Следва

"AFTER HOURS" поредица в Дом на Киното - алтернативи за летните вечери

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 1 до 7 август

В средата на лятото отмятаме в социалния ни календар следните културни събития, за които нямаме търпение... Кой е казал, че само на морето е забавно?!

 

Events преди 7 години

В средата на лятото отмятаме в социалния ни календар следните културни събития, за които нямаме търпение... Кой е казал, че само на морето е забавно?!

Изложбата!

Йоана Петрова, автор на изложбата ART REIMAGINED е от поколението, за което дискусията: Фотографията – изкуство или не? е архаизъм. Йоана е от поколението, за което фотографията е не само изкуство, тя е ежедневие. Фотографията документира всяка минута от съвременния живот и всичко ѝ е позволено.

Ако някога живописта се е отнасяла пренебрежително към фотографията, днес за фотографията това няма значение. Ако някога живописта е ползвала фотографията само като средство, днес Йоана е използвала картините на Леонардо да Винчи, Рафаело и Пикасо като основа за своите работи. За някой тази волност може би ще се стори нахалство, но други, вярвам, ще приемат провокацията и дори ще я намерят за забавна.

Изложбата може да видите до 10 септември в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център.

Изложбата 2

„Балкански пътища” търси връзките чрез изкуството между нас и нашите съседи като общества, изследвайки стереотипите, но и различията, проблемите и общите ценности, социо-културните пластове и елементите на идентичността.

В изложбата ще бъдат представени съвременни артисти от Балканите в изследване на общия ни културен контекст. Създаването на тези пластични тангенти водят към общата ни колективна памет, произвеждайки нови реверберации в слоевете на съвремието ни в споделената ни географска принадлежност и история, като част от европейската.

Изложбата може да бъде видяна от 27 юли до 31 август в галерия "Графити".



Изложбите

Двете изложби “XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°” и „Букви на склад“, част от програмата на тазгодишния фестивал за съвременно изкуство 180°, ще продължат още седмица след края на фестивала в пространството за култура на VIVACOM Art Hall. Те са обединени от идеята за един нестандартен поглед към градските пространства и насочват вниманието към обекти и елементи в градския контекст, които рядко попадат в архитектурните дискусии.

“XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°” с куратор архитекта Мария Барбудова цели да провокира дискусия за значението и потенциала на „малката архитектура“ в градската среда. Изложбата представя два проекта - "XXS Bricolage" на немските архитекти от „Atelier Brueders“, който представя визуализации на малки по размери градски постройки в Берлин, както и своеобразния отговор с “Малка градска архитектура” от София. 

Втората изложба „Букви на склад“ е седемгодишен проект на Щилиана Андонова, който включва фотографии, на забравени по фасадите на сградите табели от времето на социализма. В основата на проекта е любовта на Щилиана към типографията, която се изразява в непрекъснато търсене на различни форми на шрифт в градското пространство.

Двете изложби могат да бъдат видяни до 7 август в арт пространството на втория етаж на VIVACOM Art Hall от 9:00 до 20:30 ч.

Линкове към фейсбук събитията за изложбите: XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°; Букви на склад

“XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°” 

“XXS Bricolage° / Малка градска архитектура°” 

„Букви на склад“ 

Кино под звездите

Всяка вечер в четвъртък, петък, събота и неделя до 7-ми август включително, любителите на седмото изкуство могат да гледат безплатно българско кино под звездите с „Пътуващо лятно кино с БНТ1“. Освен с прожекции в цялата страна, петото юбилейно издание на националната кампания за възстановяване на летните кина в България дава възможност на столичани да разнообразят летните си вечери с едни от най-новите и класически български филми.

Едни от най-новите български продукции за голям екран и класики, сред които подходящи и за деца, намират място в специалната селекция на съпътстващата програма на „Пътуващо лятно кино с БНТ1“: „Урок“, „Бартер“, „Жената на моя живот“, „Джулай“, „Двойникът“, „Куче в чекмедже“, „Топло“, „С деца на море“, „Оркестър без име“ и други. Проектът на БНТ1 дава възможност отново да бъдат гледани на голям екран едни от най-добрите и доказали се през времето български филми.

„Има млади хора не познават класиката на българското кино. Нека отидат на стадион „Юнак“ и да се насладят на феномена Лятно кино“, призова доц. Андроника Мартонова.

Ето филмите, които предстои да бъдат излъчени през първата седмица на август:

4 август от 21:00 часа - "Кит", класика (продължителност 80 минути)

5 август от 22:00 часа - "Куче в чекмедже", класика (продължителност 86 минути)

6 август от 22:00 часа - "С деца на море", класика (продължителност 75 минути)

7 август от 21:00 часа "Топло", класика (продължителност 90 минути)

 

Киното

Най-новата лента за един от най-известните агенти на ЦРУ направи своя зашеметяващ дебют в българските кина.
Джейсън Борн се изкачи на почетното първо място по брой зрители и акумулиран боксофис спрямо предишните филми от поредицата. С над 151 хиляди лева приходи и повече от 17 хиляди зрители, завръщането на Мат Деймън се превърна в най-печелившата премиера на филм за Борн у нас, като почти удвои зрителите, посетили премиерните прожекции на предишния номер едно в България – Ултиматумът на Борн, който е и последният филм от историята с участието на култовия актьор досега.

ДЖЕЙСЪН БОРН е вече в кината.


