Следва

Два български филма в надпревара за ЗЛАТНИЯ ЛЕОПАРД на Локарно

Световните дизайнери: Иина Вуoривирта пред View Sofia

Вижте каква е нейната лична история и какво сподели тя специално за View Sofia...

People of art преди 7 години

Родена във Финландия, на крехките 28, Иина вече е утвърден дизайнер. Има собствена компания за дизайн /Iina Vuorivirta Studio/, която създава веднага след като завършва своето образование и работи дълго време като фрийланс дизайнер, докато не получава покана да работи за мебелния гигант Икеа. И така, вече година и половина младата дизайнерка доказва и изразява себе си чрез своите прекрасни стъклени творения.
Не спира да работи и с независими клиенти, но основната ѝ дейност е свързана именно с работата в Икеа. 

През май 2013г. Иина Вуоривирта получава приза „Млад дизайнер на годината” на Форум за дизайн във Финландия, а през 2014г. завършва Университета по занаяти, изкуство и дизайн в Стокхолм, Швеция /Konstfack University of Arts, Crafts and Design/.

Излъчваща толкова много свежест и кипяща от идеи и енергия, Иина не спира да вдъхновява. Тя определено е човек, който се стреми към съвършенството. И начинът, по който говори за своите творения го доказва.

Вижте каква е нейната лична история и какво сподели тя специално за View Sofia. Интервюто ни е от престоя на екипа ни на Design Democratic Day в Швеция, голямото международно събитие на гиганта, за което писахме.

V.S.: Ти си толкова млада. От колко време работиш в Икея?
Иина: В началото на март се навърши една година.

V.S.: И как се случи?
Иина: Това всъщност е доста забавна история (смее се). Беше доста неочаквано за мен. През февруари миналата година се срещнах с Маркъс Енгман /шефът на отдел Дизайн в ИКЕА/ по време на едно събитие и разговаряхме доста време. И тогава той каза: „Ела следващата седмица в Елмхулт”. Дотогава не очаквах, че ще имам предложение да работя с Икеа, а като дизайнер винаги ми е било много интересно какво е да се работи за такава голяма компания. Приех поканата и ето ме тук.

V.S.: Значи Маркъс /с когото също имахме удоволствието да се запознаем на Design Democratic Day през юни/ е причината да си тук?
Иина: Да, той!

V.S.: Той е много очарователен!
Иина: Да, наистина, страхотен е!

V.S.: Ще говорим и за работа, но първо: опиши ни един твой приятно почивен ден?
Иина:Това е много труден въпрос, тъй като веднага след като завърших гимназия /което не беше много отдавна/, основах свое собствено студио и общо взето може да се каже, че работя 7 дни в седмицата. Работата и животът ми са тясно свързани - всъщност работата ми е начин на живот.
Така че за мен е трудно да се откъсна от работата си, но смятам, че малко по малко започвам да се научавам как да си почивам. И тъй като съм от малък град, се презареждам най-добре когато съм сред природата и по-точно в в гората.

V.S.: Къде живееш сега? Тук, в Швеция ли?
Иина: Да, преместих се в Стокхолм преди 6 години и всеки ден от понеделник до петък съм тук, в Елмхулт. Но през уикенда ходя или в стария ми апартамент в Стокхолм или в Копенхаген, което е едно прекрасно място или при моя приятел в Хелсингборг на западното крайбрежие, което е на около час път от тук. Имам навика да започвам работа рано сутрин и работя до късно, така че работната ми седмица е много енергична и натоварена, затова имам нужда през уикенда да се „изключа” и да имам малко свободно време за себе си.

V.S.: Би ли описала само с три думи работата си в ИКЕА? Кое е това, което ти е на сърце?
Иина: Енергията, вълнението и … обичам да повтарям тази дума - любопитство.

V.S.: Кой е перфектният потребител за теб и твоя дизайн?
Иина: Мисля, че младите хора, защото те са най-близко до мен и моите виждания. На второ място – съзнателния потребител. Например Колекцията PS 2017 е създадена от рециклирани материали. За мен устойчивото развитие е много важно и смятам, че за съвременните млади хора днес е много тежко, защото те осъзнават съществуващите проблеми и имат желание да се грижат за природата… За мен комбинацията от тези две неща е най-важна. Не говоря за възрастта, става дума за младите по душа.

V.S.: Какво би си купила първо за твоя дом от твоите или на някой друг дизайнер творения, ако беше редови клиент на Икеа? Видях, че правиш много красиви стъклени и керамични чаши…
Иина:Може би някакъв малък предмет, да, най-вероятно нещо стъклено.

V.S.: Значи стъклените вещи са твоята страст?
Иина:Да, стъклото е моята страст…

V.S.: Видях също така, че правиш и огледала?
Иина: Да, точно така.

V.S.: От къде идва магията на стъклото?
Иина: Мисля, че идва от твърдостта на материала. Когато обработваш стъкло, е необходима голяма енергия и сила. Цялата тази топлина и пот, както и силата в ръцете, която е необходима при работата със стъклото. Оттам идва цялата тази емоция. Магията е в това да поставиш стъклото в машината за обработка на стъкло и на следващия ден, когато отвориш вратата, да видиш един изключително елегантен и нежен продукт – ваза например. Тогава вече се изпитват напълно противоположни чувства в сравнение с момента на изработката на продукта. Това е моментът, когато съм най-силно впечатлена.

V.S.: Стъклото също така е много крехко и чупливо.
Иина: Да, точно така. Всичката тази сила, която е приложена при изработката на продукта, се превръща в мълчание и удивление при вида на крайния резултат.

V.S.: Най-добрият съвет, който си получавала някога?
Иина: Мисля, че се състои в това да повярваш в силата на волята.

