С като Слънце, С като SPF

В пика на лятото сме, мислим само за дълги уикенди, плаж, много слънце, шоколадов тен и рошави коси. Само че с този „слънчев рай” вървят и други думи с главно С: Слънцезащитни кремове и SPF...

В пика на лятото сме, мислим само за дълги уикенди, плаж, много слънце, шоколадов тен и рошави коси. Само че с този „слънчев Рай” вървят и други думи с главно С: Слънцезащитни кремове и SPF.

Освен приятел, слънцето може да е, знаем всички, и ужасен враг. Днес отново припомняме задължителния наръчник за слънцезащитните продукти и антиоксиданти. Нека почивката ни бъде слънчева, не изгаряща! Долу петната по лицето и всички други нелицеприятни последствия от незащитената любов към негово величество! 

И така, слънчевата светлина се дели на два вида вредни лъчи, които достигат до нас: къс и дълъг ултравиолетов лъч. Късият се нарича UVB, а дългият – UVA. Прекомерното излагане и под двата лъча може да доведе до сериозни последствия, дори до рак на кожата.

Другата ужасна участ, която може да сполети кожата ти от UVA лъчите, е тази, че тя започва да старее бързо или поне преждевременно: появяват се бръчки и петна. Дългите слънчеви лъчи минават и през стъкло, което означава, че човек се подлага на вреда дори в колата и през слънчевите очила.

UVB лъчите от своя страна, са най-честата причина за изгарянията, но пък не могат да проникнат през стъкло.

За съжаление, няма безопасен начин да хванем тен. Каквото и да е слънцето (силно, слабо), то уврежда кожата. Ултравиолетовите лъчи ни преследват през цялата година. Така че, ако планираш да бъдеш често на открито, трябва да помислиш за защита, и то добра.

Дерматолозите са категорични, че е необходимо да използваме слънцезащитен крем всеки ден – с по-висок фактор през топлия сезон и с по-нисък за студените месеци. Дори в един облачен ден 80% от UV лъчите могат да проникнат в кожата.

SPF

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.