Следва

Face to Face с Надя

Art Act: Катрин Мартин. Тя облече Гетсби... и не само!

Дизайнер, продуцент, дизайнер на костюми, съпруга на известен режисьор, австралийка, Катрин Мартин е украсила пространството над камината си с четири Оскара...

All fashion преди 7 години

Още едно име зад кулисите на холивудската кинопродукция, което рядко стига до ушите на зрителя и любителя на седмото изкуство. Дизайнер, продуцент, дизайнер на костюми, съпруга на известен режисьор, австралийка, Катрин Мартин е украсила пространството над камината си с четири Оскара... засега.

Родом от Австралия, мястото, на което се случва и по-голямата част от снимките на “Великия Гетсби”, тя учи последователно визуални изкуства, дизайн и кроене в Sydney College of the Arts и National Institute of Dramatic Art. Среща в университета, работейки в колаборация с други студенти, своя бъдещ съпруг Баз Лурман, с когото ще извървят своя общ семеен и професионален път.



От ранна детска възраст е увлечена от винтидж парадите и старите костюми и на крехката възраст от шест вече може да си служи с шевна машина, а на петнадесет сама шие всичките си дрехи, които, както можем да се досетим, са екстравагантни препратки към миналото, с които се отличава навсякъде.

 

 



В едно интерю с Тори Бърч Картин споделя, че за нея най-вдъхновяващите филми от детството, които са и основата на любовта й към ретро модата и костюмите са “Магьосниът от Оз” и “Отнесени от вихъра”.

Червената мелница, символ на Париж, кабарето на живота й носи цели две статуетки през 2002 година. И следващите две са нейни, след почти три години подготовка и случване на “Великия Гетсби” през 2014 година.

"Филмът наистина представлява смесица от визуално пиршество - знаех, че ще е нещо различно, но крайният резултат абсолютно ме повдигна от земята, в положителен смисъл, разбира се. Да заемаш толкова важни позиции и то в един филм едновременно си е истинско предизвикателство. Щастлива съм, че се получи".



Коментира Катрин след премиерата, зашеметена от успеха на продукцията. В някои сцени от филма на едно място има повече от 300 статиста, цифрата на които само ни подсказва за каква мащабна работа и труд иде реч, за да оживее образа на The Roaring Twenties, както ги кръщава самият Фицджералд на големия екран. А те са именно бохемски, шармантни и разточителни, с послевкус на шампанско и разкош.



Катрин споделя, че вдъхновението за дизайна на интериора, който пресъздава Лонг Айлънд през 20-те на миналия век, колониалните къщи с големи веранди, обградени от колони е дошло от Сири Мъгхам, един от водещите британски интериорни дизайнери от началото на миналия век.

А малко след като филмът става факт, в колаборация с Brooks Brothers, най-старото ателие за мъжка мода в Ню Йорк, които предотставят 1200 от мъжките костюми за филма, прави една лимитирана мъжка колекция отново с тях, за онези, които искат да останат още малко потопени в автентичната атмосфера на класическия мъжки костюм от началото на миналия век. 



Съвсем заслужено през 2013 година отнася и приза Жена на годината от списание Glamour. И за да се възхитим докрай на магията на киното и вълшебството, което ни предоставя Катрин, посредством него, можем да си пожелаем един ден да отседнем в апартамент Fitzgerald в хотел The Plaza, Ню Йорк, където самият Фицджералд, този творец, превърнал се в легенда е обичал често да отсяда. И където Катрин Мартин създава целия интериор, който следва концепцията на кинолентата, и спазва динамиката на епохата, която възражда. 



И като за финал, правим един неволен паралел между книгата и филма и осъзнаваме, че и от двете ни се завива свят, с малката разлика, че са създадени, за да упояват съвсем различни сетива. Малко са онези, които не знаят историята.. но все пак, Ню Йорк, 20-те години на миналия век, Америка се къпе в диаманти, шампанско и разкош, джазът е в своя разцвет и някъде там от едната страна на дока една зелена светлинка мами фантазията и създава паралелни светове и реалности. 

"Гетсби вярваше в зелената светлина, блаженото бъдеще, което година след година се отдалечава от нас. Днес то ни е избягало-нищо, утре ще тичаме по-бързо, ще простираме ръце по-далеч...
И едно прекрасно утро...Тъй се борим с вълните, кораби срещу течението, непрестанно отнасяни назад в миналото." 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.