Advertisement
 

Почина Соня Рикел

Прочута, велика, неповторима, вечната дама на френската мода, големият дизайнер Соня Рикел, почина днес на 86 години...

Прочута, велика, неповторима, вечната дама на френската мода, големият дизайнер Соня Рикел, почина днес на 86 години.

Всички я познаваха с прякора й 'Кралицата на плетивото', но и с цялостния й изключителен микс от харизма, талант, успех.

Дъщерята на Соня, Натали Рикел, в момента управляващ директор на френската модна къща, съобщи: "Майка ми почина в 5 тази сутрин, в дома си в Париж, вследствие на усложнения от болестта на Паркинсон." 

През 2012 г., дизайнерът разкри, че страда от заболяването от 15 години, след като бе станало невъзможно да крие симптомите.

Разпознаваема безпогрешно заради пълните с цвят, великолепно скроени пуловери, включително обичания по цял свят ‘poor boy sweater’, Рикел установява своята модна къща в Париж през 1968 година. Магазинът й, открит в престижния парижки център, е магнит за звезди от ранга на Катрин Деньов и Бриджит Бардо.

Макар и прочута с плетивата си, Рикел никога не се научава да плете сама.

Тя се оттегли от позицията на шеф и творчески директор във фирмата през 1998-ма, но продължи да изпълнява функциите на двигател, заемайки позицията на хоноруван президент.Тя е Кавалер на почетния легион от 2009-та, като отличието е присъдено за заслугите й към Френската модна индустрия.

Жули де Либран, бивш служител на Miu Miu и Louis Vuitton, е артистичен директор на компанията в момента.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.