 
Кампанията

Седмицата 1-7 август е обявена за Световна седмица на кърменето.
77 милиона новородени, 1 на всеки 2, не се поставят на гърдите на майката в първия час след раждането, което ги лишава от жизненоважни хранителни вещества, антитела и така необходимият контакт кожа-до-кожа, който ги защитава от редица заболявания и дори смърт.
„Когато новородените чакат твърде дълго контакт с техните майки, веднага след като са излезли на бял свят от майчината утроба, шансовете им за оцеляване намаляват, ограничава се производството на кърма и се възпрепятства изключителното кърмене. Ако всички бебета получават единствено майчина кърма от момента, в който се раждат до шестия месец, това ще доведе до повече от 800 000 спасени детски живота всяка година“, заяви Франс Бегин, старши съветник по хранене към УНИЦЕФ.

Повече за инициативата тук.

Test Drive-ът

Sofia Ring Mall подарява незабравимо преживяване за всички с адреналин в кръвта. От 1 до 9 август на ВИП-паркинга на Sofia Ring Mall ги очакват няколко изключителни модела Polaris UTV, които посетителите могат да тестват на специалното офроуд трасе до мола. Хитът на събитието ще е дългоочаквания Polaris Slingshot - един вдъхващ страхопочитание триколесен роудстер, който предоставя изцяло ново усещане от шофирането по асфалта. Отвореният кокпит на Slingshot провокира Вашето зрение, обоняние и слух във всички посоки. Благодарение на конфигурацията side-by-side (един до друг), както шофьора, така и неговия пасажер получават неподправена инжекция от адреналин. 

В делнични дните дни тестдрайвовете ще се случват между 16:00 и 20:00 ч., а през уикенда – от 11:00 до 20:00 ч. Всеки, отдал се на уникалното адреналиново изживяване, получава диплома за успешно преминаване на трасето, а един от тях чрез томбола ще спечели специалната награда – еднодневно приключение с роудстър на Polaris в планината!



И това не е всичко – освен тестдрайв на офроуд терена, посетителите могат да разгледат и други изумителни модели на марката Polaris. Те ще бъдат разположени в Sofia Ring Mall, който за пореден път затвърждава концепцията си да организира ексклузивни събития и да се наложи като предпочитана дестинация не само за шопинг, а и за забавление, развлечение и максимално пълноценно прекарване на свободното време на цялото семейство.

Лятна академия

Лятната детска академия е дългосрочен образователен проект на НХА и е предназначена за деца и ученици от 6 до 15-годишна възраст. Всеки делничен ден през месец август от 9:00 до 18:00 часа в ателиетата и в дворното пространство на НХА младите художници ще имат възможност да творят с различни живописни, графични и пластични материали, в разнообразни приложни и кавалетни техники. Ще могат да експериментират и да се забавляват заедно със студентите – бакалаври и магистри, от различни специалности на Академията, придобили и втора специалност „Теория и практика на художественото образование".

Повече информация ще намерите тук

Седмо издание
1 – 31 август, всеки делничен ден
от 09:00 до 18:00 часа

Концертът

През изминалия месец Мира Кацарова представи програмата Desafinado LIVE на открити сцени в Бургас, Созопол, Варна и Пловдив. На 4 август в София ще се състои заключителният концерт от турнето. Събитието ще се случи на сцената в One More Кино на 4 август, от 20:30 часа.

Desafinado LIVE е посветена на бразилската музика, на боса нова, която преди 50 години пленява света и оттогава не спира да вълнува хората. Мира е подбрала класически и модерни боса нова композиции, които заедно с Мирослав Турийски преработват специално за проекта, като им придават ново автентично звучене.

От бохемската атмосфера в Рио през 60-те години и честите музикални срещи на Антонио Карлос Жобим, Жоао Жилберто, Винисиус де Мораес, Карлос Лира, Сержио Мендес и много други музиканти, участвали в създаването на новата вълна в музиката на Бразилия, до откритата сцена на One More Кино следващата седмица, боса нова продължава да събира, да изкушава, да носи надежда и радост.

Парфюмът

Съществува слух в Ню Йорк, клюка, вибрации, шепот... искряща енергия, която почти можете да видите. В този град на икони, град на неподражаем стил, сред най-ярките и най-издръжливите... там се намира Модната къща на Carolina Herrera, свят на непреходна елегантност и впечатляваща съвременна мода, която сега продължава напред, навлизайки в нова ера: Carolina Herrera New York. Тази Модна къща, създаваща модели за силните, уверени и творчески дами, вдъхва на GOOD GIRL живот.

Каролина Ерера де Баез - Творческият Директор на Ароматната Модна Къща на Carolina Herrera, вдъхва живот на GOOD GIRL. Кой друг, ако не известния парфюмерист Луиз Търнар, би могъл да създаде, като една магия, аромат, във всичките му многопластови нюанси, портретиран от фоторафа Марио Тестино, който безвъзвратно и завинаги е уловил нейното изображение, суперзвездата Карли Клос, описвайки я с цялото й безразличие и интелигентност. GOOD GIRL е ароматното отражение на жената от Модна къща Carolina Herrera. Парфюмът, флаконът, рекламната кампания, създават несравним нов момент за легендарната Къща на Ерера.

“Парфюмът носи послание. Това е начинът по който аз се възприемам – като някой, който създава нещо, което надявам се говори на хората и ги докосва” – Луис Търнър

GOOD GIRL: парфюм, който говори много силно, улавяйки същността й, докосвайки сърцето й. Блясък, невинност, свежа женственост... сладост, очарователен Жасмин и Тубероза, събуждаща емоции, подпалващи съблазнителната страна на GOOD GIRL.

Отприщване на другата страна на GOOD GIRL… Мистерия, сложност, неразказани тайни... ароматната смес от Какао и опияняваща, пристрастяваща Тонка, са тъмната страна на GOOD GIRL.

Това е GOOD GIRL. Това е новата жена от Каролина Ерера.

GOOD TO BE BAD - ХУБАВО Е ДА СИ ЛОШ
 


 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.