Следва

Петъчна доза секс: 11 горещи мъже с къдрици от тази седмица

H&M Foundation и тази година даде старт на конкурса Global Change Award

Дрехи, направени от цитрусови остатъци; микроби, които смилат отпадъчен полиестер; онлайн платформа за търговия с излишни и неизползвани платове...

All fashion преди 7 години

Дрехи, направени от цитрусови остатъци; микроби, които смилат отпадъчен полиестер; онлайн платформа за търговия с излишни и неизползвани платове – това са само част от петте идеи, които си разделиха първия милион евро от инициативата Global Change Award през 2015 година. Предизвикателството е замислено така, че да стимулира иновации, които могат да ускорят прехода от линейна към кръгова модна индустрия, с цел защита на планетата и условията за живот на нея.

На 1-ви септември 2016 г. H&M Foundation отново даде старт на конкурса Global Change Award. Инициираното през 2015 г. от H&M Foundation първо издание на Global Change Award получи повече от 2700 кандидатури за участие от 112 различни страни. Разпределението на наградата от 1 милион евро между победителите бе определено от публиката чрез онлайн вот на www.globalchangeaward.com.

„След като станахме свидетели на толкова много впечатляващи идеи за иновации от целия свят, с потенциала да преобразят модната индустрия, нямахме търпение да стартираме следващото издание на Global Change Award. За мен е истинска чест да приветствам няколко нови члена в експертното жури, като Елън МакАртър, която освен че през 2005 остави следа в историята на мореплаването, притежава обширни знания за прехода към кръгова икономика,” сподели Карл-Йохан Першон, член на управителния съвет на H&M Foundation и изпълнителен директор на H&M.

Преминаването към кръгова модна индустрия не е свързано единствено с рециклирането. За да насърчат по-широкообхватни идеи, наградите за 2016 са разделени в три категории, отворени за апликации: Кръгови бизнес модели – включващи идеи за повторно използване, поправяне, споделяне, дигитализиране и удължаване живота на продукти; Кръгови материали – търсещи идеи за нови влакна, техники за рециклиране, заместители на кожи и т.н; Кръгови процеси – целящи да намерят нови начини за справяне с употребата на химикали, боядисване, 3D принтиране и производства, диктувани единствено от търсенето.

„Събирайки иноватори, стигащи до нови концепции с позитивна нагласа, конкурсът Global Change Award е прекрасен пример за подхода, необходим за създаването на промяна и изместване на фокуса на модната индустрия към възстановителна и обновителна кръгова икономика. Вълнувам се, че се присъединявам към журито в търсенето на следващите пет иновации, които наистина биха променили облика на индустрията,”
каза Елън МакАртър, основател на Ellen MacArthur Foundation.

Освен паричната награда, победителите ще получат и едногодишен достъп до специален Генератор за иновации, организиран от H&M Foundation в сътрудничество с Accenture и KTH Royal Institute of Technology в Стокхолм. Той е специално проектиран, за да спомогне развитието на идеите и да максимализира ефекта им върху индустрията.
Катализирайки зелени и наистина новаторски идеи, Global Change Award се впуска в едно от най-големите изпитания на модната индустрия днес – създаването на мода за нарастващото население като същевременно подобри въздействието й върху природата и околната среда. H&M Foundation стартира това предизвикателство, за да ускори процеса за цялата индустрия, но нито фондацията, нито компанията H&M получават печалба или притежават интелектуална собственост върху която и да е от иновациите. Целта е да се повлияе на модната индустрия в общ план.

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.