Следва

HOT! 6 урока за живота от Дейвид Ганди – най-скъпият модел в света

Между Мароко и Запада – Кафтанът на Bakchic от София ел Араби

Профилът на марката Bakchic в Instagram олицетворява цветната приказка на Мароко - сочните смокини, богато декорираните с пайети чехли, пищните бижута и разбира се, творенията на дизайнерката зад лейбъла...

All fashion преди 7 години

Профилът на марката Bakchic в Instagram олицетворява цветната приказка на Мароко – сочните смокини, богато декорираните с пайети чехли, красивите емайлирани плочки, пищните бижута и разбира се, творенията на дизайнерката зад лейбъла. София ел Араби позира пред току-що варосаната стена с червен фес, с феерични черни дрехи, култовите разкъсани дънки и ръце, обилно декорирани с тежки сребърни гривни, запечатали историята на берберите. Ел Араби претворява културата на своята страна, включвайки в Bakchic традиционни кафтани и съвсем нормалните за днес тениски.

Това, което ни впечатлява, е отдадеността ѝ да преразкаже Мароко през очите на съвременната мода. Тя израства в семейство, което сама определя като „западно ориентирани“ и говори отлично френски и английски. Връщайки се от Франция, тя преоткрива екзотиката на културата на своята страна и съответно какво би могла да предложи на останалата част на света. „Моята идентичност е някъде между Изтока и Запада. Опитах се да съединя тези два свята.“ И начинът, по който го прави е чрез дрехите – започва първо с кафтани за собственото ѝ семейство. Много по-скоро, отколкото предполага тя напуска работата си във френска телевизия, за да се посвети изцяло на Bakchic, чийто официален старт е през 2012 година.


 

С повече от 40 000 последователи в Instagram, брандът има фенове в цял свят, но повечето са ситуирани извън Мароко, където всъщност модата клони повече към западния стил. Споделя, че за бранда е доста трудно да се вклини в местния пазар и че проблемът за това е, че хората не се гордеят толкова с културното наследство, което имат и никои не я взима насериозно. “Предизвикателство е да направиш арабския стил да изглежда готино и съвременно. Повечето хора предпочитат универсално излъчване, което е доста по-западно. Западната култура е по-достъпна. Стилът ѝ е по-разбираем.” Има и политически конотации на стила, които са против арабското излъчване. „Искам да докажа на света, че бидейки арабин, не е нещо агресивно или някое от клишетата, с които ни облъчват от телевизията.“ Ел Араби смело съчетава кафтанената туника с долнище на Адидас или деним. „Най-важното е да запомниш да останеш семпъл, изчистен, защото те (туниките) са почти изцяло бродирани. Нося, например дънки или тениска и добавям марокански акцент с дреха, декорирана с бродерии. Оставям западната част на облеклото си изчистена.“




 

 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 13 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.