Следва

Love to quote: 5 зареждащи цитата за по-богата седмица

Да се ориентираме в зелено с LIDL

Внимание! Приключението е предназначено за всички малки, големи и още по-големи момичета и момчета...

All About Life преди 7 години

Внимание! Приключението е предназначено за всички малки, големи и още по-големи момичета и момчета, които виждат пеперудата над главата си, радват се на намереното обло камъче в планинския ручей, не спират да търсят и намират нови приятели, и които все още не са пораснали, защото по дух и душа продължават да се чувстват откриватели, експериментатори и деца. И не на последно място – обичат и пазят природата!



Нали знаете – хората казват, че си на толкова години, на колкото се чувстваш! И ако искате да проверите реалната си възраст и да сверите възможностите и часовниците си с другите ви „връстници”, в никакъв случай не изпускайте шанса да го сторите идните съботи – 06.08., 20.08. и 03.09., в Национален Парк Витоша.



От вас се иска да вземете децата си – задължително – за тях е страшно забавно и полезно, доброто си настроение и възпитание (подходете с разбиране и снизхождение към онези, които са взели с тях на тази невероятна разходка в планината и кучетата си – все пак никога не се знае кой ще се окаже най-довереният ви приятел!), подходящи шапка, облекло и обувки, малко храна и вода. Всичко останало е изпипано и поверено в ръцете на организаторите от веригата магазини LIDL и обучените гидове от НСА „Васил Левски”, в колаборация със “SIVEN".



В автобусите, които са два всеки уикенд и почивен ден (пълното разписание можете да видите тук), и които тръгват в определен час и място в София, се създава невъобразима и сплотена атмосфера. Добре е, все пак, като ползвате безплатно движещата се услуга, и да сте тръгнали поради тази конкретна причина, а именно – да участвате в игрите, инициирани от организаторите. Така, от благоприличие.



Та, влизате в специализираното за целта возило с атракционна цел с напълно непознати, и докато стигнете след около час до Златните Мостове, вече сте се натъкнали на нови човешки възгледи за битието, доловили сте непознати досега за обонянието ви аромати, научили сте последните жизненоважни клюки за звездите по света и у нас и незабелязано за вас самите сте се сдобили с чисто нови приятели. Невероятно! Само 60 минути и вече нищо не е същото - животът ви се е променил с поне няколко градуса!

Горе, на последната спирка на „Зелена линия Витоша” и автобус 63, ви очакват добре подготвени млади хора, които с много усмивки, внимание и търпение ви записват в групите по планинско ориентиране, в случай, че искате групово да се ориентирате до хижа „Офелиите”, обяснят ви как се осеверява компас и се ползва топографска карта, как денивелацията на планинските склонове абсолютно влияе на умората и скоростта на придвижването ни по тях, и още всякакви разнообразни, любопитни и полезни нам информации. Само ще вметнем, че това децата ама грам не ги вълнува, тъй като техните интелект, батерии и хард-дискове са на съвсем друго ниво от това на големите, и още от първия път вече са попили думите и всичко им е ясно. Всеки следващ е „пълна скука”!

Може би ще си кажете „Какво толкова?! Просто някакво си „ходене по мъките” по планинските чукари. И защо?”. Може би, ако не сте се докосвали по този начин до невероятно красивата ни природа, наистина няма да разберете „Защо?”. Може би, ако не ви се е налагало сами да се справяте с трудности и винаги е имало кой друг да разреши проблемите вместо вас, няма да знаете „Как?”. Може би, ако не сте се замисляли какво друго има извън ситито и градските хора, живеете в стеснена представа за „Аз-ът” и заобикалящия го свят, и се питате „Къде?”.



Но той, Светът, съществува! И е прекрасен! И е мнооого по-голям, могъщ и мъдър от нас! Не е само мол, в който има безброй еднотипни кутийки с дрехи, предмети, храни и санитарни възли, в които осветлението е неестествено. Не е само магазинът в съседния блок, до който да отскочите за хляб, тоалетна хартия или бира. Не е дори само паркът, в който да минете след училище или работа и да се срещнете случайно с приятели. Това е един паралелен свят, в който също има живи същества, цветя, храна (за душата и коремчето) и хора всякакви, и в който виждате откъде, всъщност, идват всички онези „неща” в моловете – и като материи, и като цветове, и като идеи...



