Следва

Beauty Starter: Еми Канеко - мъжкараната, която разбира от грим

С като Слънце, С като SPF

В пика на лятото сме, мислим само за дълги уикенди, плаж, много слънце, шоколадов тен и рошави коси. Само че с този „слънчев рай” вървят и други думи с главно С: Слънцезащитни кремове и SPF...

Body преди 7 години

В пика на лятото сме, мислим само за дълги уикенди, плаж, много слънце, шоколадов тен и рошави коси. Само че с този „слънчев Рай” вървят и други думи с главно С: Слънцезащитни кремове и SPF.

Освен приятел, слънцето може да е, знаем всички, и ужасен враг. Днес отново припомняме задължителния наръчник за слънцезащитните продукти и антиоксиданти. Нека почивката ни бъде слънчева, не изгаряща! Долу петната по лицето и всички други нелицеприятни последствия от незащитената любов към негово величество! 

И така, слънчевата светлина се дели на два вида вредни лъчи, които достигат до нас: къс и дълъг ултравиолетов лъч. Късият се нарича UVB, а дългият – UVA. Прекомерното излагане и под двата лъча може да доведе до сериозни последствия, дори до рак на кожата.

Другата ужасна участ, която може да сполети кожата ти от UVA лъчите, е тази, че тя започва да старее бързо или поне преждевременно: появяват се бръчки и петна. Дългите слънчеви лъчи минават и през стъкло, което означава, че човек се подлага на вреда дори в колата и през слънчевите очила.

UVB лъчите от своя страна, са най-честата причина за изгарянията, но пък не могат да проникнат през стъкло.

За съжаление, няма безопасен начин да хванем тен. Каквото и да е слънцето (силно, слабо), то уврежда кожата. Ултравиолетовите лъчи ни преследват през цялата година. Така че, ако планираш да бъдеш често на открито, трябва да помислиш за защита, и то добра.

Дерматолозите са категорични, че е необходимо да използваме слънцезащитен крем всеки ден – с по-висок фактор през топлия сезон и с по-нисък за студените месеци. Дори в един облачен ден 80% от UV лъчите могат да проникнат в кожата.

SPF

Слънцезащитният фактор или SPF се отнася до теоретичната сума от време, в което можеш да останеш на слънце, без да изгориш. Например 15-ти фактор за слънцезащита ти позволява едва 15 минути повече на слънце, отколкото би издържала без защита. Има някакво всеобщо заблуждение, че 15-и фактор се равнява на половината помощ, която ти оказва 30-и фактор. Всъщност тези цифри показват колко UVB радиация блокира продуктът.
Например, слънцезащитните кремове със SPF 30 спират 96.7% от тази радиация, докато SPF 15 блокира 93%.
Всеки SPF, по-висок от 30, добавя повече защита от UVB лъчите: 50-и фактор блокира 98% от тях, а има и кремове, които извършват тази работа на 99%. Тъй като целта на много от нас е все пак да хванат тен, повечето дерматолози твърдят, че 30-ият фактор е достатъчен.

Изключително важно е да запомним, че факторите не отговарят толкова за времето, в което можем да сме с тях, а за процента защита. SPF 50 те предпазва толкова време, колкото и SPF 30. Така че, по-високата защита НЕ ни позволява да стоим по-дълго време на слънце, без да нанесем отново крем, масло, олио или спрей.
Абсолютно всички слънцезащитни кремове трябва да се нанасят на всеки два часа, отново и отново, когато се излагаме на слънце. Все пак, преди това внимателно четем описанието за ползване на лейбъла, тъй като може да се наложи по-често или по-рядко нанасяне в някои случаи. Това допълнително нанасяне важи и за облачните дни, особено при изпотяване или мокрене.

Какво ТРЯБВА да търсим при избора на слънцезащитен крем

Както казахме по-горе, след плуване отново трябва да се намажем със слънцезащитен крем, задължително водоустойчив. „Water Resistant” бонусът дава възможност да стоим 40 минути във водата със защита, а „Very Water Resistant” – дългите 80 минути в морето или басейна. Така си гарантираме сигурност във водата, в която кожата гори дори повече, тъй като тя действа като лупа. Но това не ни освобождава от задължението да нанесем отново слой от крема след излизане (досадно е, но е за добро!).

Друга удивителна е дали кремът е широкоспектърен. Както обяснихме, има два вида вредни лъчи и твоят приятел, слънцезащитният крем, трябва да умее да пази и от двата. Затова никога не взимай продукт, на който не виждаш надписа „broad spectrum”.

За да улесниш живота си, можеш да провериш дали продуктът съдържа активен цинков оксид. Той предпазва и от двата вида лъчи, създавайки щит срещу тях.

Избягвай слънцезащитна козметика, на която във фактите за продукта има думи като Skin Cancer/Skin Aging Alert. Това означава, че кремът предпазва само от изгаряне, но не намалява риска от рак на кожата и преждевременно стареене.

Антиоксиданти

Нестабилните молекули в кожата произвеждат оксиданти, още познати като свободни радикали. Обикновено тялото създава оксидантите, за да се пребори с вируси и микроби.
Все пак, ако организмът ни произвежда повече оксиданти, това може да доведе до сериозни вреди, като рак или сърдечни заболявания.
Оксидантите се появяват и при излагането на слънчева светлина, пушене, цигарен дим и замърсен въздух.
Тук идват на помощ антиоксидантите, които предотвратяват щетите върху клетките, причинени от оксидантите.

Доста слънцезащитни продукти съдържат антиоксиданти, но е доказано, че резултатът не е особено ефективен, тъй като антиоксидантите не действат както трябва, когато са изложени на слънце и въздух, а и се неутрализират от SPF съставките.

Затова е нужно да комбинираме антиоксидантен серум със слънцезащитния си крем или преди него.

Има и други начини за увеличаването на количеството антиоксиданти в организма. Те се съдържат и в плодовете като боровинки, малини, киви, в зеленчуци като домати, както и в червените чушки и тиквата. Добри новини за всички са, че антиоксиданти има в шоколада (флаваноли), във виното, кафето, чая (ресвератрол).
Други „популярни” антиоксиданти са витамините А (бета-каротин), С и Е (катехини).

Нота бене: Не трябва да прекаляваме с антиоксидантите, тъй като така ще подтиснем естествената функция на тялото да „включва” тази своя защитна система. По-добрият избор е да ядем храни, богати на антиоксиданти, вместо да взимаме добавки. Просто ги правим част от ежедневното си похапване.
Няма да навреди и преди слънцезащитния крем, просто да нанесем антиоксидантен серум, защото нее никак нужно да правим компромис със себе си!

Ето и няколко продукта (слънцезащитни и антиоксидантни), които препоръчваме за опит:

1. Cover FX Clear Cover Invisible Broad-Spectrum Sunscreen SPF 30
2. LaRoche Posay Anthelios Clear Skin SPF 60
3. Clarins Sunscreen Care Oil Spray SPF 30
4. DayWear Advanced Multi-Protection Anti-Oxidant & UV Defense Broad Spectrum SPF 50
5. AVÈNE High Protection Tinted Compact SPF 50
6. Tarte TarteGuard 30 Sunscreen Lotion Broad Spectrum SPF 30
7. Shiseido Ultimate Sun Protection Lotion WetForce for Sensitive Skin and Children SPF 50+
8. Radical Skincare Advanced Peptide Antioxidant Serum

More Body