Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 22 до 28 август

Истории от живота: Едно налудничаво, уникално приключение И Джак Хюстън е наясно защо

За Джак Хюстън можем да кажем много неща и първото от тях би било, че той е един от най-артистичните и талантливи мъже на планетата...

People of art преди 7 години

За Джак Хюстън можем да кажем много неща и първото от тях би било, че той е един от най-артистичните и талантливи мъже на планетата. За себе си говори доста по-скромно: „Неловко ми е да давам интервюта пред много хора. Всички, минаващи покрай мен, навярно си мислят: „Ето го този претенциозен снобар, говорещ два часа само за себе си…“

Не намираме нищо снобарско в успеха му. Джак Хюстън е 33-годишен английски актьор, който определено е звездата на месеца. Достоен и избран за главната роля на римейка на епичния филм „Бен-Хур“ от 1959 г., чиято съвременна премиера с участието на Джак е именно днес (19-и август).

Талантът в киното сред клана Хюстън очевидно е семейна черта. Родоначалник на голямото „кино потекло“ се явява прадядото на Джак – Уолтър Хюстън, който е същинска звезда на озвученото кино през 30-те и 40-те. Уолтър е „Оскар“ носител, спечелил е множество номинации. Достойни наследници на Уолтър са синът му Джон Хюстън, който се превръща в един от най-големите режисьори и сценаристи в Холивуд, както и внучката на Уолтър - Анджелика Хюстън, която е успешна актриса и до днес.

Благодарение на прадядо си (Уолтър), дядо си (Джон) и леля си (Анджелика), да носиш името „Хюстън“ - означава буквално да те вербуват в киното… И то с непоколебим успех! Може би затова не е изненадващо, че Джак има толкова сполуки на големия екран, а талантът му продължава да се проявява в бележити проекти.

Ако дотук фамилията на Джак е впечатляваща, почакайте, преди тя да стане наистина изумителна, разглеждайки роднините му по майчина линия. Дядо му е шестият маркиз от фамилия Чолмондели и потомък на сър Робърт Уолпол – първият британски премиер.

Между всички благороднически титли и кино награди Джак е успял да преодолее „пропастта“ между висшето общество и Холивуд, говорейки за детството си като за магия, а не просто за имената на семейството си. Да, той обича корените си и се гордее с тях, но от детските години си спомня по-скоро подробности като това, че майка му е рисувала картини с маслени бои, а баща му е бил соколар, отколкото наследеното потекло. Друг вълшебен спомен от детството за Джак е че фамилията му притежава най-големия резерват за елени в Англия – в имота им в Норфолк. За едно малко момче това е повече от приказка – да си играе с елените през лятото.

Джак иска да предаде в бъдеще любовта към киното и на своите деца (тригодишната му дъщеря Сейдж и седеммесечния му син - Сайпръс), живеещи в Лос Анджелис с майка си Шанън Клик, бивш модел на Victoria’s secret: „Наскоро влязох в Amazon и изкупих до един всички филми на дядо ми и прадядо ми. Искам децата ми да ги видят и да знаят за приноса на семейството им в киното и да обикнат това изкуство. Искам да им кажа, че това на екрана е прапрадядо им, че онова е пралеля им, чиято роля е режисирана от прадядо им… Не е ли най-готиното нещо на света?! Просълзявам се, когато си помисля, че ще им го покажа!“

Той определено иска да ги „зарази“ с обаянието на киното, с таланта на предците им, а не просто да им покаже, че имат известна в цял свят фамилия.

За щастие, генът на таланта не е рецесивен за Джак. Пробивът му през 2010 г. в сериала на HBO - Boardwalk Empire, е доказателството. Хюстън се появи в продукцията като ранен ветеран с обезобразено лице, имайки противоречиви страсти: да бъде обичан и да убива. Първоначално планът бил Джак да играе само в три епизода, но продуцентите са категорични, че си заслужава да гледаме актьорската игра на Хюстън цели четири сезона.

Джак винаги казва за себе си, че му се падат роли с характер. Нищо чудно, че именно той е „помазаният“ да играе Бен-Хур – един от най-известните герои в историята на киното. Чарлтън Хестън е негов предшественик в първото екранизиране на продукцията през далечната 1959 г., като за времето си филмът е един от най-скъпите, правени някога.

„Снимахме „Бен-Хур“ в Cinecittà Studios, Рим. Дядо ми е снимал няколко филма на същото място, а аз с радост открих, че част от екипа имат бащи, участвали в заснемането на оригиналната продукция на „Бен-Хур“ от 59-а г. Страхотно преживяване! Разказваха ми истории…“, споделя актьорът.

След „Бен-Хур“, Джак ще си партнира с Джеръми Айрънс в комедията An Actor Prepares, а догодина ще го видим като войник в Ирак, въплъщавайки се в герой от романа на Кевин Пауърс (финалист на Националните награди за литература на САЩ) – The Yellow Birds: „Там ще бъда абсолютно луд! Покрит с татуировки, с обръсната глава и без никакви скрупули!“

Хюстън крои и проекти за разширяване на семейния бизнес. Създаде продуцентска компания на име Cysa (името е сбор от имената на децата му) и вече говори за продукции в процес на разработване. Papa Spy е сериалът, който Джак предвижда да бъде като американския True Detective: „Искам британската телевизия да достигне Златния си век, в който телевизията на Америка е в момента, и ще работя за това! Ние нямаме гледани сериали като „Семейство Сопрано“ и „Момчетата от Медисън авеню“, обяснява той.

Предстоящата премиера на „Бен-Хур“ е факт, но Джак Хюстън признава, че преди официалната премиера е гледал филма си вече два пъти. Повечето актьори се опитват да укротят вълнението от успехите си и големите роли, защото смятат, че така постъпват професионалистите. Но не и Джак. Той просто не може да охлади страстите: „Това е направо налудничаво уникално! Невероятно е. Това е наистина добър, добър, добър филм, човече! Гледайки го, си мислех: Ето ТОВА е причината да правим филми! Просто настръхвам…“

А вие ще гледате ли „Бен-Хур” довечера?

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра