Следва

Фрида на 109! Или какво още можем да научим за униброу

Лазерната епилация, кардинално СБОГОМ на окосмяването

Коя жена не би искала да се отърве от нежеланото окосмяване веднъж и завинаги?

Body преди 7 години

Коя жена не би искала да се отърве от нежеланото окосмяване веднъж и завинаги? Със сигурност се намират и такива, но те се броят на пръстите на двете ни ръце. Не, дори на едната! Времето и комфортът са неща, с които някой рядко прави компромис. Особено пък дамите. А да чуеш за метод, който е бърз, ефикасен и решаващ генерално проблема, е сбъдната мечта – няма какво да се лъжем.

Още в първия си материал, посветен на обезкосмяването, не скрихме (а то няма и защо), че според предпочитания и здравни съображения много жени използват различни методи за обезкосмяване. За по-чувствителната кожа кола маската е изключително болезнена, а понякога дори противопоказна. Бръсненето пък е досадно задължение, което се превръща в ежедневно бреме, и макар някои да го предпочитат заради бързия резултат и нетърпимост към каквато и да е болка, те също биха искали да се отърват от този безкраен ангажимент.

Според повечето специалисти и жените, опитали този метод, лазерната епилация покрива всички важни фактори, които касаят обезкосмяването: бърза процедура, трайно решение и минимална болка.

Разбира се, важно е да се отбележи, че при всеки подобна процедура действа строго индивидуално. Преди въобще да се извърши премахването на космите с лазер е задължително да се направи консултация със специалист относно алергии, кожни заболявания и особености на кожата (бенки, пигментации, татуировки и т.н.), за да стане ясно удачно ли е да преминете към този вариант.
Резултатът също е индивидуален: при някои зоната се повлиява по-бързо, при други – по-бавно. Необходими са повече от една процедура, за да се постигне желаният ефект, а именно – премахване на поне 80% от окосмяването в желаната зона, като голяма част от космите са унищожени завинаги, а за другите се изискват поддържащи процедури веднъж-два пъти в годината.

Този напредък в естетическите процедури обаче върви с много въпросителни и удивителни, с които трябва да сте наясно:

Ако ще се подлагате на обезкосмяваща процедура с лазер, има значение дали пиете лекарства, а дори и някои витамини са противопоказни. Много съставки в тях правят кожата по-чувствителна към светлината, а това може да доведе до изгаряне, промяна в пигментацията и до какво ли още не. Затова в лазерните центрове, преди да се подходи към процедурата, вие трябва да попълните анкета (за алергии, заболявания и т.н.), а по-натам – да се консултирате всеки път с извършващия процедурата, за да избегнете нежелани ефекти.

Има различни видове лазери, които са подходящи за различни типове кожа и окосмяване. Обикновено специалистите са единодушни, че за тъмна кожа с тъмен косъм се използва NdYAG лазер, а за светлите кожи – александритов или диоден лазер.
Чрез загряването на косъма и стволовите клетки на фоликула му, растежът се забавя или окончателно изчезва. Именно заради високите резултати, лазерът е най-предпочитаният метод: около 80% успеваемост, а и „оцелелите” косъмчета са толкова тънки и меки, че изобщо няма да намерите прилика с предишните „натрапници“.

Процедурите траят от пет до десет минути, а периодът, в който се правят, обикновено е през месец в началото, като той се увеличава с всяка следваща процедура.
Когато стигнете до поддържащата грижа, посещенията ви в салона ще се разредят на едно-две в годината.

Разбира се, както споменахме по-горе, броят на процедурите е строго индивидуален, както и резултатът. По принцип лазерът действа по-добре на по-тъмно окосмяване, докато по-светлите косъмчета се повлияват значително по-трудно.

Прагът на болка на всеки човек също е различен. В лазерните центрове обикновено след третиране молят пациентите да опишат на какво прилича болката (боцкане, парене, горене) и колко е била силна тя - от едно до десет. Освен това, ако твърде много ви боли, импулсите винаги могат да се намалят и в картона ще бъде записано, че на тази честота болката е била по-малка. Импулсите обикновено се увеличават с всяка следваща процедура, за да може отстраняването на косъмчетата да продължава отново и отново, докато повечето не изчезнат напълно. Но пък и самата болка намалява с всеки следващ път, тъй като много от косъмчетата са унищожени.

Правилната комбинация от тип окосмяване, настройка на апарата и избор на самия апарат, гарантират повече от задоволителен резултат. Затова е важно да се отбележи, че не всичко е толкова просто, тъй като организмът на всеки е различен, а това налага различно третиране.

Опасно е да се прави лазерна епилация близо до бенки. Специалистите са категорични, че е противопоказно и върху татуировки или при кожно заболяване, или раздразнение. Така че, ако сте избрали лазерната епилация, знайте, че най-вероятно местата около бенките няма да бъдат третирани.
Също така този метод е противопоказен за бременни и кърмачки.

Лазерна епилация не се извършва и при наличието на тен – без значение дали е слънчев, или от солариум.
Всъщност, този тип епилация съвсем не е лятна процедура, защото трябва поне месец след процедурата да не излагате зоната на слънце. А дори и след това да мажете обработения участък със слънцезащитен крeм с SPF50.

Друг важен момент, който трябва да споменем, е подготовката за лазерна епилация. Тъй като лазерът третира цялата структура на косъма, той не бива да е изваден с корена. Затова преди процедурата се обръснете, или пък да използвайте депилиращ крем.

За финал ще оставим Люба, 41 г. да разкаже за собствения си опит от лазерната епилация:
„За пръв път се подложих на обезкосмяване с лазер преди около 12 години. Тогава процедурата тепърва навлизаше в България, така че вероятно третирането се извършваше с един от първите лазери тук. Макар сега манипулацията да е усъвършенствана много, смея да кажа, че ефектът от моите процедури все още е налице, 12 години по-късно! Третираните зони бяха цяла интимна зона и мишници. За мишниците трябваха едва четири-пет процедури, докато за бикини зоната точно десет. Около 80% от окосмяването не се появява и до ден днешен, а остатъка премахвам с едно минаване на бръснача. Дори не ходя на поддържащи процедури, които биха възвърнали първоначалния ефект. Защото след лазерната епилация косъмчетата станаха значително по-тънки и нежни, така че не видях смисъл да го правя.
Действително парите, които човек трябва да вложи в подобна процедура, на пръв поглед изглеждат много, а и са повече, отколкото ако редовно се посещава козметик за кола маска. Но ако си направите една елементарна сметка – на всяка седмица и половина разходи за кола маска или повече пари, но еднократно за три-четири месеца – ще осъзнаете, че разликата не е кой знае колко голяма. Но за сметка на това, разликата в ефекта е поразителен. Комфортът, който си подарих – без забити косъмчета, без пъпки и всякакви липса на ангажимент поне за тази част от женските ритуали за разкрасяване, беше важен за мен, така че нямаше място за двоумение. В крайна сметка, всеки прави своя избор. Моят е лазерната епилация.”

More Body