Следва

От белия лист до големия екран: Кино-литературен фестивал CineLibri 2016

We Love: Питър Линдберг - фотографът, който лови душите на моделите

Питър Линдберг съвсем спокойно може да бъде определен като фотографът, отговорен за „супермоделите”...

People of art преди 7 години

Питър Линдберг съвсем спокойно може да бъде определен като фотографът, отговорен за „супермоделите”. Неговата работа е синоним на едно определено чувство – една осезаема нежност… начинът, по който той се отнася към своите модели – не като към момичета, нито като към ‘закачалки за дрехи’, още по-малко като към някакъв друг обект в рамка, а като към истински жени – с личните си емоции и мистерията, която носят в себе си.

Самият той споделя, че не осъзнава каква е разликата между момиче и жена, разлиствайки поредицата от портрети от албума му "Фотографии на жени II: 2005-2014". Там, в тези богати монохромни изображения, се виждат запечатани модели като Даян фон Фурстенбърг, Лара Стоун, кокетната Кейт Мос, Наталия Водянова, Ума Търман, Тилда Суинтън, Шарлот Рамплинг… и общото между всички тези портрети е че всички те са уловени в момент на споделена интимност.

„Снимам я в продължение на 38 години, може би…”, казва Линдберг за Шарлот Рамплинг. „И всички прилагателни, които бих използвал, за да я опиша, са наистина невероятни! Не знам дали има по-красива от нея!”. След кратка пауза, фотографът продължава: „По-скоро ‘различна’, нали? Не може да се каже, че една жена е ‘по-красива’ от друга, въпреки че хората постоянно го правят.”

Във всички фотографии на Питър има някаква неоспорима физическа природна красота – той се фокусира върху очите на своите модели, изобразявайки тяхната енергия, начинът, по който жените блестят пред неговия обектив… докосва се до красотата, която съществува отвъд повърхността, отвъд познатата ни материя. И не, не става въпрос за най-новото и свежо лице в света на супермоделите, а по скоро за изразяване на чувството, че познаваш някого, и това, че теб те разпознават. Той изгражда една специална връзка с всеки от своите модели и това е видно във всички негови фотографии. И тази връзка всеки път е различна – с всеки модел е уникална и неповторима. И за да осъзнае всичко това, Питър споделя, че му е отнело цели 40 години.

Не, че е спрял да се учи и развива… „Има нещо друго, което прави една жена интересна, нещо отвъд това дали е млада или по-възрастна… И се надявам да установя какво е то преди смъртта си.”

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра