Следва

Топла салата с просо, аспержи и конопено семе

Коктейл с авокадо и 3 топ заведения, които го сервират

В последния августовски ден решихме да ви изненадаме с едно нетипично приложение на един от най-полезните плодове...

Food преди 7 години

Макар и към своя край, лятото все още е тук и ни радва с приятни дневни температури и много слънчеви дни. И понеже е сезонът на коктейлите, а не само на дините, както се опитват да ни убедят в някои телевизионни реклами, в последния августовски ден решихме да ви изненадаме с едно нетипично приложение на един от най-полезните плодове. Да, авокадото е плод, въпреки че в някои случаи играе ролята на зеленчук.

Най-честата асоциация, която правим, когато чуем думата авокадо, е с популярното мексиканско гуакамоле – неизменен партньор на тортила чипса. Често се използва и като основа за някои предястия, но днес все по-често започваме да го срещаме в рецепти за десерти, кремове, мусове, както и в различни смутита - все по-предпочитани напитки от любителите на здравословното хранене и здравословния начин на живот. И наистина, авокадото е богато на протеини, мазнини, както и много витамини и минерали. Именно полезните растителни мазнини, които се съдържат в този тропически плод, образуват гладката, кремава консистенция на всеки крем или десерт, до който се докоснат. Но авокадото в напитки придобива смисъл много отвъд зелено смути…

Чували ли сте за коктейл с авокадо? Звучи добре, нали? С темпото, с което се множат плажните барове по родното черноморско крайбрежие, разнообразието от коктейли също расте, а барманите стават все по-креативни – експериментират с люти или пикантни съставки, правят различни и необичайни комбинации, но признаваме, досега не сме опитвали коктейл с авокадо. Сигурни сме, че този тропически плод би придал необикновена кадифена текстура на всеки коктейл. И въпреки че лятото върви към своя край, септември е месецът, когато морето е най-спокойно, а претъпканите плажове са само спомен. Ако успеете да отскочите до брега на морето, преди да са паднали първите есенни листа, направете го! Няма да съжалявате! А ето и нашите 6 предложения за здравословни коктейли, които споделихме с вас в разгара на летния сезон.

А сега нека разгледаме три заведения, разпръснати в различни точки на света - от Мексико до Ню Йорк, които са създали успешно свои собствени вариации на коктейл с авокадо. 

Petty Cash Taqueria

В популярния мексикански ресторант Petty Cash Taqueria се предлага напитка с наименованието The Main Ingredient  - нещо като гуакамоле, но в „коктейлна” форма. Напитката е творение на бармана Кевин Фразиер и се е получила в резултат от опитите му да използва класически мексикански вкусове по нов, непознат начин. Коктейлът съчетава в себе си задължителната текила, авокадо, сок от лайм, шери, агаве и приготвена на място салца в течна форма. За авокадото в коктейла, Кевин казва: „Забавно е да използваш авокадо в коктейл, защото съдържащите се в него мазнини придават на напитката интересна текстура и усещането в небцето е нетипично. Този плод в действителност е рядко използван в коктейли, което го прави едно забавно предизвикателство."

Коктейл 'The Main Ingredient' 

The Walker Inn Bar

The Walker Inn, коктейл-бар с дегустационно меню в Лос Анджелис, бързо натрупа похвали за своите сложни и в същото време нетипични коктейли. Обикновено заведението посреща гостите си с welcome drink, а отскоро предлагат сладоледен коктейл с авокадо и вермут. Неговият създател – Девон Тарби споделя: „Авокадото е чудесно най-вече заради своята текстура. То съдържа голямо количество полезни мазнини, които действат благоприятно на мозъка, но също така допринасят за необходимата плътност и богат вкус на напитките.”

The Walker Inn Bar

Ladybird

Отиваме малко по на запад, в Ню Йорк, където се предлагат едни от най-засуканите кулинарни изкушения. И естествено коктейлната сцена в Манхатън – сърцето на мегаполиса, е богата и разнообразна. В наскоро открития веган - тапас бар ‘Ladybird’ се сервират слабоалкохолни напитки. В желанието си да включат ледена напитка в менюто, екипът на заведението създава коктейл 'Dodo’. За да придадат плътна и гладка консистенция, създателите на коктейла решават да добавят авокадо, вместо да използват млечни продукти, които са неприложими за заведение от този тип. Авокадото в комбинация със сироп от шисо /азиатско растение със смесен аромат между мента и босилек/ и пенливо вино, придава на напитката дълбок, кремав и богат вкус, а в същото време я прави лека и приятна, смятат създателите ѝ.

Ladybird

More Food