Следва

На дълго от Руанда с... Hypnotic

"Бурята" по шекспир през погледа на провокативния Дерек Джарман единствено в „Люмиер” през септември

Националният дворец на културата и кино „Люмиер” продължават добрата традиция да представят филмови адаптации по произведения на великия майстор-разказвач Уилям Шекспир...

Events преди 7 години

Националният дворец на културата и кино „Люмиер” продължават добрата традиция да представят филмови адаптации по произведения на великия майстор-разказвач Уилям Шекспир.

Серията от прожекции започна през май тази година с „Ромео и жулиета”, „Ричард III” и „Хамлет”, продължи с „Трагедията на Макбет” и „Крал Лир” през юни, а на 16 и 21 септември от 19:00 часа зрителите могат да се насладят на „Бурята”.

Класическата екранизация е от 1979 г. и е на режисьора Дерек Джарман. Филмът е с участието на: Хийткоут Уилямс, Карл Джонсън, Тоя Уилкокс и др.

Могъщият магьосник Просперо живее на безлюден остров с непорочната си дъщеря Миранда. Той е в изгнание, прокуден от херцогството си от алчния за власт свой брат Антонио, както и от краля на Неапол Алонсо. Провидението приближава тези врагове – с помощта на своя васал - духът Ариел, Просперо призовава буря, която води до крушението на италиански кораб. Синът на краля, считайки останалите за изгубени, става пленник на Просперо и се влюбва в Миранда. Антонио и Алонсо се скитат из острова в компанията на пиян готвач и моряк. Заедно със звероподобния роб на Просперо – Калибан, те кроят заговор за убийството на магьосника. Просперо търси своя триумф, Ариел – свободата си, Миранда копнее за съпруг, а моряците просто искат да танцуват.

Една от най-провокативните и изтънчени адаптации на най-мистериозната сред пиесите на Шекспир. Почитта на Джарман към последната пиеса на Барда е най-добрият му филм, майсторски заснет из сгради, които изглеждат като готическите рисунки на падналия Рим, излезли под четката на Джовани Пиранези.

Най-добрите филмови адаптации на Уилям Шекспир ще имат възможност да гледат зрителите на кино „Люмиер” и през октомври, когато ще има прожекции на „Хамлет”, „Ричард III” и „Книгите на Просперо”.

“Шекспир е жив" е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт. Националният дворец на културата и кино “Люмиер” се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации” – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер”.

Трейлър за „Шекспир е жив” може да видите ТУК

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?