Следва

Бон Джоуви с нов албум още този октомври!

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 15 до 21 август

Виждаме седмицата така, стъпка по стъпка! Ще се разходим ли заедно из следващите 7 дни?

Events преди 7 години

Виждаме седмицата така, стъпка по стъпка! Ще се разходим ли заедно из следващите 7 дни?

Киното:

Чудим се какво се случва вкъщи, когато завъртим ключа от външната страна и оставим сладките си четирикраки домашни любимци сами... Анимацията "Сами вкъщи" дава отговор на всичките ни въпроси. Подходящи за малки и големи зрители, заредете се с пуканки и добро настроение и проверете кога е следващата прожекция в най-близкото кино!

Сериалът:

В поредицата "Български ТВ сериал" БНТ Свят излъчва един от най-популярните телевизионни серийни филми „Капитан Петко войвода“. Лентата е завършена през 1981 година в рамките на програмата за отбелязване на 1300-годишнината от основаването на българската държава, но продължава да вълнува поколения зрители и до днес.
Биографичната историческа драма е създадена по едноименния роман на Николай Хайтов. В началото на всяка серия писателя и сценарист на филма Николай Хайтов представя политическия контекст на събитията в сериала.

Трите части на сериала „Капитан Петко войвода“ се излъчват всеки ден от 14:30 часа по БНТ Свят.

Опера и балет:

На 17 август, от 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт ще бъде представен оперно-танцовия спектакъл на операта „Севилският бръснар” от Росини на Русенската опера. Спектакълът се посвещава на 200 години от първото представление на „Севилският бръснар“ и е специално подготвен по поръчка на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“ в Правец.

Идеята да се представи популярното и обичано оперно заглавие с необичаен танцов прочит, без да се нарушава сюжета и музикалната драматургия, е изцяло на артистичния директор на ММФ „Моцартови празници“ Христина Ангелакова. Световната оперна певица вече няколко последователни години развива тенденцията да се подготвят за фестивала атрактивни спектакли с оригинално съчетание на различните видове изкуства.

Христина Ангелакова прави и много свеж подбор на солистичния състав на спектакъла. Залага на утвърдените солисти на Русенската опера, но избира и млади и талантливи певци за главните роли, повечето от които дебютанти. Поема премерения риск в потвърждение на основните приоритети на политиката на „Моцартовите празници“: да се откриват и представят на фестивала млади дарования.



Оперно-балетният спектакъл на операта „Севилският бръснар“ ще бъде представен на 13 август от 19.00 часа на сцената на Русенската опера, а на 17 август – ще има своята премиера под звездите – на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт.

Билети за основните събития от програмата на ММФ „Моцартови празници“ – Правец 2016 могат да се закупят онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg и на касата на хотел „Правец Палас“ в Правец.

Оперно-танцовият спектакъл "Севилският бръснар"

Концертът:

Царете на Балканите, сливенските легенди, които свързаха циганските сватбени ритми с музика от целия свят - оркестър „Карандила“ ще направят безплатен концерт на 18 август от 18.00 часа в Маймунарника!

Повече от 20 години съставът развива и разпространява уникалния си стил, смесващ традиционната „сватбарска“ музика с разнообразни етно, уърлд и джаз елементи. Творчеството на „Карандила“ цели да преосмисли ромската музикална традиция в съвременен контекст и да запознае идващите поколения с нея. Инструментите, на които свирят са както традиционните кларинет, тромпет, туба, саксофон и барабани, така и по-необичайните за духов оркестър бас-китара и акордеон. В последните години музикантите включиха в състава си и колоритната певица Анита Кристи.

Събитието, което ще разкипи кръвта и ще разтанцува Борисовата градина е с вход свободен!

Проектът:

Яна Зеленогорска, цигулка, Боряна Кралева, цигулка, Марина Тодорова, виола и Йоанна-Мария Тодороа, виолончело са момичетата от струнния "КвартетЪТ", които участват в проекта "Музикалните паркове на София", който представя класическата музика в красивите паркове и градини на София. 

Идеята на проекта е популярни класически произведения да достигат до повече хора, разхождащи се сред парковете на града. Той съчетава популяризиране и възможност за изява на младите таланти на българия, насищане на градското пространство с изкуство, осигуряване на свободен достъп до култура за хора от различни социални групи, оброзование на младите с акцент върху децата сидеята да се изгради в тях ценностна основа за възприемане на различни видове изкуства и привличане на нова публика към класическата музика. 

