Истории от живота: Труман Капоти и унищожителната му любов към лебедите от Пето Авеню

Те бяха негови лебеди – най-стилните, красиви, богати и предизвикващи завист жени в цял Ню Йорк. А той – Труман Капоти, бе техният най-голям трофей...

Те бяха негови лебеди – най-стилните, красиви, богати и предизвикващи завист жени в цял Ню Йорк. А той – Труман Капоти, бе техният най-голям трофей – интелектуалец и гений, чийто шедьовър „Хладнокръвно” го превърна в истинска национална знаменитост.

Труман Капоти е имал интимни отношения с Барбара 'Бейб' Пейли – красавица и съпруга на създателя на CBS – Бил Пейли, Слим Кейт - готина, щастливо-омъжена блондинка, Памела Чърчил - бившата жена на сина на Уинстън Чърчил и бъдеща съпруга на мъжа на Слим Кейт, както и с Лий Радзивил – сестрата на Джаки Кенеди.

Барбара 'Бейб' Пейли, Vogue, 1967

Всички тези "любови" се разиграват преди създаването на творбата La Côte Basque, 1965, за която Капоти смятал, че ще се превърне в поредния му шедьовър, който щял да бъде част от дългоочакваната му книга Answered Prayers /"Сбъднати молитви"/. Дори споделил пред списание People, че това е разказ, изпълнен с дегизираните истории на хора, които той познавал лично и че ще ги „унищожи” с единственото оръжие, което притежава – писалката.

Но тази книга така и не била завършена. През 1975 г., въпреки съвета на своя редактор да не го прави, той публикувал компрометираща част от книгата в списание Esquire. И това се оказа края за Труман Капоти – той губи както своите приятели, така и своята репутация, социален статус, дори и желанието си да пише. Дори неговите красиви "лебеди" го напускат. Читатели и критиците са в недоумение как с такава лекота излага пред обществеността скандалните истории на негови познати и приятели.

Авторката Мелани Бенджамин пресъздава историите на блестящите приятелства, които Капоти така старателно поддържал със своите партньорки и любовници, в своя роман The Swans of Fifth Avenue (Лебедите от Пето Авеню). В романа си, Бенджамин се фокусира най-вече върху връзката му с Бейб Пейли, която той боготворял. „Мисис П имаше само една грешка: тя беше перфектна. Иначе, тя беше перфектна.”, написал Капоти в дневника си.Барбара Пейли

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.