Следва

MTV Video Music Awards 2016: Победителите

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 29 август до 2 септември

С приближаването на септември столицата започва да тупти с различен ритъм, динамичен, кутлурен, артистичен... И на прага между август и септември единодушно избрахме да извървим пътя до есента така...

Events преди 7 години

С приближаването на септември столицата започва да тупти с различен ритъм, динамичен, кутлурен, артистичен... И на прага между август и септември единодушно избрахме да извървим пътя до есента така... Идвате ли с нас?

Изложбата:



На 1 септември, галерия Credo Bonum ще представи живописната изложба на Антон Терзиев „Картини на книги”. Откриването ще бъде в 19:00 ч. Изложбата може да бъде видяна и на 12 септември в галерията на ул. Славянска 2.

„Картини на книги” е проект, който прави връзка между работата на Антон Терзиев като художник и като писател. Това е цикъл от пет живописни картини, пресъздаващи кориците на книгите му в мащаб 1:10, с внушителните размери от 208 x 145 см. всяка. Но темата нe е за взаимодействията между различните изкуства, нито за литературата или живописта в качеството им на изразни средства. Като владееш инструментите, не ти трябва да го доказваш. Темата е за стойността на художествените продукти, както и за опаковката и съдържанието. Как става така, че „качество” и „стойност” лесно си сменят местата. И как формата на реализация определя работата като „произведение” или като „продукт”.

Книгата:

Роман в седем части, написан от Милан Кундера на чешки език и издаден за пръв път през 1988 година.

Разказът произтича от небрежен жест на шейсетгодишна жена, адресиран към нейния инструктор по плуване: "Тя вървеше покрай басейна по бански и когато се отдалечи на четири-пет метра от инструктора, се обърна, усмихна се и му махна с ръка. Сърцето ми се сви. Усмивката, жестът бяха на двайсетгодишна жена! Ръката й бе политнала с прелестна лекота. Сякаш ей така, на игра, бе хвърлила на любовника си многоцветен балон. Усмивката и жестът пазеха чара, който лицето и тялото вече не притежаваха..."
Несравнимият постмодернистичен стил на Кундера се отличава с фрагментарност, елегантна ирония, психоаналитични наблюдения и философска дълбочина.

Безсмъртие е в книжарниците от изд. Колибри, цена: 20лв

 Фото фестивалът:

Фокусът на третия фестивал „ФотоФабрика“ са конфликтите. Конфликтът като сблъсък на идеи, емоции, поколения, култури, държави; конфликтът като противоборство между мъжкото и женското начало, между човека и природата, между материалния и духовния свят. Конфликтът като изпитание за човешкото достойнство.
Тазгодишното издание на фестивала започва на 1 септември 2016 г., с откриването на първата изложбата в България на Пепа Христова (Клетвени девици) в Националната галерия и с експонирането на Моста на влюбените на селектирани от Фотофабрика кадри от световните агенциите Ройтерс и Гети имиджис, обединени от централната тема Конфликти.



Програмата на фестивала включва: изложби в открити градски пространства - Моста на влюбените, оградите на три столични училища (Националното музикално училище „Любомир Пипков“,20-то ОУ „Тодор Минков”, 120 ОУ „Г. С. Раковски”) в залите на - Националната галерия, Чешкия център, “Малките 5”(едно ново експозиционно пространство), УниКредит Студио; лекции; дискусии; работни ателиета; срещи - разговори с артистите и кинопрожекции (Кинофабрика 2) в Одеон, Френския институт и Чешкия център.

Киното:

Летният кино маратон на „Лента“ стартира с комедията „Палави мамчета“ с премиера на 26 август. Прекрасните съпрузи и отдадени бащи Джон Лукас и Скот Мур, сценаристи на „Последния ергенски запой“, излизат с алтернативно предложение за дамите. Лентата събира на едно място звездните лица на Холивуд - Мила Кунис, Кристина Апългейт, Кеша, Кристен Бел, Джейда Пинкет Смит, Катрин Хаан и Лили Сингх, а техните героини на екрана ще превърнат майчинството в лудо приключение.

Какво се случва, когато жена с видимо перфектен живот - добър брак, умни деца, красив дом, отличен външен вид и успешна кариера - достига до точката на пречупване? Три майки тръгват "на поход" срещу традиционните отговорности - за повече свобода, развлечения и грижа за себе си. Това обаче ги сблъсква с родителско-учителската асоциация, водена "перфектни" мами.

ТВ:

След кратка лятна пауза в понеделник, 29 август, продължават снимките на „Откраднат живот“, най-гледаният български сериал от 2014 година насам. Актьорите са в пълна готовност за своето завръщане с втори сезон, който зрителите ще видят от септември в ефира на NOVA. „За да започна, имам нужда единствено да облека лекарската престилка и камерата да бъде насочена към мен“, споделя Алек Алексиев, който е готов отново ще влезе в образа на хирурга д-р Василев.

Лятно кино:

Програма ЛЯТО на Future Shorts ще бъде представена за последен път в София, в Дома на киното, на 30-ти август (вторник), от 20:30 ч.