През 2014 година проектът "Музикалните паркове на София" изпълни 30 концерта из цяла София, а сега момичетата от "КвартетЪТ подготвят два през месец август - 20 и 26 в Борисова градина на лятна сцена, където ще чуем много любими произведения.

Археологическо откритие:

Изграден от камъни канал - дълбок над 4 м и дълъг около 100 м, е главният резултат от аварийно-спасителните проучвания край Голямата базилика в Плиска, чиято реставрация върви в момента. Археологическите разкопки, които продължават вече втори месец, се извършват под ръководството на Павел Георгиев от Националния археологически институт с музей при БАН и археолози от Шуменския исторически музей, и са финансирани от Националния исторически музей. В резултат на досегашната работа са разкрити неизвестни досега вкопани съоръжения, свързани с функционирането на Голямата базилика и предшестващия я мартириум на Енравота, който е бил унищожен по време на антихристиянския метеж през 865 г.

Музикантът:

Заповядайте на специална среща със световноизвестния израелски музикант само месец преди концерта му в София, който ще се състои на 17 септември!

Днес предстои ексклузивна среща с Идан Райхел и премиера на филма "Bridge of Hope" за България.

На 15 август, понеделник, от 19:45 ч. в Nu Boyana Film Studios (София, кв. Бояна, ул. „Кумата“ 84)

Събитието е по повод ТОЛ-ФЕСТ (TOLE-FEST) 2016 – Фестивал на толерантността, който ще се проведе на 17 и 18 септември в София.

Премиерата:

На 19 август 2016г. /петък/ в кината на 3D, IMAX 3D и 4DX предстои премиерно излъчване на дългоочаквания филм "Бен-Хур".

Историята проследява приключенията на Юда Бен-Хур (Джак Хюстън) – принц, несправедливо обвинен в измяна от осиновения си брат Месала (Тоби Кебъл), който е офицер от римската армия. Бен-Хур е лишен от всичките си титли и разделен от семейството и любимата си (Назанин Бониади), като е изпратен в робство. След години по море Юда се завръща в родината си, за да търси отмъщение, но намира изкупление. Филмът е екранизация на литературната класика на Лу Уолъс „Бен-Хур: Една християнска притча“, публикувана за първи път през 1880. В ролите ще видим още Морган Фрийман и Родриго Санторо.

Телевизията:

„Кралят на въздушното пространство“ е документален филм за природата, специално посветен на хищните птици. Спиращи дъха въздушни кадри ни запознават със скалния орел, докато той се спуска към плячката си в планинската верига Високите Татри на словашката граница. Лисици, гарвани и ветрушки - всички те могат да станат плячка на този наблюдателен ловец. Скрити камери са монтирани в орловото гнездо - дом на орела, за да се осигури непосредствен поглед към това как скалният орел и белоопашатият орел отглеждат своите бебета докато не бъдат готови да напуснат гнездото. В същото време, на норвежките Лофотенски острови и над блатата на Финландия, морските орли кръжат над вълци и мечки. Зрелищни кадри проследяват хищните птици в действие и живописните местности, в които живеят, представяйки ни зашеметяващо визуално проучване за орлите.

Не пропускайте да гледате „Кралят на въздушното пространство“ на 17 и 24 август, от 21:00 часа, по Viasat Nature.

Училището:



Отношението към децата, методите на преподаване и средата в Go Beyond Suggestopedia Center са в съзвучие със законите на сугестопедията:

Любов и внимание към детето;
Свобода на творчество и изява;
Убеденост в неограничения потенциал на всяко дете;
Разнообразни занимания с акцент на естетическите стимули;
Хармонично балансирани по време и интензивност дейности;
Специално подбрани материали и програма, които да провокират децата и да носят удоволствие, без да се достига състояние на умора.

В Go Beyond Suggestopedia Center вярват, че всяко дете е специално и носи в себе си палитра от интереси и потребности, затова екипът им от опитни преподаватели е подбрал разнообразие от теми, които да провокират малчуганите. В лятно училище поставят акцент на:

 Езиковото обучение:
Танци
Спорт
Готварство
Изкуство

Инициативата:


Инициативата на Лидл България „Зелена линия Витоша“ стартира за шеста година. От автобусите могат да се възползват пешеходци и велосипедисти до маршрутите за преходи на Дендрариума и Златните мостове и байк трасетата от х. Алеко и с. Железница.
Всички маршрути на "Зелена линия" ще се движат през уикендите и официалните празници между 9 юли и 25 септември.


Лидл България ще предложи през новия сезон още активности и възможности за прекарване на свободното време във Витоша. Новини и повече информация за Зелена линия Витоша може да намерите на www.lidl.bg.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?