Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 18 до 24 юли

Art Act: Франсоаз Жило - животът след Пикасо

На въпроса дали е почувствала освобождаващо облекчение след раздялата й с Пикасо, тя е категорична: “Не, защото никога не съм била затворник. По своя воля отидох при него, по своя воля си и тръгнах..."

People of art преди 7 години

Франсоаз Жило става известна като съпруга на гениалния Пабло Пикасо, но ако надникнем в историята й ще видим, че освен негова муза, тя е изключителен артист – художник и писател. През 1953 г., след 10-годишна връзка, Жило решава да напусне гения Пикасо като взима и двете им деца. Когато се раздеят художникът изпраща съпругата си с думите: "Никога няма да получиш това, което имаше досега". Е, сгрешил е! Животът след Пикасо се превръща в едно голямо приключение. Следват два брака, единият от които е с Джонас Солк - имунолог, друг гений на 20-ти век, с когото заедно разработват ваксината срещу полиомиелит. Жило ражда трето дете, сдобива се с нови приятелства, две изключително популярни книги и успешна кариера на художник, който продължава да рисува всеки ден, въпреки че е на 90 години.
През 2012 г., за първи път бе показана селекция на нейните картини и рисунки, в съвместна изложба с Пикасо. Франсоаз се съгласила да сътрудничи за шоуто, защото това десетилетие е едно от най-творческите в живота й, а и все пак, по това време двамата с Пикасо все още са заедно.



В ранния си живот се чувства привилегирована, но самотна. Художничката е дете на висшата буржоазия. Расте в семейство на високоинтелектуални родители - баща й е агроном, а майка й - керамичен художник. В училище Жило винаги е била по-напред от съучениците си и се е отличавала със завидни знания и умения.
Първата среща с Пикасо е незабравима и неочаквана - тя е на вечеря със свой колега-художник, до масата им се доближава мъж, който се усмихва и оставя купа с череши. Когато тя му казва, че е художник, той отвръща: “Това е най-смешното нещо, което съм чувал! Момиче, което изглежда като теб, няма как да е художник”. Тогава Жило е на 21, той на 61. На първо място тяхната връзка е едно интелектуално приятелство.

"Наистина мисля, че ако бях срещнала Пикасо в мирно време - нищо нямаше да се получи между нас", твърди тя. Повечето мъже на нейните години по това време са на фронта. Франсоаз се възхищава на смелостта, която Пикасо показва, като отказва да напусне окупирана Франция. Самата тя е била арестувана по време на студентска демонстрация в Париж. Жило признава, че е била добре запозната със слабостта на Пикасо към жените. Дори вечерта, когато се срещат за първи път в онзи ресторант, той е на вечеря с Дора Маар.
След като вече живеят на семейни начала, Пикасо настоява двамата да имат деца. Франсоаз първоначално се дърпа, но през 1947 г. е роден Клод, първият им син, а през 1949 г., Палома, по-малката им дъщеря.

"Да, изглеждах женствена, но вътре в себе си, все още бях момче", казва Франсоаз и добавя: "Мразех дори мисълта, че съм бременна". Всъщност, Пикасо и Жило не минават под венчило, тъй като първата му съпруга отказва да му даде развод.
Младата майка е изцяло посветена на децата си, но твърди: "Не мисля, че връзката между майка и дете трябва да е толкова интимна. Така сякаш детето се чувства в затвор. Опитвам се да науча децата си да се изправят сами”.



"Когато напуснах Пикасо, бях убедена, че ще събера много врагове. В крайна сметка тези хора са били около мен достатъчно дълго време, за да се убедя, че биха ме измамили
Исках малко повече обич, но не любов, просто обич. Така или иначе не бях доволна. Когато се разделихме се отчуждихме прекалено много. Видяхме се отново година по-късно, когато заведох децата при него”.

На въпроса дали е почувствала освобождаващо облекчение след раздялата й с Пикасо, тя е категорична: “Не, защото никога не съм била затворник. По своя воля отидох при него и по своя си тръгнах”.
В годините след раздялата им, Пикасо се опитва да я съсипе. “И какво от това?”, казва тя. “Щеше да изглеждам глупаво, ако очаквах нещо друго”.
В едно пътуване до Лос Анджелис през 1969 г., неин приятел я представя на Джонас Солк. Тя няма особено голям интерес да се запознае с него, но все пак го прави. Скоро след първата им среща - той отива в Ню Йорк и я кани да пият чай. Жило споделя: "Учен, който реди шамфъстък и моделира сладолед в 5 часа следобед, със сигурност не е като всички останали”.



Той я следва в Париж и няколко месеца по-късно й предлага брак. Жило признава: "Поколебах се, тъй като нямах потребност да се омъжвам. Но той настоя и ми връчи 2 листа хартия, за да напиша причините, поради които не искам да се венчаем. Моят отговор беше кратък - имам кариера и трябва да пътувам много, което прави брака почти невъзможен."
Въпреки това през 1970 г. сключват брак, "защото в края на краищата, ние се разбирахме много добре", допълва  Жило. Двамата стават заедно до смъртта му през 1995 г.
Талантливата художничка винаги е изкарвала прехраната си от своето собствено изкуство, включително до наши дни, като продава картини на търгове, които й носят по 100 000 долара.
Произведения на Франсоаз Жило има в постоянните колекции на МоМА, Ню Йорк и Musée d’Art Moderne, Париж. През 2010 г. тя получава орден Officier de la Légion d’honneur на Франция, което е най-голямата чест за човек на изкуството. Днес тя е призната като артист, а не само като муза на велик творец. Въпреки това Жило остава живата връзка към една важна културна ера от историята на изкуството и винаги ще напомня за любовта и Пикасо...

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра