Следва

Макаронени изкушения

Дивите малини на Анди Уорхол. Бонус - поп-арт кулинарна рецепта за ексцентрици

Анди Уархол никога не е бил заинтересован от кулинарното изкуство...

Food преди 7 години

В интерес на истината Анди Уорхол никога не е бил заинтересован от кулинарното изкуство, но както е известно той бе човекът, който превърна супата в консерва Campbell`s в американска икона. Уорхол твърди, че е консумирал въпросната супа в продължение на 20 години и че го е впечатлила със свойството си винаги да има един и същи вкус. Но преди да създаде шедьовъра, вдъхновен от продуктът в цилиндрична консервена кутия, на артиста му се наложи да започне да се интересува и от кулинария.

През 1959 г. той, заедно със Сузи Франкфурт, издадоха кулинарна книга, озаглавена Wild Raspberries” „Диви малини”.

Колекцията от 19 дръзки рисунки и литографии сега се продават на търг в Christie’s до 2 август. Рецептите, много от които изписани умишлено с правописни грешки, включват Piglet a la Trader Vic’s, която инструктира потенциалния готвач да изпрати шофьор до ресторанта в Хотел Плаза и да поръча прасе сукалче „за вкъщи”. Книгата включва и рецепта за Omelet Greta Grabo, която пък препоръчва винаги да се консумира насаме в стая със свещи.

Wild Raspberries бе опитът на Уорхол и Франкфурт да дразнят онези така сериозни готвачи, които следват популярните, претенциозни кулинарни книги от 50-те години на миналия век. Кулинарните произведения, изобразени на страниците на книгата, презентират храната по забавен начин.

Ето част от причудливите изображения, предложени на аукциона + оригинала на една от рецептите в книгата, която е толкова нестандартна, че ни кара да се усмихваме:

 

И оригинала на една от рецептите в книгата, която практически на български език е непреведима (губи се целият смисъл и значение). Тичично в стила на Уорхол, разбира се!

Seared Roebuck

Take a saddle of roebuck, roast it and then swirl it in the poasting [sic] pan with two juniper berries. Remove from the roasting pan and sear it over an open fire adding Poivrade sauce every thirty seconds. Serve with at stewed Macintoshes. Ed. Note: unlike many other species of game moebuck [sic] must be eaten fresh. It is important to note that roebuck shot in ambush is infinitely better than roebuck killed after a chase. Keep this in mind on your next hunting trip.

"Wild Raspberries"

More Food