Следва

В обятията на Морфей

Back in time: Бански ли бе да го опишеш...

Знаем какво си купихте миналото лято и затова решихме да ви пренесем в една отминала, но запомняща се модна епоха...

All fashion преди 7 години

Когато летните горещини ударят с пълна сила, всяко живо същество търси спасение във водата. А плажовете, на които търсим убежище през лятото, винаги са обагрени с изобилие от бански модели и красиви тела. Докато тенденциите се удрят преходно във вълните, времената се променят и започваме да се чудим: "Как точно носих ТОВА миналото лято?".

Знаем какво си купихте миналото лято и затова решихме да ви пренесем в една още по-отминала, но важна модна епоха, от която тръгва старта на плажната мода, и която, макар днес да е коренно променена, е наистина ценна. Let's through back in time...

Историята за женските бански костюми започва с едно просто украшение, по-известно като "Костюм за рожден ден". Всички шеги настана, но хората през 19-ти век са се къпали голи. Е, жените са намирали начини да се прикриват с някакви дрехи, но по това време тоалетите са били за всичко друго, но не и за плуване. В действителност, банските костюми са направени чак през 1880 година и малко след това всъщност плажуването се превръща в развлекателна дейност.

До 1910 година, женският бански е, меко казано, "прекалено" тежък. Дизайнерите са кроили банските така, че да изложат женските рамене на показ, но са скривали почти всички изящни гънки на нежното женско тяло. Търсенето на бански драстично започва да се увеличава, когато през 1920 година моделите се "разкрепостяват" или поне малко повече отпреди. Hollywood и Vogue популяризират идеята, че банският е нещо секси и че тази тенденция ще се запази следващите десетилетия.

Когато тази снимка е направена през 1922 година, жените са били подложени на: "Внимание, бански-полиция!", като буквално е измервала дължината на банския.

Често срещани бански костюми по време на Втората световна война са тези от две части, като обикновено долната покрива пъпа и оставя малка част от корема открит, а горната закривала изцяло гърдите.

През 1946 година, френският дизайнер Луи Реард представя пред света първия модерен бански, направен със значително по-малко плат от предшествениците си. Поради причината, че новият дизайн е толкова красив и специален, Реард наема парижкото вариете Мишелин Бернардини, за да дефилира с него.

Мишелин Бернардини представя първия в света бикини-бански.

След като се появяват първите бикини на плажа, бъдещите поколения променят плажното облекло кардинално. Да вземем например Памела Андерсън и Кармен Електра с техните "Спасители на плажа-бански", които представляват едно парче доста изрязан червен плат, което обаче стои убийствено!

Не след дълго се появява и мощната индустрия, наречена фотография, която започва да се развива от средата на 20-ти век, и която до днес радва окото на естета с професионални сесии на любимия бански!

 

 

 

More All fashion