Програмата включва 8 филма – игрални, документални, анимация, музикално видео и експериментален, повечето от тях произведени през 2015 г., които са в селекцията на световните кинофестивали, номинирани и спечелили вече множество награди. Ще видите номинираният за "Оскар" за късометражен филм от Палестина – АВЕ МАРИЯ, който ни среща с пет монахини от Западния бряг, на които им се налага да помогнат на еврейско семейство. Ще видим също музикалното любовно видео на Анимал Колектив, документалният – Хотел 22, който разказва за градския автобус, който всяка нощ се превръща в приют за бездомни. Филмовата разходка на Future Shorts минава през Грузия, ЧАД и Канада, Саудитска Арабия до Румъния.

Академията:

Заповядайте в галерия „Академия“, за да видите най-доброто, което вашите деца създадоха през месец август в Лятната академия на НХА.

В изложбата , която ще се открие на 29 август от 18:00 часа са включеин изобилие от детски рисунки и произведения – живопис с акаварел, темпера, акрил и пастели, рисунки с моливи, туш, въглен, а също и графични отпечатаъци-висок печат, колажи, пластики, керамики, кукли, макети, ръчна хартия, витражи, авторски книжки, комикси, калиграфия и още много изненадващи съкровища. Сред тях ще бъдат и скулптурите на 100% незрящото момче Денис Попов – „Русалката“ и неговият автопротрет, които той сътвори през този август в рамките на модул „Заедно“.

На 31 август от 17:00 часа ще се състои тържественото закриване на Лятната акдемия за деца и ученици 2016 г. Заниманията през деня и финалния хепънинг са посветени на 1-ви септември – Световния ден на мира. Децата ще изработят и пуснат към небето летяща инсталация, която и тази година ще извиси многобройните им посланя за мир.

На всички малки художници ще бъдат връчени дипломи за участие, награди и лакоства.

Красота:

В края на лятото Компанията за жени лансира новата серия Avon Nutra Effects за тяло, разработена на базата на ценни дарове от природата, за да помогне на жените да получат максимална хидратация и комфорт за своята кожата. Нежните формули на продуктите са разработени с активен комплекс от семена, благодарение на който кожата остава подхранена за 48 часа, копринено нежна и мека. Nutra Effects са без парабени и оцветители, алергологично тествани, подходящи за чувствителна кожа – истински природен еликсир срещу сухата кожа, който работи за хидратация, подхранване и възстановяване на кожата на тялото.
Природните съставки, благодарение на които продуктите оказват силно благоприятно въздействие върху кожата, са семена чиа, бадемово масло, ленено семе и масло от марула. Активният комплекс от семена в комбинация с Омега 3, витамини, минерали и пантенол насърчава здравето на клетките, стимулира клетъчния метаболизъм и осигурява антиоксидантна защита. Формулата на Nutra Effects е разработена така, че да действа както мигновено на повърхността на кожата, така и в дълбочина, забавяйки признаците на стареене и стимулирайки производството на нови здрави клети. Именно така успява да донесе кадифеното усещане на кожата, комфорта и красотата.
Продуктите от новата серия на Nutra Effects могат да бъдат поръчани чрез Представител или на www.avon.bg от 08.09.2016, Кампания 13.

Музикалният фест:

Единственият билет, който ни трябва, е за автобус 63 – на 3 септември слизаме от него край Момина скала малко по-рано, за да тестваме хамаците и да открием парцел за палатката, какъвто обещават, че все някъде ще има, а вечерта запълваме със smallman, Oratnitza, Влада Томова и Белонога. Неделята (4 септември) няма да е мързелива, за разнообразие: Камен дел е на час и половина, а Боянският водопад – на 45 минути, така че има къде да разтъпчем, преди да се върнем за Southwick, Lady&Gents, артистите на Out In Space Studio и So Called Crew. Понеделникът пък няма да е работен, пак за разнообразие – оставаме на поляната за Jeremy?, Krekhaus Jam, Nu/Ance и Dead Man’s Hat. Всичко за феста е във фейсбук.

Книгата:

Чрез шест вълнуващи истории, извлечени от клиничния му опит, д-р Ялом отново ни потапя в тайните на срещата между пациент и психотерапевт и с изящния си стил изпитва границите между документалистика и белетристика.

Героите му плуват в замъглените си сънища, минават през отчаянието и страховете си, през скръбта, властта на любовта, копнежа по взаимност, за да се изправят пред извечните въпроси на живота: за самотата и смъртта, за свободата и смисъла на съществуването.

Разказът, който дава име на сборника "Мама и смисълът на живота" е заченат в един сън, от който побиват тръпки. Авторът продължава да отстоява тезата си, че терапевтичното усилие трябва да е органично: терапевтът и пациентът трябва заедно да създадат терапията, защото съвместният процес на работа е неизменна част от нейния успех. В края на краищата добрите терапевти остават завинаги ученици, потеглили на безкрайното пътешествие към себепознанието.

Книгата е по книжарниците от ИК Колибри, цена: 16лв.
 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.