Следва

SPELLGROUND – Най-мащабният музикален фестивал на румънското крайбрежие се задава

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 18 до 24 юли

Седмицата в стъпки. Малки, но истински. От онези, които остава следи в спомените ни, които обогатяват не само съзнанието, но и душите ни. Седмицата би била празна без тези малки стъпки...

Events преди 7 години

Седмицата в стъпки. Малки, но истински. От онези, които остава следи в спомените ни, които обогатяват не само съзнанието, но и душите ни. Седмицата би била празна без тези малки стъпки...

Изложбата:

В галерия „Париж“ за дванадесети откри своята лятна експозиция озаглавена: Summertime. Традиционно, това се е превърнала в една от най-очакваните изложби провеждани в галерията – както от самите художници, така и от почитателите на галерията. Всяка година събитието става повод за дебют на новите за галерията автори, които тази година са повече от всякога. Специално място в експозицията заемат творбите на артистичното семейство Даниела и Владимир Овчарови, които живеят и творят в САЩ вече повече от 20 години. Те заедно с Веселина Томова, Даниела Зекина и Петър Бояджиев (всички живеещи в Канада) и Руслан Котев (Англия) осмислят една нова за галерията тенденция – да показва на публиката все повече български художници, живеещи и работещи извън България. 
За първи път в галерия „Париж“ ще бъдат представени творби и на художниците Павлина Чукич, Станислав Вардев и Анна Димова, както и скулптура на Руси Костадинов. 



Всички те, заедно с традиционните за галерията автори като Бойко Колев и Андриан Бекяров, Росен Рашев– Рошпака, Димитър Вецин, Петър Димов, Ролана (Литва), Севда Потурлян, Богомил Арсов, Росен Кръстев, Иван Нинов и Иван Стратиев ще пресъздадат богатото на цветове и емоции лятно настроение сред посетителите. Няма да пропуснем!
Галерия ПАРИЖ, ул. „Цар Самуил“ 47, София

ТВ:

Ако пък сте настроени за почивка пред телевизора пуснете си Discovery Channel! „Речни чудовища“, една от най-успешните поредици на канала, се завръща за 8-и сезон на 24-ти юли.

Биологът, изследовател на сладководни басейни и заклет рибар Джеръми Уейд е прекарал 30 години в пътуване до едни от най-големите водни басейни в света, за да открие големи хищни риби, които се спотайват на дъното на негостоприемни реки и езера. Сега Уейд ще използва богатия си набор от знания, за да се впусне в ново непознато за него и зрителите на „Речни чудовища“ приключение – той се отправя към необятните океани. На
24-ти юли, неделя, от 23:00 ч. „Речни чудовища“по Discovery Channel

Дайвингът:

Световна рекордьорка по гмуркане и Tripsy Club канят софиянци на безплатно обучение на 22 юли. Единствената българка в топ 3 на най-добрите гмуркачки в света Ина Димитрова ще сподели своя опит с всички почитатели на красивия спорт на 22 юли, петък, от 19:00 до 22:00 ч. Събитието ще се проведе в Planet Night and Day Sofia, а входът е свободен. Организаторите от Tripsy Club - Клубът за пътешествия са подготвили още любопитни материали - на събитието ще бъдат показани уникални видеа, а Ина ще разкрие тайни за гмуркането и морското дъно, които със сигурност ще бъдат полезни на присъстващите, особено, ако са решили да се включат в предстоящото дайвинг сафари, което ще се проведе от 8 до 15 септември в Малта.
Христина Димитрова, позната още като Ина, е българката, успяла да се гмурне до впечатляващите 201 метра в Египет през юли 2015 г. Така тя стана една от трите жени в света, достигнали дълбочина от над 200 метра. За най-запалените, но все пак неопитни почитатели на дайвинга, на парти-обучението Ина ще опише в детайли възможността за придобиване на сертификат, така че пътешествeниците да се насладят пълноценно на прозрачните и богати на живот води на Малта. Освен Ина, специален гост на предстоящото пътуване през септември ще бъде DJ Doncho – известен не само с музиката си, но и със страстта си към гмуркането.

Киното и пазаруването:

Поредното епично преследване на неуловимия жълъд изстрелва любимата на всички зрители праисторическата катерица в космоса и задвижва поредица събития със Скрат-астрофални последици. За да се спасят, Сид, Мани, Диего и останалите герои напускат дома си и се впускат в забавнo, приключенско пътешествие с много нови колоритни герои.

На официалната премиера на филма в София, присъстваха част от актьорите, които озвучават любимите анимационни герои на български, между които: Василка Сугарева, Георги Тодоров, Явор Караиванов, Стефан Къшев, Теодор Христов, Борислав Димитров – Бобо, Симона Нанова - режисьор на дублажа, Десислава Софранова - музикален режисьор, Васил Новаков- изпълнителен продуцент, Христо Дерменджиев – преводач на цялата поредица от филмите за „Ледена епоха“. Освен тях, премиерата уважиха и известни медийни лица – чаровните телевизионни водещи Станислава Кара и Константина Живова, водещият Андрей Захариев, популярни блогъри и специални гости и партньори на филма. Присъстващите бяха посрещнати от сух лед, засилващ усещането за ледена прохлада, като имаха възможност да се снимат и с любимите си герои.
Освен предизвикателствата на премиерата, всички малки и големи почитатели на героите от филма, ги очакват много изненади и в магазините на Lidl. Във веригата се предлагат редица продукти с любимите екранни герои – дрешки, спални комплекти, детски книжки и много други. Също така, само там, могат да бъдат намерени и плюшените играчки на героите от филма. От началото на седмицата клиентите на Lidl получават по 1 Ice age точка за всеки 20 лева от стойността на покупките си. При събирането на 10 точки ги очаква подарък - една от 6 плюшени играчки Ледена епоха – Скрат, Мани, Сид, Диего, Шира или Бък. Промоцията на „Ледена епоха“ важи от 11 юли до 28 август или до изчерпване на количествата.

Изложбата:

Изложбата е осъществена по идея на катедра „Плакат и визуална комуникация“ и е посветена на 80-годишнината от рождението на автора и на 120-годишнината от създаването на Националната художествена академия.
Плакатите в експозицията са от музейната сбирка на НХА, художествените фондове и архиви на театър „Българска армия“, виртуален музей на социализма – „Соцмуз“ и художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград.

Театралният плакат е територията, в която Асен Старейшински в дълбочина разгръща своята творческа енергия и зрялост. Това е пространството, където той достига визионерски размах от форми и идейни хоризонти. Произведенията му декларират непозната до тогава смислова виртуозност, вдъхновена от метафората, посланието и провокацията. Старейшински изгражда новата същностна характеристика на плаката – чрез синтезирано тълкуване и авторска реплика при прочита на драматургията. Творбите му са революционни за периода и разбиранията за театрално обявление, като ударно запълват дълго време зеещата празнота в тази област. Определян още приживе като „кръстник“ на художествения плакат у нас, авторът полага неговите съвременни артистични основи. Така Асен Старейшински се превръща във вдъхновител на цяло поколение талантливи плакатисти, което създава модерния европейски облик на българския плакат и го извежда като водещ жанр в изкуство – предмет на художествена критика, изложби и биеналета.

Изложбата може да видите до 22 юли в галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
 

Децата и лятното училище:

Няма нищо по-хубаво от училище през лятото. Точно така - лятното училище в Go Beyond е посветено на идеята: „Играй, учи, твори". Там малките любознателни откриватели учат, докато се забавляват. За повече информация и график на занятията вижте тук.
 



 

 


 

 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.