Следва

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица от Тарантино

Питай ме, питай ме: Кашуто - Вярно ли е, че НЕ трябва да го ядем сурово и защо?

Все по-често чуваме за ползите от консумацията на сурови ядки и вредата от печените такива, но защо това не се отнася за кашуто...

Food преди 7 години

Бразилската ядка с форма на полумесец, сладък привкус и много приложения в кухнята е смятана за една от трите най-консумирани черупчести ядки в световен мащаб. Кашуто е много вкусно в комбинация със сушени боровинки, стафиди, сушен кокос и други ядки като бадеми или орехи и има доказани ползи за здравето, но как е по-добре да го консумираме – сурово или печено?

Все по-често чуваме за ползите от консумацията на сурови ядки и вредата от печените такива, но това не се отнася за кашуто. Ето защо:

Кашуто е чудесен източник на минерали и съдържа 31% от препоръчителната дневна доза мед за организма, както и 23% от препоръчителната дневна дажба манган, 20% магнезий, 17% фосфор, както и 12% от препоръчителната дневна доза витамин К. Всички тези витамини и минерали действат благоприятно на организма.

Но, въпреки известните ползи от консумацията на храни, които съдържат магнезий, според различни изследвания прекаляването с този минерал може да доведе до артеросклероза, хипертония, инфаркт на миокарда, камъни в бъбреците, предменструални проблеми и дори психични разстройства. Затова с кашуто, както и с всичко друго, не бива да се прекалява. Особено ако е сурово, за което конкретно има 3 важни причини:

1. Скорошни проучвания показват, че при печенето на кашуто, тънкият слой, намиращ се между ядката и нейната черупка, всъщност спомага за производството на по-голямо количество полезни микро и макронутриенти, отколкото се съдържат в суровата ядка.

 

 

2. Суровите ядки, които не са накиснати или сушени предварително, съдържат т.н. фитична киселина, която служи за защита на растението от вредители и насекоми. Тази субстанция възпрепятства усвояването на хранителните вещества като калций, магнезий, желязо и цинк. Накисването, сушенето и печенето премахват фитичната киселина и спомагат за усвояването на хранителните вещества, а прекаляването с нея може да доведе до хранителен дефицит.



 

3. Освен това, суровото кашу носи потенциална опасност от пренасянето на бактерия, която не е полезна за здравето. Има доказани случаи на заразяване със салмонела след консумация на сурови ядки. Всякаква лека термична обработка на ядката на кашуто може да предотврати заразяване. Дали ще са печени, сурово-сушени или бланширани, обработените ядки не крият рискове за здравето.

More Food