Свят реален, в който не сте заключени, виждате Слънцето, дишате чист въздух и пиете кристална вода от поточето. Свят, в който можете да изкрещите, лежите или тичате на воля и вие да си определите дали, кое, кога, къде, как, защо и колко. Разбира се, като спазвате правилата и законите на природата! Но когато ги научите, ще ви е много по-лесно след това да се справите в „градската джунгла”! А и ще се почувствате освежени, пречистени, далновидни и нови!

Така че, когато се качите в автобусите на „Зелена линия Витоша” на LIDL, не просто ще изкарате един чудесен и различен от ежедневието си ден в планината! Ще откриете нови или ще намерите забравени от вас „неща”, които да осмислят денонощията ви. Ще извлечете равносметка за това кое е важно и ще пренаредите приоритетите си. Ще разберете кои са истинските ви приятели и ще се натъкнете на нови еднакомислещи. Ще прозрете колко малко ви трябва, за да се усмихнете и почувствате полезен, доволен и горд със самия себе си. И не на последно място – истински ще се забавлявате със собствените си патила от деня, които ще оцените фактически в по-късните часове, когато вече сте се прибрали, сладката умора деликатно ще започне да обхваща поизмореното ви тяло и ще съвсем несъзнателно ще се сещате за случилото ви се. А децата (и кучето) ви ще са щастливи, благодарни и признателни за тази авантюра още дълго време и ще ви го показват по единствения неподправен начин, който познават – с любовта, която блика от очите им!


И не между другото, за всички от тях, които са по-бързи, но и търпеливи, по-първосигнални, но и схватливи, по-смели, но и съобразителни, има още страхотни предизвикателства, състезания и награди. Когато групите с компасите стигнат до „Офелиите”, там ги чакат други провокации. Всеки един от малчуганите, абсолютно по желание и безплатно, може да се пробва да покори прецизно построената стена за скално катерене, с помощта на готините батковци от НСА – професионални инструктори, които ще ги обгрижат внимателно от мига на поставянето на предпазните колани и въжета, до момента, в който децата пожелаят да стъпят обратно на твърда земя.



После, който иска, може да се пробва (с или без помощта на родител) да търси „съкровища”, скрити тук-там на съседната поляна, с помощта на топографската карта и компаса. Дано са внимавали, когато атлетичните ръководители са им разяснявали указанията за ползването им, защото тази надпревара е за време и с награди за тримата, дошли първи. Децата, победоносно стъпили на дървените пънчета на славата (в случая – Леон I-во м., Дарин II-ро м. и Васил III-то м.), заслужено за бързината и старанието си, получават бурни аплодисменти, снимки и плетени кошници за пикник с всякакви LIDL-лакомства, а на първенеца се полага и планинска раница. Но и всички останали биват поощрени с благопожелания, надъхан спортен дух и компасите, картите и значките, които ще им останат за спомен.





Следва забавен лабиринт, в който отново с картите мъниците маркират други невероятни находки, и добавят още хъс в скритите си спортни заложби. След това, до тръгването на автобусите от „Златните Мостове”, остават няколко часа свободна програма, в която можете да се полюбувате на природата, да похапнете, да си починете и изобщо – да правите каквото решите. Разбира се, може да стигнете дотам и да се върнете след това с колата си. Но пък как, тогава, ще усетите характера и темперамента на хората и цялото това приключение?!? И бъдете сигурни, че за тези няколко часа ще сте се заредили с позитивни емоции и енергия, които ще ви държат влага още (не)известно време, а децата (и кучето) ви – с нови емоционални постижения и свръх важни трофеи, от рода на цветя, бодили, шишарки, камъни, пръчки, и т.н. Не ги изхвърляйте, те са им толкова ценни, колкото и другите награди! Защото просто са… истински!



 

 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 4 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 3 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 3 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.