Лято е! Какво вечеряме, за да се поберем /спокойно/ в банските?!

Правилното хранене има огромно въздействие върху човешкото здраве и външния вид - фигура, коса, кожа, самочувствие...

Правилното хранене има огромно въздействие върху човешкото здраве и външния вид - фигура, коса, кожа, самочувствие. Един от принципите на рационалното хранене гласи, че храната трябва да се приема по едно и също време. Желателно е, времето между закуската и обяда да е 5-6 часа. Същият интервал от време би било добре да се съблюдава между обяда и вечерята. Ако между тези основни хранения, сложим по една лека закуска, вече имаме готова формула за правилен режим на хранене.

За съжаление, мнозина следящи за фигурата си игнорират вечерята, смятайки, че на сутринта, когато се претеглят, ще изчезнат омразните килограми. Но, в повечето случаи, ги очаква точно обратния ефект - теглото напротив, се увеличава, освен това, може да възникнат проблеми със стомашно-чревния тракт.

Не си струва да се отказваме от вечерята, за да не се мъчим от глад през нощта, който може да се отрази на емоционално ниво и да причини раздразнение, защото мислите ни ще бъдат насочени непрекъснато към храната.
Напротив, най-доброто е да се фиксираме върху леката, вкусна, питателна и диетична вечеря, която, хем ще ни гарантира добра бански-визия, хем ще осигури психологическия ни комфорт. 

Правила за полезна и лесна вечеря

Има няколко прости правила за вечеря, спазвайки които можем без особено усилие да се сдобием със здраве и стройна фигура.

Времето за вечеря
Изборът на време за вечеря, за всеки е индивидуален, и пряко зависи от темпа, начина на живот и работния график. И няма нищо страшно, ако вечерята не е в 18:00 ч., както се смята за правилно. Диетолозите препоръчват приемането на храна 3 часа преди лягане. За този период от време храната се усвоява и тялото ще може да си почива през нощта.

Обемът на вечерята
В идеалния случай вечерята трябва да бъде лека, съдържаща максимум 450-500 калории и не надвишаваща 200 грама. Но в ежедневния живот, малцина следят калории и мерят продуктите преди хранене. В чинията е желателно да има толкова храна, след употребата на която ще се чувстваме леко гладни. Трябва да се помни, че преяждането води до излишни сантиметри.

Полезни и вредни продукти

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.