Следва

Мини в розово и поздрав от Италия

100 години назад: История на мъжкото бельо

В първия сезон на True Detective Mатю Mакконъхи казва: "Времето е затворен кръг. Всичко, което някога сме правили или ще направим, ще го извършим отново, отново и отново... и така завинаги"...

All fashion преди 7 години

В първия сезон на True Detective Mатю Mакконъхи казва: "Времето е затворен кръг. Всичко, което някога сме правили или ще направим, ще го извършим отново, отново и отново... и така завинаги".

Тогава той перифразира концепцията на Фридрих Ницше: "вечно повторение", която гласи, че нашето съществуване ще се повтори отново и отново, като един безкраен цикъл, тъй като времето и простраството са безкрайни. 

Каква е общо има това с мъжкото бельо? Тенденцията за повторението може да открием нагледно дори в модата, дори в дрехите под дрехите, но с една важна подробност - еволюция в повторението. Това видео от Mode.com показва именно как мъжкото бельо е еволюирало през годините.

Ако се върнем обратно в 1910 година ни направи впечатление удобството на бельото. Обгръщащо цялото тяло, с много копчета, за по-голямо улеснение при обличане и събличане. С подобно бельо сякаш имаш свободата да не носиш нищо.

Десетиление по-късно се появява гащеризонът, който макар да изглежда удобен, всява лека нотка на забава.

И точно тогава нещо се слува. Всичко коренно се променя. Дизайнерът Arthur Kneibler разпространява картичка на модел на бански във френската Ривиера. Все по предприемчив, Kneibler преобразува слиповете, предназначени за плуване в бельо. Така се раждат "Jockey shorts".

И почти нищо не се е променило оттогава. Ето и 40-те години.

Райетата се появяват през 50-те... и жартиерите също.

С 60-те години поставяме началото на "завръщането", само че малко по-раирано.

Оттогава всичко се повтаря, без да се случва някаква коренна промяна, която да докаже, че не се намираме в един безкраен кръговрат.

Дори да сменим типа тяло, расата или възрастта на мъжа, нищо не се променя.

Какво се случва? Защо мъжете се намират в този застой? Жените например имат изобилие от разнообразие - сутиени, корсети, какво ли не. Защо дизайнерите на мъжко бельо са така настървени към Jockey shorts forever не можем да си отговорим.

More All fashion