Следва

Звезден Instagram на седмицата: Ирина Шейк, Джиджи Хадид, Даян Крюгер и още...

На дълго от Руанда с... Грети Гарсия

За кармата, мантрите, които лекуват душите, за пътешествията до Филипини и обратно, за любовта, вярата и силата. За всичко това, искрена и откровена пред нас е Грети Гарсия. 

Други преди 7 години

Лятно ни е, разточително ни е, светло ни е. Обожаваме дългите дни, обикалящи на пръсти около равноденствието, споделяме ги настървено с помпозно красивите залези на лятото, отпиваме от живота и моментите му на дълги, замайващи глътки.
В началото е утрото, сгодено за кафето, този ранен приятел, след което идват слънцето, вятърът, въздишките, любовите на лятото. Моментите следват, с вкус на емоция и аромат на споделяне.
В няколко топли, дълги, истински и много фини, по дамски, разговори се потапяхме в света на отсрещния човек. Сядаме за последния пети разговор на по едно дълго NESCAFÉ® Dolce Gusto® N’Yumba от Руанда с Грети Гарсия. Изклютелно харизматична дама, която започва своята кариера смело с най-хуманната професия - акушерка, за да продължи днес професионалния си път отново в служба на дамите. Официален представител на 
Natura Bisse Barcelona, мисис Гарсия ни развълнува с разказ за един истински щастлив и пълноценен живот, на по чаша ароматно кафе. Дълъг ли е пътят от операционната до бизнес бюрото, какво коства на една дама да застане начело на козметичен бранд от такава величина. За кармата, мантрите, които лекуват душите, за пътешествията до Филипини и обратно, за любовта, вярата и силата. За всичко това, искрена и откровена пред нас е: Грети Гарсия. 

V.S: Грети, представи ни се.
Г. Родена съм в Бяла Слатина, един малък идиличен град в Северозападна България. Забележителен с добрите хора, селското стопанство, люлка на поети като Николай Хрелков и личности като Цола Драгойчева. Родена съм в малък китен град, в уникално семейство. Дължа самочувствието си на родителите си – Ваня Пенчева и Павел Къшев. Майка ми беше учител, логопед, научи ме на 4 години как да произнасям правилно „р“. Беше и е най-добрата майка, която е като орлица над нас и над семейството. Баща ми е уникален човек – 35 години ръководител на високо ниво. Моят модел и идеал за честност, почтеност и достойнство, с едно единствено голямо хоби – да събира най-добрите класически книги и романи, които аз изчетох като малка. Голям колекционер на монети и марки, които обичах да подреждам. Влюбена съм в него, винаги съм искала да го зарадвам, да го направя щастлив и да се гордее с мен! Имам по-голям брат, който се казва Петьо Къшев, в момента работи при мен. Изродих и трите му деца. По професия е ветеринарен лекар, много се обичаме. Ние сме семейството от „Гераците“, но не искам да  имаме този финал!



V.S: Днес се занимаваш професионално с козметика от световна величина, но спомена, че си изродила тримата си племеника? 
Г. Завършила съм „Акушерство" във Враца, а след това „Здравен мениджмънт“. Работих 10 години като операционна акушерка в „Тина Киркова“.

V.S: Как от операционата попадна днес зад бизнес бюрото?
Г. Запознах се със съпруга си през 2002 г. – Августин Гарсия, също голям благородник! Името за него е „Благородник!“ Той е космополитен, той е гражданин на света, той е Водолей в сърцето, душата и мисълта си, той просто лети... Много го обичам, много ме обича и сме прекрасно семейство от 15 години. Той ме издържа до 2005 г. да работя в болницата и да плача за родилките и за тежките случаи в операционната. Накрая решихме да направим козметичната компания. Започнахме с обучения на лекари, като имах партньор – френският лекар д-р Люк Довандър, който прави обучения за ботокс, филъри и мезотерапия тук, в България. Внасяхме бяла и медицинска козметика и апаратура, като кислородни апарати, радио и честотни апарати, крио и електропареза, ултразвук и т.н. От 2008 г. съм представител на испанския козметичен лидер Natura Bisse Barcelona, Ролс-ройса в козметиката!

V.S: Липсва ли ти операционната?
Г. Всеки един ден ми липсва. Всеки един ден, всяка една минута мечтая да се измия с любимия си оператор, в любимата си операционна, да ми скочи адреналинът и да спася поредния човешки живот. Защото ние правихме много тежки операции, предимно ракови и гинекологични.

V.S: На какво те научи операционната?
Г. Тази професия ме научи на много – на дисциплина, на постоянство, на отговорност, на борбеност, на бързо реагиране в трудни ситуации, на себепознание, на самоотверженост, на алтруизъм, на хуманност, на владеене на мисълта и бързата реакция. Това е най-голямата човешка професия, но за съжаление не в България. У нас акушерките не са признати, не са уважавани от лекарите, не са добре платени и затова българската държава загуби толкова много акушерки и медицински сестри. И лекарите трябва да разберат, че не могат да работят сами, както и политиците, че трябва да престанат да крадат и да започнат да дават малко повече пари в болниците.

