Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 29 август до 2 септември

С приближаването на септември столицата започва да тупти с различен ритъм, динамичен, кутлурен, артистичен... И на прага между август и септември единодушно избрахме да извървим пътя до есента така...

С приближаването на септември столицата започва да тупти с различен ритъм, динамичен, кутлурен, артистичен... И на прага между август и септември единодушно избрахме да извървим пътя до есента така... Идвате ли с нас?

Изложбата:На 1 септември, галерия Credo Bonum ще представи живописната изложба на Антон Терзиев „Картини на книги”. Откриването ще бъде в 19:00 ч. Изложбата може да бъде видяна и на 12 септември в галерията на ул. Славянска 2.

„Картини на книги” е проект, който прави връзка между работата на Антон Терзиев като художник и като писател. Това е цикъл от пет живописни картини, пресъздаващи кориците на книгите му в мащаб 1:10, с внушителните размери от 208 x 145 см. всяка. Но темата нe е за взаимодействията между различните изкуства, нито за литературата или живописта в качеството им на изразни средства. Като владееш инструментите, не ти трябва да го доказваш. Темата е за стойността на художествените продукти, както и за опаковката и съдържанието. Как става така, че „качество” и „стойност” лесно си сменят местата. И как формата на реализация определя работата като „произведение” или като „продукт”.

Книгата:

Роман в седем части, написан от Милан Кундера на чешки език и издаден за пръв път през 1988 година.

Разказът произтича от небрежен жест на шейсетгодишна жена, адресиран към нейния инструктор по плуване: "Тя вървеше покрай басейна по бански и когато се отдалечи на четири-пет метра от инструктора, се обърна, усмихна се и му махна с ръка. Сърцето ми се сви. Усмивката, жестът бяха на двайсетгодишна жена! Ръката й бе политнала с прелестна лекота. Сякаш ей така, на игра, бе хвърлила на любовника си многоцветен балон. Усмивката и жестът пазеха чара, който лицето и тялото вече не притежаваха..."
Несравнимият постмодернистичен стил на Кундера се отличава с фрагментарност, елегантна ирония, психоаналитични наблюдения и философска дълбочина.

Безсмъртие е в книжарниците от изд. Колибри, цена: 20лв

 Фото фестивалът:

Фокусът на третия фестивал „ФотоФабрика“ са конфликтите. Конфликтът като сблъсък на идеи, емоции, поколения, култури, държави; конфликтът като противоборство между мъжкото и женското начало, между човека и природата, между материалния и духовния свят. Конфликтът като изпитание за човешкото достойнство.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.