Следва

Спиращо дъха шофиране на новия INFINITI Q60 на Кит Харингтън

Касис - рибарско селце и най-добре пазената тайна на Прованса

Във Франция местните жители дори не си помислят за претъпкания, туристически Сен Тропе...

All About Life преди 7 години

Във Франция местните жители дори не си помислят за претъпкания, туристически Сен Тропе! Защо им е, когато си имат Касис - малко средиземноморско рибарско пристанище, известно със своите сгради с цвят глина, лозя, от които се произвежда розе, каменисти плажове и приветливи местни жители, които, въпреки че не знаят дума на английски, с удоволствие се сприятеляват с всички посетители. Ето нашето предложение за почивка в една от най-добре пазените тайна на Прованса.

Как да стигна?
Касис е на около 30 минути с влак от жп. гарата на Марсилия Gare de Marseille-Saint-Charles. След като пристигнете, ще трябва да си хванете такси, което да ви откара надолу покрай ъгловите лозя в центъра или ако просто поизчакате малко, изглеждайки изгубени, по всяка вероятност, някой приятен местен ще ви предложи да ви закара.

Къде да отседна?


Касис изобилства от красиви airbnb-та - търсете някое максимално близо до пристанището, за да имате лесен достъп до ресторанти, магазини и плажове. Ако предпочитате да отседнете в хотел, погледнете Les Roches Blanches - изискан, с просторни стаи и невероятна гледка към тюркоазено-синьото Средиземно море.



Какво да похапна?



Награденият с звезда „Мишлен” La Villa Madie, разположен високо в хълмовете около Касис, предлага великолепна гледка към океана и ястия, които не ѝ отстъпват по нищо: очаквайте невероятни пресни миди, риба и зеленчуци. Докато сте там, поспрете, за да се насладите на близката Cap Canaille, най-високата морска скала в Европа, която през деня се прелива от мишо-сиво до ръждиво-червено, като марсианска планина, тъкмо за корицата на сай-фай книга. Divino, малък винен бар на една от многото очарователни странични улички на Касис, поднася простички, но вкусни плата и прекрасно вино (поръчайте си местно розе и се насладете на свежия му, почти солен вкус). За отлична пица и италианска храна, спрете в La Stazione [39 Avenue Victor Hugo]. Да, във Франция сте, но перфектната френска морска храна и съставки си заслужава да се разнообразят малко.

La Villa Madie

Divino

Къде да пазарувам?

Това е град, в който елегантните жени се покриват с кожи в мига, в който температурите паднат под 15 градуса. А магазините в неговия лъкатушещ център показват, че трябва да очаквате от независимите дизайнери и куратори доста високи цени на етикетите. За местни продукти, като растително-маслен сапун, както и всички пресни зеленчуци, хляб и сирене, за които сте си мечтали - минете през маркета в сряда или петък сутрин. Всеки местен може да ви упъти и най-вероятно ще се опита да започне приятелски разговор, без значение колко пъти се усмихвате и повтаряте: "Je ne parle pas français". (И ако благодарение на лошия ви френски оставите на продавача някое евро в повече, той засмяно ще ви върне рестото). Друго нещо, което не може да пропуснете: Le Chriss Poète [5 Rue Michel Blanc], витрината на един весел белокос джентълмен, който твърди, че е написал, повече от 4000 стихотворения по поръчка.



Какво да правите?



Ако не ви интересува друго освен плуване, хапване, пийване, не е изненадващо, че французите ще ви го осигурят. (Обществените плажове са разпръснати на първа линия по брега в близост до центъра на селото - няма как да ги пропуснете.) Нагоре в терасираните винарни по близките хълмове можете да опитате местните миксове - две от тях предлагат екскурзии с гид на английски - Clos Sainte Magdeleine и Le Clos Albizzi. Да останеш в областта, без да изследваш най-зашеметяващата природна даденост на Касис би било грях, така че планирайте да прекарате най-малко ден или два разхождайки се или на лодка около Les Calanques - тесни отвори в рамката на гигантски варовикови скали. За да стигнете дотам, потърсете указания към Пристанище Miou и се подгответе да се изгубите по време на разходката или прехода през именията на Касис, оградени отвсякъде с палми. Туристическата зона не е добре маркирана. След като пристигнете, отправете се навътре по пътеките на неземния терен или поемете по назъбената брегова линия, ако търсите предизвикателство в изкачването до тайни плажове.

More All About Life