V.S: Какво е усещането да дадеш в ръцете децата на брат си?
Г. Плачеш, много е силно... Като започнах да уча медицина си помечтах да дам в ръцете децата на брат ми и така стана.

V.S: Сънуваш ли операционната?
Г. Много често! Сънувам често, че съм в операционната на моето място – пред операционната маса, с инструментите. Имахме много тежки случаи... Дъщерята на известен български футболист загуби 3 литра кръв за 30 секунди и бързата реакция на д-р Йотов и моята собствена я спаси. Имаше и случай, в който с д-р Красимир Недялков, оператор номер 1 в България и въобще на Балканите, сме правили много тежки вертхайми с анус претери и чудеса... Той е един уникален човек, много начетен, много мъдър, той е нашият лекар! Той е моят огромен приятел, специалист и професионалист. И благодарение на тази медицинска професия аз се налагам в козметичните среди, защото в козметиката има много медицина. Има много формули, много високи биотехнологии, като в Natura Bisse, има много физиология и анатомия, има много хуманност и алтруизъм, отговорност и бързи решения, има много риск! В момента сме представители на Natura Bisse не само в България, но и в Македония, Турция и Грузия.

V.S: Какво е усещането да си начело на бизнес от такива мащаби?
Г. Полет! Полет и предизвикателство. Полетът на чучулигата (смее се), която лети нагоре и надолу, но никога не спира, бърза е и е първа!

V.S: Имало ли е момент, в който си мислила, че е прекалено трудно и си искала да се откажеш?
Г. Никога! Всички трудности ме амбицират двойно повече. Никога не съм искала да се откажа. Аз съм така устроена, че за семейството, за Августин, за моите близки приятели, които са двама-трима, не повече, съм готова да скоча в Ада и в гроба и да дам всичко, което имам. И за бизнеса си, също, съм готова на всичко. Безкомпромисно – говоря за хубавите неща, разбира се, не да убия или излъжа. Но от фамилията Natura Bisse на единствената годишна среща с всички представители бях представена като най-добре справил се дистрибутор, по-добър от Америка и Мексико, за това, което съм направила за България.

V.S: Какво носи това признание?
Г. Голям ангажимент за по-голямо израстване и доказване. И голяма гордост, разбира се.

V.S: Най-трудното решение, което си взела дотук?
Г. Да се откажа от майчинството и да приема децата на брат ми като мои деца.

V.S: Какъв съвет би дала на жените в същото положение?
Г. Казвам на жените, че съм медицински специалист от високо ниво, с голям стаж, но всеки един човек има карма и предопределение и трябва да се примири с нея. Да знае, че ако не е добър в едно, то той неминуемо е добър в друго! Да не мъчи организма си с хормони, защото аз го предозирах. Измъчих организма си с хормонални стимулации – над 10 инвитро имам, в най-елитните и богати държави. Майки в България – стерилитетът е бизнес, стерилитетът е пари, лъжа, заболяване, което води към депресии и редица други заболявания - високо кръвно и рак. Внимавайте, правете до 3 опита най-много и приемете съдбата си!

V.S: Как се събираш след подобно заключение? Къде намираш сили?
Г. Господ е любов. Животът е любов. Успешните хора дават любов.

V.S: Вярваш ли в кармата?
Г. Разбира се! Вярвам, че ние я насочваме и можем да я променяме, но повърхностно. Дънов и Хинди религията, медитацията и йогата са ключът.

V.S: Забелязахме красивата картина зад бюрото ти. Има ли по-специално значение за теб?
Г. Тя е от моя роден край и се казва „Житата на Бяла Слатина“. Автор е известният белослатенски художник Кирил Гуцов, Бог да го прости. „От какво си зиме побеляла, черна белослатинска земя, векове ли дълги си живяла, пътища ли прашни си вървяла, гонена и бита сам-сама. От какво си зиме побеляла родна белослатинска земя...“

V.S: Как се чувстваш, когато се прибираш вкъщи?
Г. Плача! И още от 50 км започвам да рицитирам Димчо Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща“. 3 легенди има за Бяла Слатина – че там растяло бялото цвете, че има белослатинска мъгла и легендата за бяла Слата, хаджийката, която била отвлечена от турците. Аз вярвам на третата легенда.

V.S: Има ли друго място в света, което да те зарежда така положително?
Г.  Остров Бали, Филипини и Мачу Пикчу. Уникално място, много висока енергийна точка. Този октомври ще бъдем в Тибет, в ашрам – аюрведа и медитация, заедно със съпруга ми. Искам много да се оженя отново за него, този път църковна сватба ще направим, след 15-годишен брак. Щастлива съм, много!

V.S: Как се запознахте?
Г. В България – той беше дошъл като инвеститор да купи голяма българска фирма.

V.S: Какво беше първото нещо, което си помисли, когато го видя?
З.
Че е най-страхотният човек и добър баща и искам да ми е мъж.

V.S: Той споделял ли ти е какво си е помислил за теб?
Г. Че съм много малка, слаба, като порцеланова кукличка и с огромни очи, като на сърна.

