Следва

Versace - Музата на топ моделите

Play Time или възходът на модата по време на криза

От много време насам хората спорят и се вълнуват какво точно е модата и как можем да я определим – като...

All fashion преди 14 години

От много време насам хората спорят и се вълнуват какво точно е модата и как можем да я определим – като изкуство или като бизнес.

В днешно време модата е преди всичко бизнес по простата причина, че целта е една дреха да се продава и да се печелят пари. Не звучи добре, но това е самата истина. Като изкуство могат да бъдат класифицирани само част от аксесоарите, бижутата и haute couture. Все неща, които са интересни, могат да бъдат ръчно изработени и в които е вложено достатъчно въображение, но от които, за съжаление, не се изкарват пари.

Големите компании, които държат правата върху повечето марки се вълнуват най-вече от продажбите и от развитието на лейбъла. Отново във финансов план. Защото, както всички знаем, от haute couture не се печели и никой не става милионер. Коко Шанел е изработвала прекрасни дрехи, много фини и елегантни, но от тази си дейност е можела да покрива само разходите по марката си. Живеела е благодарение на помощта на богатите й приятели и любовници. (Чети повече за Мадмоазел в Понеделник).


Valentino, Roberto Cavalli, Oscar de la Renta

Днес в момент на криза дизайнерите и крупните бизнесмени, държащи правата върху лейбълите, осъзнаха, че дрехите, аксесоарите и модата като цяло трябва да е уникална, трябва да е интересна, забавна, и да се възприема като изкуство. Все пак такава е идеята на модата. Ако въпросът беше какво да облечем, всички щяха да пазаруват дрехи от кошче в супермаркета.

Точно поради тази причина, настоящата пролет е по-цветна, по-ярка и по-забавна от всякога, като на подиумите за ревютата prêt-a-porter забелязахме елементи и от haute couture.

Дизайнерите залагат на изкуството във всичките му форми в колекциите си, като най-силно впечатление правят бижутата, чантите и обувките. Е, не можем да пренебрегнем тюрбаните и африканските щампи на Junya Watanabe, както и графичните разкази в ярки цветове при Emilio Pucci.

Големите имена в световния дизайн черпят вдъхновение от работата на велики творци в художественото изкуство, на традиционни елементи от облеклото на далечни народи, от експресионизма, поп арт течението, от графичните елементи, от детските рисунки.

По време на модните седмици миналата година, когато бяха представени колекциите за сезон пролет/лято 2009, видяхме невероятни неща, които правят силно впечатление, карат те да ги помниш дълго време и правят така, че да се усмихнеш, неволно.


Hussein Chalayan, Yves Saint Laurent, Junya Watanabe

Наши фаворити са чорапогащите с графични елементи и обувките, чийто ток е декориран с пискюли, представени от Victor&Rolf, гривните и масивните колиета, напомнящи за скелети на странни животни, представени от Christian Lacroix, обувките обсипани с кристали на Lanvin, чантите в ярки цветове и принтове на Marc Jacobs, обувките от метални каишки, преплетени като мрежа, на Yves Saint Laurent, които напомнят повече на скулптури, странните шапки от плексиглас в ярки цветове на Hussein Chalayan, масивните бижута от метал и камъни на Marni, Missoni и Oscar de la Renta, гривните на Karl Lagerfeld, платформите от резбовано дърво и кристали на Dolce&Gabbana, чантите обсипани с кристали, копчета и мъниста на Roberto Cavalli и др.

В момент на криза хората започват да отсяват важното и да създават красиви и качествени продукти, които те карат да се усмихваш. Каквато е и целта на този бизнес.

More from View Sofia

More All fashion