. Към целия български Легион: НЕ СИ И ПОМИСЛЯЙТЕ ДА ГО ПРОПУСНЕТЕ!
Стартът на лято 2016 ще е много силен, така че запазете датата 9 юли още отсега. Локацията - езерото в Панчарево.
Повече информация може да откриете тук.
 

Лятното кино-училище

В Националния дворец на културата, в периода от 04.07. - 24.07. ще се проведе лятно кино училище за ученици, на възраст между 12-18 години. Сред имената, които ще бъдат ментори в академията са: актьорът Александър Кадиев, режисьорът Николай Акимов, режисьорът на „Под прикритие“ и „Стъклен дом“ Виктор Божинов, композиторът, режисьорът и продуцентът Неди Джон Крос, операторът и продуцент Димитър Гочев, актрисата Златка Керемедчиева и други. Те ще предадат на учениците своя опит и ще им покажат как на практика се създава един качествен кино продукт.
По време на обучението, възпитаниците на лятното училище ще научат как се случва магията на киното пред и зад камера. Ще придобият базови познания за това как се пише сценарий, как се режисира, какво е да си оператор, актьор и организатор на продукция.
Курсът ще бъде разделен на три етапа: пред-продукция, работа на терен и постпродукция. От създадените с помощта на професионалистите ленти, ще бъдат селектирани най-добрите, които ще представят България на международни фестивали за детско кино.
Инициатор и организатор на академията, в която младите таланти ще се учат от най-добрите в бранша, е българският филиал на Академията за сценични изкуства на Пол Маккартни в Ливърпул LIPA 4:19.

И нека училище започне СЕГА!

Партито

Предстои да направим за първи път Together! Rooftop и то на самия Национален Дворец на Културата в София. Датата - 9 юли, от 19:00 до 04:00. Носете си личните си карти и доброто си настроение...

 

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?