Следва

Когато целият морски бриз е в ръцете ти

Косата - спаси я от почивката! Практични съвети за бляскава грива през лятото

Куфарът, или в най-добрия случай раницата, е в пълна бойна готовност за почивката...

Hair преди 7 години

Куфарът, или в най-добрия случай раницата, е в пълна бойна готовност за почивката! Заминаваме на приключение! На дестинацията ни очакват солените ласки на морето, хладкия полъх на бриза и припека на лятното слънце. За съжаление дори и почивката има своите минуси, които пряко влияят на състоянието на кожата и косата ни. В абсолютно никакъв случай не тръгваме без прилично голяма туба слънцезащитен крем, с поне фактор 30, и един Пантенол, защото всяка кожа има шанс да загори, а понеже вече ни се е случвало – може да бъде доста болезнено.

Косата също е изключително податлива на влиянията на околната среда и атмосферните условия. А през лятото те могат да бъдат доста опасни и да нанесат сериозни поражения. А ние не искаме това да се случи, нали? Събираме основните трикове за грижа, плюс-минус няколко бабини съвета в торбата, защото никога не се знае.

1. Зехтин! Течното злато на боговете

Тази магическа маслинена течност е благословена от гърците като маслото на живота – изключително благотворна за външна и вътрешна употреба. Няколко супени лъжици в салатата ни набавят жизненоважни съставки, но и са подходящи за маска за коса, особено такава, хванала много слънце, накъсана и видимо суха и изтощена. Може да се смеси с арганово масло и се слага по дължината на косата като се набляга на краищата. Ако имате много мазна коса може да пропуснете корените. Стоите с нея около час или повече, след което се измива с шампоан и се слага от балсама/маската за коса, които обикновено използвате.

2. Вода!



Запомнете – грижата винаги започва отвътре навън! Тялото ни е съставено основно от вода и винаги трябва да му осигуряваме достатъчно течности. Пийте вода още със събуждането си, носете бутилка навсякъде с вас. Ако не пием достатъчно си личи първо от състоянието на кожата, косата и ноктите.

3. Витамини!

Подсигурете си допълнително енергия с витамини. Приорин, Допелхерц, тривитаминол, витамин А, Б12, С, фолиева киселина... Допитайте се до вашия лекар или фармацевт кое е най-подходящо за вас.

4. Продукти с UVA и UVB защита!

Много марки пуснаха на пазара летни серии, разработени специално за защита от изгарящите слънчеви лъчи. Те обгрижват косъма, създавайки екран, който не позволява на вредните лъчи да увредят косъма. Аveda Sun Care Protective Hair Veil, Wella Professionals Sun Protection Spray, Kérastase Soleil Huile Céleste, Вumble Hairdresser’s Invisible Oil Heat/UV Protective, Rene Furterer Sun Care Protective Summer Fluid са някои от добрите продукти, които лесно можем да намерим в търговската мрежа. Тези спрейове са с лека флуидна формула, която запечатва влагата в косъма и придава допълнително блясък.

5. Още защита!

Покрийте главата си с шал или шапка. Това значително намалява директното влияние на вредните лъчи. След плаж задължително измийте косата ако е била в досег със солената морска вода, която допълнително изсушава. Ограничете и по възможност изобщо не използвайте сешоар и други уреди за топлинна обработка. Не излизайте на плаж с лак за коса или други стилизанти.

More Hair