Следва

В сезона на дините: 20-те топ ягодови блондинки

“Говори открито срещу домашното насилие“ - Avon с нов благотворителен продукт в подкрепа на жените жертви

Кампанията на Avon „Говори открито срещу домашното насилие“ лансира нов продукт в подкрепа на борбата с домашното насилие...

Body преди 7 години

Кампанията на Avon „Говори открито срещу домашното насилие“ лансира нов продукт в подкрепа на борбата с домашното насилие, което засяга всяка 4-та жена в България. Пръстенът от благотворителната синя серия ще продължи да набира средства за денонощна национална телефонна линия, която ще предлага професионална помощ за жертвите на домашно насилие у нас. Новата, безплатна за жертвите линия, се очаква да стартира в началото на 2017 година. Всеки, който подкрепи кампанията с покупка на благотворителен продукт, има силата да промени жестоката действителност за всяка 4-та българка. Пръстенът „Нови възможности за жените“ носи силното послание на кампанията, че само заедно можем да помогнем на жертвите на домашно насилие, като им покажем, че не са сами в борбата си и всички – както те, така и цялото общество, трябва да говорим открито срещу проблема.
Домашното насилие е проблем, който засяга цялото общество и никой не трябва да затваря очите си пред жестоката действителност. В световен план не само неправителствени организации, но и фирми полагат огромни усилия за ограничаването му, тъй като той засяга всеки аспект от живота – от семейството и приятелите до работодателите. Именно такава е и темата на тазгодишната европейска конференция "Бизнесът за социална промяна: да спрем насилието, основано на пола" по проект CARVE - "Компаниите срещу насилието, основано на пола", на която Роза Димова от Център за изследвания и политика на жените, представи резултатите от проучванията в няколко европейски страни за ролята и ангажираността на бизнеса в подкрепа на жените, жертви на насилие, извън работното им място. Резултатите показват, че в интервюираните компании в Белгия, България, Гърция, Испания и Франция са открити драстични случаи на жени, пострадали от насилие, които търсят и получават помощ в кризисни ситуации от своите работодатели и колеги. Насилието, основано на пола, нанася ежедневно огромни загуби на бизнеса. Според проучване на Psytel, Франция, намалената концентрация и производителност, както и здравословните проблеми на пострадалите, струват над 1,1 милиарда евро на година на бизнеса във Франция. Подобна е ситуацията и в другите европейски страни. Затова е от изключителна важност компаниите чрез обучение на мениджмънта и служителите си и чрез разпространяване на информация към клиентите си, да се включват активно в усилията за предотвратяване на последствията от насилието и подкрепа на жертвите му.

Като единствената компания в България, която полага усилия за спирането на домашното насилие, Avon също получи покана да участва в конференцията. Основна задача за кампанията „Говори открито“ е да помогне на жертвите да излязат от жестокия кръг на насилието и да потърсят нови възможности, с които ще се чувстват по-щастливи и успешни. За тази цел Avon работи тясно със своя НПО партньор „Алианс за защита от насилие, основано на пола“. От началото на кампанията до сега двете организации са осигурили близо 1000 психологически и юридически консултации на жертви, а с помощта дарението от 2014 година кампанията подпомогна стартирането на кризисния център в Димитровград.

Усилията на компанията не спират и продуктите от синята серия се предлагат целогодишно в брошурите на Avon, като 100% от печалбата от всеки от тях се заделят за осигуряването на помощ и подкрепа чрез специализираната телефонна линия за жертвите на насилие.
Новият благотворителен пръстен вече може да бъде поръчан на Avon представител или онлайн на WWW.AVON.BG

За кампанията на Avon срещу домашното насилие в България:
Кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ стартира в България през 2011 година като част от глобалната политика на Avon да подпомага жените да бъдат финансово независими, успешни и здрави. В борбата срещу насилието в дома, с което се сблъсква всяка 4-та българка, компанията работи на две нива - чрез популяризиране на проблема и чрез набиране на средства. За кратката си история „Говори открито“ успява да направи дарения на обща стойност 75 000 лв., с които са осъществени близо 1000 безплатни социално-психологически и юридически консултации за жертви на домашно насилие и е подпомогната дейността на кризисния център в Димитровград. Това се постига чрез продажбата на благотворителни продукти от т. нар. Синя серия. 100% от печалбата от продажбата им се заделят във фонд, с който се подпомага дейността на основния партньор на кампанията - „Алианс за защита от насилие, основано на пола“.

За проекта CARVE - "Компаниите срещу насилието, основано на пола":
CARVE е първият европейски проект (изпълняван с финансовата подкрепа от Програма ДАФНЕ III на Европейския съюз), който обръща внимание на темата за участието на бизнеса в усилията за предотвратяване на насилието, основано на пола, което се случва извън работното място.
Въпреки сериозните последствия върху професионалния живот както на пострадалите, така и на извършителите, компаниите все още не са подготвени за реакция и имат нужда от повече ресурси, за да се справят с проблема.

Проектът има за цел да проучи ангажираността и възможностите за отговор от страна на бизнеса в случаите на насилие, основано на пола, засягащо служителки извън работното им място, и да предложи Европейски наръчник с добри практики. - carve-daphne.eu

More Body