V.S.: Кой ти даде този съвет?
Иина: Моята майка.

V.S.: А какъв съвет би дала сама на себе си, ако беше на 16г. в този момент?
Иина: Мисля, че трябва да е нещо подобно на съвета, който получих от майка си. Или по-скоро да имаш смелостта да повярваш на себе си.

V.S.: Но смелостта е нещо съвсем различно от волята.
Иина: Да, така е, но не само това. Ако повториш едно нещо няколко пъти, ти започваш да вярваш в него. Но трябва да започнеш да го градиш.

V.S.: Нещо като мантра?
Иина: Да, точно така!

V.S.: И? Подейства ли?
Иина: Да, подейства.

V.S.: Кажи ни нещо изненадващо за теб, което никой друг не знае?
Иина: Аз съм много общителен и социален човек, но понякога наистина имам нужда от тишина, спокойствие и време насаме, както се казва. Спомняте ли си какво ви казах за гората? Понякога просто имам нужда от уединение.

V.S.: За какъв период от време обикновено имаш нужда от усамотение?
Иина: Понякога просто не ходя на обяд с колегите си, друг път през уикенда отивам сама до Копенхаген. Така че много зависи. Но определено имам нужда от време за себе си.

V.S.: Какво те държи будна през нощта?
Иина: Работата (смее се). Имам лошия навик да държа графика си до леглото и понякога се събуждам през нощта и си водя записки. Знаете как понякога късно вечер или през нощта ви идват идеи за най-различни неща. Но не винаги е лесно да се заспи след това.

V.S.: Какво е първото нещо, което правиш сутрин?
Иина: Кафе! (смее се) Много обичам сутрешната си рутина и особено момента, в който си правя първото кафе. Обикновено пия еспресо.

V.S.: А какво е последното нещо, което правиш вечер?
Иина: Приготвям си всичко за следващия ден.

V.S.: Коя зодия си?
Иина: Родена съм в края на март, кой знак е тогава?

V.S.: Овен!
Иина: Да, точно така!

V.S.: Това е огнен знак. Ти си огнена! … А ако не беше дизайнер, каква щеше да бъдеш?
Иина: Майка ми е текстилен дизайнер, а баща ми е фотограф. Така че се озовах в творческите среди от малка. Първата ми мечтана професия беше да съм първата жена-президент на Финландия.

V.S.: А какво е нещото, за което най-много съжаляваш?
Иина: Това всъщност е много сложен въпрос... Не съм сигурна, че мога да отговоря.

V.S.: Кое е най-ценното ти притежание?
Иина: Във вторник имахме уъркшоп с всички дизайнери и продукт-мениджъри, за да се опознаем. Всички трябваше да заснемем предмет, който е важен за нас. Аз снимах едно авокадо, което имам вкъщи. Историята зад него е следната – когато бях малка /около 14 годишна,/ моят дядо ми даде една ядка от авокадо. След това той почина. Аз посадих авокадото и то се превърна в прекрасно дръвче. Най-интересното е, че то е в една стъклена ваза и може да се видят корените му.

V.S.: Любима книга?
Иина: Много харесвам карти. Имам един атлас, който моят брат ми подари преди много години за рождения ден. Обичам просто да го гледам и да чета наименованията на различни места. Така че това е най-любимата ми книга.

V.S.: Кой е най-лошият ти навик?
Иина: Пия много кафе, може би прекалено много.

V.S.: И аз - 7-8 чаши на ден и винаги е приятно, никога не е в повече.
Иина: Да (смее се).

V.S.: Трябва да имаш някакъв лош навик, все пак.
Иина: Разбира се, би било ужасно, ако не мога да се сетя за нещо. Обичам да разговарям с хората, но понякога ми е трудно да съм добър слушател.

V.S.: Толкова си откровена. Това е хубаво качество. Кой е най-добрият за теб момент от кариерата ти в ИКЕА до този момент?
Иина: Мисля, че не е това, че съм тук сега и разговаряме за Икеа, а може би това да усещам заетостта – работя от понеделник до петък, след това идва уикендът и се виждам с моя приятел, преместих се в нова къща. Тези неща ми носят удовлетворение.

V.S.: Според теб кои са трите най-важни неща, които правят домът истински дом?
Иина:За мен е авокадото, за което разказах. Не толкова самото то, колкото грижите, които трябва да полагам за него. Както и кухнята – моята кухня е сърцето на дома ми. Също така и леглото – вкъщи е местото, където мога да се наспя пълноценно и да се събудя отпочинала, така, както никъде другаде.

V.S.: Как мога да разбера дали това, което купувам е качествено. Аз не гледам на стоките като дизайнер, а като обикновен купувач. Какви са отличителните знаци, на които трябва да обърна по-специално внимание?
Иина: Мисля, че качеството се забелязва веднага. При детайлен оглед на един предмет се вижда какво е качеството на продукта – дали е достатъчно здрав и стабилен като изработка. Мисля, че това е най-важно.

V.S.: А относно индивидуалния вкус на потребителите?
Иина: Не мисля, че е възможно да се създаде продукт, който да се харесва на всички. Всеки трябва да намери своя продукт - този, който е създаден за него. Тук вкусът играе основна роля.

V.S.: Кой е твоят най-любим дизайнер?
Иина: Мисля, че майка ми. Както споменах, тя е текстилен дизайнер. Прави интериорен текстил – основно инсталации за офиси или за различни публични пространства. Така че тя е човекът, от който черпя вдъхновение.



Optimism/Void - огледала, месинг, флуоресцентна светлина

Припомняме ви и интервюто с Кристина Петерсон-Линд /Тина/ - Мениджър продуктова гама и дизайн на IKEA of Sweden.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра