Следва

Четиво в четвъртък: "Мама и смисълът на живота" от Ървин Д. Ялом

Истории от живота: Труман Капоти и унищожителната му любов към лебедите от Пето Авеню

Те бяха негови лебеди – най-стилните, красиви, богати и предизвикващи завист жени в цял Ню Йорк. А той – Труман Капоти, бе техният най-голям трофей...

People of art преди 7 години

Те бяха негови лебеди – най-стилните, красиви, богати и предизвикващи завист жени в цял Ню Йорк. А той – Труман Капоти, бе техният най-голям трофей – интелектуалец и гений, чийто шедьовър „Хладнокръвно” го превърна в истинска национална знаменитост.

Труман Капоти е имал интимни отношения с Барбара 'Бейб' Пейли – красавица и съпруга на създателя на CBS – Бил Пейли, Слим Кейт - готина, щастливо-омъжена блондинка, Памела Чърчил - бившата жена на сина на Уинстън Чърчил и бъдеща съпруга на мъжа на Слим Кейт, както и с Лий Радзивил – сестрата на Джаки Кенеди.

Барбара 'Бейб' Пейли, Vogue, 1967

Всички тези "любови" се разиграват преди създаването на творбата La Côte Basque, 1965, за която Капоти смятал, че ще се превърне в поредния му шедьовър, който щял да бъде част от дългоочакваната му книга Answered Prayers /"Сбъднати молитви"/. Дори споделил пред списание People, че това е разказ, изпълнен с дегизираните истории на хора, които той познавал лично и че ще ги „унищожи” с единственото оръжие, което притежава – писалката.

Но тази книга така и не била завършена. През 1975 г., въпреки съвета на своя редактор да не го прави, той публикувал компрометираща част от книгата в списание Esquire. И това се оказа края за Труман Капоти – той губи както своите приятели, така и своята репутация, социален статус, дори и желанието си да пише. Дори неговите красиви "лебеди" го напускат. Читатели и критиците са в недоумение как с такава лекота излага пред обществеността скандалните истории на негови познати и приятели.

Авторката Мелани Бенджамин пресъздава историите на блестящите приятелства, които Капоти така старателно поддържал със своите партньорки и любовници, в своя роман The Swans of Fifth Avenue (Лебедите от Пето Авеню). В романа си, Бенджамин се фокусира най-вече върху връзката му с Бейб Пейли, която той боготворял. „Мисис П имаше само една грешка: тя беше перфектна. Иначе, тя беше перфектна.”, написал Капоти в дневника си.



Барбара Пейли


Срещата им била случайна. Бейб и съпругът ѝ - Бил, предложили на филмовия продуцент Дейвид Селжник да се повози на частния им самолет и той помолил да доведе със себе си неговия приятел – Труман. Бил Пейли, който бил приятел с Айзенхауер, помислил, че става въпрос за президента Труман. Не можем и да си представим колко разочарован бил той при вида на онази дребна фигура с гръмък глас, независимо че бил вундеркинд, тогава само на 29 години. Но Бейб веднага била завладяна от неговото лъскателство и привидна интелигентност. Тя може и да е била една от най-красивите жени в Ню Йорк, омъжена за влиятелен брокер, но в действителност била самотна. Прекарвала дните си в голяма, луксозна, но и празна къща на източното крайбрежие. Освен това съпругът ѝ често я игнорирал.
„Тя бе единственият човек в живота ми, в който харесвах абсолютно всичко. Аз бях неин истински приятел, а връзката ни бе единствената истинска връзка, която тя някога е имала”, споделя Труман на своя биограф – Джералд Кларк.

Лий Радзивил пък била обществена личност, на която тотално ѝ липсвал всякакъв интелект, амбиция и дори собствена идентичност. Но Капоти я ухажвал с внимание, карал я да се чувства умна и „награждавал” нейната красота със снимки за списание Vogue. На свой ред Капоти се превърнал в неин верен приятел и довереник, който слушал за незадоволителния й брак, както и за последващата ѝ романтична връзка с Ари Онасис, който в последствие решава да я зареже заради сестра ѝ - Джаки Кенеди.

Лий Радзивил

Но Радзивил разчитала на него повече от всекиго. Тя знаела, че Капоти работи върху книгата Answered Prayers, но не била изобщо наясно какво е намислил. „Той е най-верният приятел, който някога съм имала и най-добрата компания”, казвала Лий за Труман.

Труман обаче имал най-голяма слабост към Бейб Пейли и Слим Кейт, защото му напомняли на неговата собствена майка, която го зарязала още като малко момче, защото заминала за Ню Йорк, за да преоткрие себе си. Тя всъщност никога не го е обичала, за разлика от тях.
Капоти наелектризираше живота на Слим Кейт, така както и на Бейб. Слим споделя за него, че притежавал един изключително необикновен ум: „Той е един от тримата или четирима най-интелигентни хора, които съм познавала през целия си живот.”

Труман Капоти

Дори днес La Côte Basque може да се определи като шокиращ разказ. Може би дори най-злепоставящата история, представяна някога пред света. Преди нейното публикуване, любимите жени на Капоти дори не предполагали какво всъщност той мисли за тях.

За откъсът La Côte Basque, 1965 

Историята започва със среща на П. Б. Джонс /Труман Капоти/ и Лейди Ина Куулбърт /Слим Кейт/. Куулбърт се напива и "унищожава" всички в залата на ресторанта.

На съседна маса са Джаки и Лий, които успяват да се измъкнат. Но Капоти продължава с история, която има за цел да ги злепостави: историята се касае до това, че Куулбърт е била изнасилена като тийнейджърка от Джо Кенеди… Не става ясно дали тази история е измислена или Слим е споделила с Капоти.

По-голямата част от този унищожителен откъс се отнася за две жени - първата, Анн Хопкинс /жена от висшето общество - Анн Уудуърд/, която прострелва и убива своя съпруг в Лонг Айлънд през 1955 г.
Според Уудуърд това е било инцидент и тя твърди, че го е сметнала за крадец. Така и не ѝ било повдигнато обвинение. А най-скандалното в случая е, че според Куулбърт, свекървата на Уудуърд е подкупила полицаи и съдии в нейна полза. Три дни преди излизането на La Côte Basque на бял свят, Уудуърд посегнала на живота си.


Барбара 'Бейб' Пейли, Harper's Bazaar, 1947 

Но Бейб Пейли била тази, която страдала най-много от това предателство. Тя била представена под псевдонима Клио, а нейният съпруг - Сидни Дилън. Също както и Бил Пейли в истинския си живот, Дилън бил влиятелен еврейски брокер, съветник на президента, но и един истински, непокорен любовчия.

Куулбърт твърдяла, че Дилън бил бесен на Бялото англосаксонско протестантско общество: „Ето защо той иска да има интимни отношения с жената на губернатора”, твърдяла тя.

След тази съкрушителна история, Капоти се отдава на порока. Започва да злоупотребява с алкохола и наркотиците и едновременно да подклажда своята ненавист и яд спрямо своите бивши „лебеди”, затова че се отлъчили от него. Той чувствал, че не изпълняват тяхната част от сделката.

Бейб Пейли умира на 6 юли 1978 г., като след публикуването на компрометиращия материал тя не разменя и дума с Труман. Той умира от чернодробна недостатъчност през 1978 г., на 59-годишна възраст.

Труман Капоти, 1948

Откъсът La Côte Basque, 1965 е включен в недовършения роман Answered Prayers и бива публикуван три години след смъртта на Труман. В първата глава на книгата той споменава за популярен писател, който се превръща в истински провал и алкохолик. Но никъде не загатва, че това се отнася за самия него.

Там той пише: „Това, което си мислех, е: ето един трътлест малък човек с драматичен интелект, който, като една от своите героини, търси внимание и съчувствие, предоставяйки наполовина верни лъжи за напълно непознати… Непознати, защото той нямал приятели”.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра