Следва

"Бурята" по шекспир през погледа на провокативния Дерек Джарман единствено в „Люмиер” през септември

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 11 до 17 юли

Седмицата започва обещаващо слънчево и на прага на отпуските се упътваме към тези точки в града, които ни предлагат културна храна за душата и сетивата ни...

Events преди 7 години

Седмицата започва обещаващо слънчево и на прага на отпуските се упътваме към тези точки в града, които ни предлагат  културна храна за душата и сетивата:

Изложбата




Изложбата в Националната галерия е първото мащабно представяне на Георги Велчев в София. Ще бъдат експонирани около 100 творби, разкриващи всички периоди, стилови насоки и характерни мотиви от творчеството на художника. Почти до края на ХХ век той остава малко известен на специалистите и ценителите на изкуството. С възстановяването на неговия музей във Варна през 1996 г. започва по-активно популяризиране на творчеството му.

Дата: 14 юли

Още една изложба

Младите авторки Цветомира Борисова и Виолета Заранкова дебютират със съвместна изложба в галерия "Дебют". В тази обща изява двете ще представят дипломните си работи – Цветомира за бакалавър, а Виолета за магистър, както и няколко от най-добрите си работи от изминалата година. Дипломната разработка на Виолета Заранкова е на експериментално ниво и е изградена върху идеята за контраста, и най-вече върху съчетанието и взаимодействието на контрастни материали / като вълна и порцелан/, при създаването на много леки ажурни решетковидни обекти.В дипломната си работа "Атлас Буря и Мир", Борисова изучава механизмите на своята памет, транспонирайки ги в произведения.

Дата: 14-22 юли

Назад във времето



Или вечер в духа на националните ни танци в НДК. Традиционни български вечери – професионално подготвени фолклорни спектакли, които представят българската автентична култура. В различните вечери ще бъде представено разнообразието на специфични фолклорни традиции като: старинни носии на повече от 200 години, звукът на най-старата гайда в Европа - каба гайда, звукът на 100 годишния инструмент – копана и др.

Дата: 15 юли

Дизайн



Водещи европейски дизайнери, артисти и експерти пристигат в София по покана на Междунaродната лятна академия за креативно мислене и дизайн процеси Know-How / Show-How, чието второ издание ще се проведе от 11-ти до 22-ри юли в София. Тази година, паралелно с провеждането на творчески работилници със студенти и професионалисти, Академията предлага богата програма от публични презентации, прожекции, вечерни лекции на гостуващите ментори и еднодневен дизайн форум, като всички събития са с вход свободен и осигурен превод на български език.

Дата: 11 юли

Сбъднатата мечта



Бояна Иванчева, пътешественик, фотограф, свободен дух, е звездичка на небето от една година.
Нейна мечта бе да направи собствена фотоизложба, която вече е факт. Откриването е на на 12-ти юли от 19 часа на в галерия ФотоСинтезис. Изложбата ще продължи до 25-ти юли.

В нейна памет, заедно със сестра й, е учреден фонд "БОЯ" към Фондация " Работилница за граждански инициативи", който набира средства от продажбата на пощенски картичи, отпечатани от нейни снимки. Всички средства ще отидат за оборудване на кабинет по география към 18 СОУ, София. 

Дата: 12 юли

Видеото

Видеото към парчето разказва истински истории и спомени в снимки. Песента “Мираж” се ражда още през 2007 г., когато Митко Кърнев, Дидо и Александър Обретенов от D2 написват парчето при едно от техните творчески бягства от града. През 2014 г. сингълът влиза в последния им албум “Феникс”.



Филмите



За поредна година идеята за БЛОК КИНО ни очарова. Нещата се случват така: най-неочаквано в квартала се случват прожекции на открито на нови български филми. ИКЕЯ предотставя удобни мебели за зрителите и нека кино маратона започне сега!

Дата: 12 юли



 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?