Следва

Питай ме, питай ме - перлена усмивка

Скраб за лице

На всяка жена й се иска свеж и сияещ цвят на лицето. За този мечтан образ може да помогне скраб за лице, но...

Hair преди 15 години

На всяка жена й се иска свеж и сияещ цвят на лицето. За този мечтан образ може да помогне скраб за лице, но само ако правилно се използва. Клетките на кожата на лицето се обновяват непрекъснато – нова клетка се ражда, развива се, движи се към повърхността на кожата, там умира и усяда във вид на люспи. Те образуват своеобразна „покривка”, която може да придаде на кожата сив оттенък. Ако люспите станат много, кожата започва да получава по-малко кислород. Цикълът на живот на всяка клетка от раждането й до умирането продължава четири седмици. Определено количество от мъртвите клетки ние премахваме с обикновеното измиване, но не всички средства имат отлюспващ ефект.

Скраб от англ. Scrub – почистване, изтъркване, представлява средство, което се състои от омекотяваща основа (емулсия, гел) и абразивни частици. Последните може да бъдат естествени (костилки от маслини, смлени кайсиеви костилки, кокосови стърготини, соли, захар) и синтетични (полиетиленови топчици).

Благодарение на твърдите частици скрабът почиства, отстранява мъртвите клетки, остатъците от козметиката, продуктите на потоотделянето и замърсяванията. Омекотяващата основа предпазва кожата от увреждане, а често съдържа и противовъзпалителни компоненти. В резултат се подобрява кислородния обмен и кръвообращението на кожата, тя става гладка и нежна. В същото време честото използване на скраб може да доведе до изтъняване на защитния слой на кожата и да наруши неговия водно-солиев баланс, тъй като се ускорява изпарението на влага от повърхността. Така кожата става суха и предразположена към инфекции и раздразнение. Затова скраб трябва да се прилага разумно и в зависимост от типа кожа. Козметолозите препоръчват за суха кожа скраб да се използва един път на 2-3 седмици, а за мазна – един път в седмицата.

За чувствителна и суха кожа най-добре да се използва скраб със синтетични абразивни частички, тъй като те нямат остри краища.

Преди нанасяне на скраб е необходимо кожата да се овлажни, за да се размекнат мъртвите люспици. Сраб се нанася с показалеца и средния пръст на двете ръце по масажните линии на лицето: от ъглите на устните нагоре към ушите, от средата на челото настрани и от брадичката съм меката част на ушите. Да се избягва областта около очите – там кожата е много нежна. По такъв начин лицето се масажира около 1 минута при суха кожа и 2-3 при мазна. След това се измива с топла вода. След употреба на скраб кожата трябва да се овлажни или да се нанесе хранителен крем.

Скраб може да се приготви и в домашни условия, като се използват налични компоненти : утайка от кафе, сол, захар, плодове, ядки, сметана, йогурт, ароматични масла.

Млечните продукти са добри и с това, че влизащата в състава им млечна киселина само размеква мъртвите кожни клетки и запазва естествената киселинна среда на повърхностния слой на кожата. Плодовете и ядките съдържат полезни за кожата витамини и микроелементи. Аромо-маслата засилват въздействащия ефект.
И така, как да си приготвиш скраб вкъщи:

Скраб за мазна кожа
Вземи четвърт чаша бадеми и ги залей с 100 грама кипяща вода. След 5 минути пасирай образувалата се смес и добави една чаена лъжичка лимонов сок. Всичко добре разбъркай.

Скраб за проблемна кожа

Вземи две супени лъжици овесени ядки и ги смеси със супена лъжица зехтин и чаена лъжичка оризов грис.

Скраб за чувствителна кожа

Разтопи две чаени лъжички масло и добави смлени на брашно две супени лъжици орехи и два жълтъка от яйца на пъдпъдък.

Подхранваща скраб
В порцеланова купичка добре размачкай две супени лъжици червени боровинки, добави супена лъжица бадемово масло, три чаени лъжички захар, две супени лъжички овесени ядки и 2-3 капки портокалово масло. Всичко добре разбъркай и почакай няколко минути докато набъбнат овесените ядки.

Тонизираща скраб

Пасирай две супени лъжици малини, добави капка масло от иланг-иланг и мента.

Скраб от кафе
Смеси една чаена лъжичка утайка от кафе с три чаени лъжички кисело мляко или сметана.


И тъй като всеки от Beauty редакторите на ViewSofia има своята тайна за добре поддържания си вид на кожата, я споделя в следващите няколко реда:

Елена

По отношение на скраба, от известно време насам съм много облекчена, след като открих прекрасните сапуни с натурална розова вода и стърготини на една пловдивска фирма. Фирмата всъщност се казва Биофреш, има сапун за дами и за мъже, със супер аромат, създават супер чувство на ексфолиация, супер родни са, въобще супер отвсякаде. Това е моето лично откритие от есента насам. Препоръчвам горещо.

Гергана
Използвам ексфолиращи продукти oт Eucerin или Johnson. Скрабът се отразява добре на кожата на тялото ми, но не смея да третирам лицето си. Нямам време за домашни коктейли, но бих се доверила на някои от горните предложения.

Ивана
Хума. За лице в комбинация с био кисело мляко. Или с мед и капка лимон. Кожата засиява, та чак не мож' я позна. За тяло - Nuxe.

More from View Sofia

More Hair