Следва

Indioteque представя: Girls Names в София

„Пътуващо лятно кино с БНТ1“ се завръща с прожекция в София

И тази година „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ пропътува хиляди километри...

Movies & TV преди 7 години

Близо месец продължи юбилейното турне на националната кампания за възстановяване на летните кина в България „Пътуващото лятно кино с БНТ1“, като тази година бяха представени едни от най-новите български филми в общо 15 населени места от страната. На 29-ти юли „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ се завръща в София с финална прожекция на най-новия филм на Камен Калев „С лице надолу“, която ще се състои при Лятната сцена в Борисовата градина от 21:00 ч. На същата сцена бе открит петият сезон с дебютния игрален филм на режисьорката Светла Цоцоркова – „Жажда“, който събра над 800 зрители.

И тази година „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ пропътува хиляди километри, за да достигне и до най-малките населени места в България. Освен София, в маршрута на кампанията бяха включени: с. Коняво (община Кюстендил), Кресна, с. Баня (община Разлог), с. Елешница (община Разлог), Мелник, Пещера, Свиленград, Белоградчик, Видин, с. Рибен (община Долна Митрополия), Ветово, Павликени, Варна и Казанлък. Над 10 000 зрители от тези населени места гледаха кино на открито. Рекорден брой публика събра площад „Бдинци“ в Дунавската столица на България - Видин – над 1 300 зрители. Две от прожекциите се състояха в наскоро възстановените летни кина на с. Коняво и Варна.

Мисионерите на БНТ в инициативата тази година бяха журналистите Айше Сали, Анна Ангелова и Диана Тодорова, които направиха зрителите съпричастни към емоционалното пътешествие на „Пътуващото кино с БНТ1“ из страната. На разположение на малките читатели отново беше и „Пътуващата детска библиотека“, която донесе много радост и забавни приключения за децата в света на книгите.

Расте и популярността на Съпътстващата програма на „Пътуващото лятно кино с БНТ1“ - тази година с прожекции на Балканския фестивал на изкуствата в Карнобат и на стадион „Юнак“ в София, всеки четвъртък, петък, събота и неделя, които ще продължат до 7-ми август включително.

Петият юбилеен сезон на „Пътуващото лятно кино с БНТ1“ ще бъде официално закрит на 5-ти септември в Созопол по време на фестивала „Празници на изкуствата „Аполония“, с премиера на документалния филм „Мост към Кристо“ на Евгения Атанасова, представящ уникални кадри от европейското културно събитие на Лято’2016 – „Плаващи кейове“, и с прожекция игралния филм „С лице надолу“ на режисьора Камен Калев.

Партньори на петия сезон на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“ са Столична община, „АСТРАЛ Холидейз“ и издателство „Сиела“, а основен спонсор на кампанията – „Първа инвестиционна банка“.

More Movies & TV