Следва

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за подпомагане от BILLA и Фондация „Искам бебе“

Love to quote... В памет на Никола Анастасов

Големият Никола Анастасов стоеше достойно до последно на сцената, от която в продължение на 59 години пълнеше душите ни...

Celebrities преди 7 години

Вчера ни напусна "Усмивката на Сатиричния", както го наричаха колегите му от театъра. Големият Никола Анастасов стоеше достойно до последно на сцената, от която в продължение на 60 години пълнеше душите ни. Винаги усмихнат, винаги позитивен... През 1971 г. получава званието "Заслужил артист", а през 1980 г. и званието "Народен артист". През 1982 г. е награден с орден „НРБ“, II степен. През 2015 г. получава награда „Икар“ за изключителен творчески принос към българския театър.

Но, Никола Анастасов ще бъде запомнен с огромната си заразителна усмивка и с факта, че подари сърцето си на театъра. А ние ви подаряваме няколко прекрасни цитата от "Усмивката на Сатиричния", приемете ги с усмивка, той така би искал.

Поклон и светъл път...

"Ако не вярваме няма да имаме бъдеще. Трябва вяра. Това е да очакваш нещо, да чакаш бъдещето, да вярваш в него, да се надяваш, макар и да се самоизлъгваш, но е необходимо. Тогава ще имаш една усмивка, която да  не слиза от лицето ти. Тежко е на този, който не умее да се смее!“

"Човек трябва да го помнят с усмивка, с весело настроение, никому не е нужно да знае скърбите му и драмите му и да става съпричастен."

"Няма да се дам! Ще живея!"

"Хуморът е сложна материя, на границата между трагичното и комичното. И трябва да се уцели точно ръба, по който ходиш. Може да бъде и гротеска, и абсурд, но в никакъв случай лигаване, от което най-много се страхуваме, защото някои си мислят, че всъщност това е смехът. Да се изсмееш означава, че си видял нечия грешка, или пък си разбрал, че тя може да стане и твоя собствена грешка. Хуморът е поука, не е само забавление.

"Ще играя, докато не полетя към небето с крилете на Икар."

"Желаните очаквания са по-сладки от получените подаръци."

"Имам си две лица. Едното е за театъра, работата, срещите със зрителите – там винаги съм усмихнат и забавен или поне се старая да бъда такъв. Но когато прожекторите угаснат и зрителят си отиде, ти, артистът комик, си тръгваш самотен. Бил си някакъв герой, пресъздавал си образ, а сега вече си Господин Никой. Улиците стават празни, тъмно е, прибираш се вкъщи, семейството вече е заспало, защото ние късно свършваме представление. И ти става едно тъжно…"

"Живеем, за да се радваме един на друг."

„Пожелавам на хората повече да се смеят. Това е най-хубавото нещо, най-безболезненото.“

"Смехът е превъзходство. Мъката е еднократна, важното са спомените, а спомените са велико нещо, най-голямото, особено аз с навлизането в тази възраст, съзнавам колко е хубаво да има спомени. Аз харесвам и мисълта на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече". Никога няма да престане да ми стига това да играя на сцената".

"Ако не се смеем, преставаме да съществуваме."

"Живеем в трагикомедия. Това е точното определение. Има много недъзи в нашето общество, но ако ги погледнеш откъм комедийната страна, по-лесно ще живееш. Смехът ти дава вяра, превъзходство, защото трябва да има превъзходство над недъзите."

More Celebrities