V.S: Каква е историята на годежния ти пръстен, който виждаме на ръката?
Г. Живяхме заедно 3 години, след което ми предложи брак и поиска ръката ми от родителите ми. Една вечер намерих годежния пръстен под възглавницата. А изумруденият е за годишнина от сватбата ни. Това е моят камък – смарагдът. Сапфири имам от Банкок, но най-голямото бижу, което имам от него, е сърцето му!

V.S: Мястото, което още не сте посетили, а изгаряте от желание...
Г.  Юкатан и Серенгети, защото много обичам животните. Мечтаех да обикалям света със съпруга си – направих го. Мечтаех да имам голяма фирма, да са ми здрави родителите, слава Богу е така. Мечтаех да имам чудесен дом – направих го... Единственото с децата не ми се сбъдна, но както ви споменах, има човешка съдба. Не трябва да сме нахални, а всеки ден да сме благодарни за нещата, които имаме. Всеки ден благодаря на Бога! Мечтите се сбъдват.

V.S: Никога не губиш вяра в...
Г. Доброто, в мен и семейството ми! Аз съм абсолютен идеалист и позитивен човек.

V.S: Коства ли много?
Г. Не! Всеки ден ми е хубав, благодаря на Господ, че се събуждам. Обичам да пиша, да чета, да ходя на театър. Винаги съм мечтала да бъда актриса. Актриса съм в бизнеса и затова ми върви.

V.S: Актрисата, на която щеше да приличаш...
Г. Катрин Деньов. Приличам на нея, когато съм на кок.

V.S: Книгата, която си чела безброй пъти...
З.
„Птиците умират сами“, заради любовта...

V.S: Романтична натура ли си?
Г. Това е моята същност.

V.S: Най-романтичното нещо, което си правила?
Г. Предложих брак на съпруга ми сега, за да се оженим за втори път.

V.S: Определили ли сте вече датата?
Г. Не мога да я кажа, но е много специална и религиозна. Вярваща съм, не спирам да вярвам...

V.S: Най-полезният бизнес съвет, който би дала на друга жена?
Г.  Следвайте своята посока, вървете напред. Кучетата си лаят, керванът си върви. Бъдете звезда в очите на любимите и в своите собствени.

V.S: Гардеробът ти прелива от...
Г.  Рокли! Имам собствена дизайнерка, която шие най-добре за мен. Харесвам София Борисова, Брайдъл Фешън, Версаче, Армани, Готие, Лазаро Гомес – испански дизайнер, който шие дрехите и на Пенелопе Крус.

V.S: Пазаруваш ли онлайн?
Г. Не! Обичам да пазарувам, докато пътувам. Имам колекция от ветрила от Испания, хиляди шалове, много обувки, палта от Турция...

V.S: Най-голямата ти слабост е...
Г.  Бижута и скъпоценни камъни, диаманти.

V.S: Без какво не излизаш от вкъщи?
З.
Телефона, ключовете, цигарите и червило.

V.S: Какво можем да намерим винаги в дамската ти чанта?
Г. Освен макиажа и парите, полускъпоценни камъни, които ме пазят. Имам астроложка, която ми казва какво да нося.

V.S: Усещаш ли разлика, когато ги носиш и когато си без тях?
Г. О, да! И съветвам хората да не носят червен конец, защото това е езическо и докато го носех не ми вървеше.

V.S: Имаш ли мантра?
Г. Имам, но си я казвам само в събота. Имам и мантра за успех. Девизи много имам. Любимият ми е: „Диамантът, попаднал на бунището, от това не губи ценността си. А пепелта, издигната от вятъра в небето - от това не става по-малко нищожна.“

V.S: Гледаш ли назад?
Г. Да, често. Но си извличам поуки и не съжалявам за нищо. Фани Арт е казала, че силният човек никога не съжалява за нищо. Живее изправен и умира изправен. Сила е да имаш наглостта да кажеш на живота: „Ти не можеш да ме победиш“.

V.S: А може ли?
Г
. Не може! Когато бях малка баща ми ми казваше: „Грета, светът не се върти около теб!“ Аз тупвах по масата и отвръщах: „Ще се завърти“. И сега продължавам.

V.S: Коя зодия си?
Г. Стрелец. Аз съм инат и като кажа, че нещо ще стане, то ще стане и ще опитвам, докато мога...

V.S: Какво ти коства всичко това?
Г. Имам желязна дисциплина. Всеки ден ставам в 6:00 часа, работя от вкъщи до 08:30, идвам тук до 19:00-20:00, прибирам се, продължавам да работя... Някой път нямам време и за спорт.

V.S: А как намираш време за всичко останало?
Г. Обичам работата си много. Моето дете е Natura Bisse България, второто е Natura Bisse Турция, възнамерявам да „родя“ и трето - Natura Bisse Грузия.

V.S: Орисай ни!
Г. Хората да обичат много и от сърце. Не става дума само за любов към мъжа/жената, но да обичат семейството, работата и страната си. Да обичат много и от сърце, защото Господ е любов!

 

 

More Други