Следва

Петте любими парчета на Mark Knight

Петър Илиев и танцът като начин на живот

Светът на изкуството е едно съвършено място...

Viva 4 U преди 7 години

Навярно светът на изкуството е едно съвършено място, в което малцина наистина стъпват. И отнасят по малко от него със себе си, за да го споделят с останалите хора. Музиката започва там, където думите свършват, и танцът, и хармонията са естественото й продължение. Обаятелните движения на танцьорите са в състояние да хипнотизират. И колкото по-съвършени и изящни са движенията, толкова по-голямо удоволствие доставят.



Преди известно време попаднахме на един танцов спектакъл, който ни остави без дъх. И поискахме да видим кой е човекът, който стои зад прекрасната хореография.

Петър Илиев описва себе си с танца и музиката, които са основните елементи, които изграждат живота му. Самият той танцьор от дете, сега стои зад Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, която открива и обучава млади таланти и им дава стимула и мотивацията да успеят. Благодарим за този приятен разговор на Петър Илиев:

V.S. Музиката е?

П: Много голяма част от моя живот. Вдъхновение.

V.S. Ако не беше танцът, какво друго?
П: Музиката.

V.S. Спомняш ли си първата среща с това изкуство?
П: Да. Бях на 6 години и танцувах на сцена. Тази тръпка още оттогава е много силна в мен и ме кара да продължа да се развивам непрекъснато като танцьор и хореограф.

V.S. Кое те плени?
П: Най-напред, вниманието от страна на публиката, а също и свободата, която изпитвах на сцената. Аз бях сам на сцената, импровизирах и се чувствах много щастлив.

V.S. Какво е чувството точно преди да се излезе на сцената?
П: Голяма отговорност. Силна емоция. Тръпка. Адреналин.



V.S. Най-хубавият спомен е?
П: Най-хубавият ми спомен от сцената е превъплъщението в образа на Хан Аспарух, докато бях още ученик в Хореографското училище (сега Национално училище за танцово изкуство). Тази роля ми повлия силно като изпълнител, защото от мен се изискваше да пресъздам характера на Хан Аспарух, а това беше много отговорно. Промених се. Узрях.

V.S. Как откриваш/виждаш/усещаш таланта у танцьорите?

П: В танцовото изкуство талантът се вижда веднага. Физическите данни неминуемо са много важни, но талантът се състои в това да бъдеш много отдаден на изкуството и да си готов и отворен за промените, които непрекъснато се случват в него. Също, да си трудолюбив, лъчезарен, емоционален. Към всичко да подхождаш с много чувство.

V.S. Кое работи повече на сцената, разумът или фантазията?
П: Много хубав въпрос. Много зависи от това какво пресъздаваш на сцената. Ако хореографът има определени, конкретни изисквания – следваш разума. Но и фантазията неминуемо непрестанно те съпътства, защото трябва да „видиш“ образа, който се изисква от теб и да го пресъздадеш. Затова и двете са важни. Ако има място и за импровизация, тогава фантазията трябва да бъде освободена. Но пак – в рамките на разума. Балансът между едното и другото всъщност е ключов.



V.S. Има ли човек, който винаги те е вдъхновявал?
П: Вдъхновявам се от много хора.

V.S. А танцьор?
П: Може би Михаил Баришников.

V.S. Коя е най-голямата трудност по пътя към съвършенството?
П: Съвършенството не съществува. Към него можеш само да се стремиш. Работата на танцьора всъщност е точно това – да се стреми към съвършенството. Непрекъснато да се развива и да учи. Да открива и преоткрива себе си. Да се доближава постепенно към съвършенството.



V.S. Как виждаш себе си след десет години?
П: С успешни танцово училище и танцова компания.

V.S. Мечтател или визионер?
П: И двете.

V.S. Как изглежда перфектният свят за теб?
П: Свят без войни и насилие. Свят с много танци, много любов, много музика и усмивки.

V.S. А как изглежда твоят личен свят?
П: Хубав, наситен, пъстър, усмихнат.



V.S. Когато чуеш музика, първото, което изскача в ума ти е?
П: Зависи от музиката. Всяка музика предизвиква в мен различни усещания и чувства. Вълнува ме по различен начин. И затова слушам музика непрекъснато - различна.

V.S. Когато имаш свободно време?
П: ...се занимавам с дърводелство, градинарство и кулинарство. Обичам много и да яздя, да се занимавам с конете.

V.S. Вдъхновява те?
П: Всичко! Хора, обстоятелства, предмети, хобитата ми – всичко.

V.S. Ако можеше да промениш нещо в живота си, кое би било?
П: Не бих променил нищо.

V.S. Ако имаш възможността да изживееш един ден като някой друг, кой би си избрал?
П: Искам да живея само моя собствен живот.


Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.
 

More Viva 4 U