Следва

Къри със сладки картофи, нахут и спанак

Непрестанно съм гладна. ЗАЩООООООООО!?!

Не ям много, не съм жертва на разширен стомах, има ли обяснение на факта, че съм все гладна и то много? 

Health преди 7 години

Без да сме наясно с конкретния ви хранителен режим, допускаме, че отговорът на този въпрос се крие в нещо много тривиално и на пръв поглед незначително.

Става въпрос за неприятните изкуствени подсладители, които консумираме под всякаква форма и тъпчем в телата си непрестанно и често неподозирано. Не е нищо ново под слънцето, че "диетичните" напитки и храни с изкуствени подсладители не са полезни за нашия организъм. Има обаче и научни изследвания, които доказват, че те допринасят за повишаването на апетита и именно те много често са виновниците за излишните килограми.

Изследователи от Чарлз Пъркинс, център към Университета в Сидни, са прoвели проучване на изкуствени подсладители, които показват как нашият мозък реагира на всички тези химикали. За целта са използвани плодови мушици,  захранвани в продължение на 5 дни с храни, съдържащи сукралоза.

“След подлагането на тази диета, която съдържа изкуствени подсладители се наблюдава, че мушиците започват да консумират много повече храна от обикновено”, твърди водещият изследовател, доц. Грег Нийли, от Университета в Сидни.

След като мухите вече са били подложени на този режим, в поведението им са били забелязани нервни импулси и това се дължи на рязкото повишаване на апетита. Мозъкът асоциира сладките вкусове с увеличаването на калориите и когато организмът не получи това, което очаква - хормоните се увеличават.


Сукралоза

"Чрез системно изследване на този ефект, ние открихме, че мозъкът си мисли за сладкото като енергийно съдържание. Той предполага, че когато организмът получи нещо сладко, той ще се зареди с енергията, от която се нуждае", продължава доц. Нийли.

"Когато изследвахме защо животните ядяха повече, въпреки че в организма си имат достатъчно калории, ние открихме, че хроничната употреба на един изкуствен подсладител всъщност увеличава желанието за набавяне на излишна захар и по този начин се увеличава цялостната мотивация на организма да приема повече храна. 
След това, изследването се направи и върху мишки, като резултатът беше доста сходен". 



"Тези открития допълнително засилват идеята, че животът без захар, преработвани храни и напитки би бил много по-добър", казва проф. Хърбърт Херцог.

"Изкуствените подсладители действително променят начина, по който организмът възприема сладостта на храната, и по този начин го залъгва, че сладостта и енергията са едно и също нещо".

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.