Следва

Наградени филми от Кан и първите опити на Годар идват на европейски кинофестивал у нас

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 12 до 18 септември

Септември е преполовен. И наравно с есенните листа, по улиците на града се носят културни, артистични и много интересни събития, които задължително вкарахме в нашия to di list за тази седмица. Започваме с...

Events преди 7 години

Септември е преполовен. И наравно с есенните листа, по улиците на града се носят културни, артистични и много интересни събития, които задължително вкарахме в нашия to di list за тази седмица. Започваме с...

Фотоизложбата

След шума на лятото SOHO ни кани да се потопим в тиха прелюдия към есента, в една липса на шум или доброволна пауза на обекта, обградил се с тишина чрез настройка към околната среда. Избoрът да ни представят фотографиите на Жана Йорданова e именно поради този уникален момент във времето и пространството, които авторката така фино успява да улови - празнината, оставена между две мисли.

В процесa на търсенията й природата заема съществено място, поради освобождаващата си сила oткъм перманентно зашеметяващите ни очаквания и влияния, идващи от неестественaта среда, наситенa с изкуствени шумове и хипермедиaтизaция. Творбите й са заснети с естествена светлина, в резултат на което възникват щампи, близки до интимната й памет, с полъх oт сънищата и детските й летни спомени за топла светлина и мечти, сякаш идваща от приказките, създавайки поглед, в който всичко изглежда с вплетена скрита тайна.
Изложбата Memoria del silencio може да разгледате в арт коуъркинг пространстовото SOHO на ул. Искър №4, всеки делничен ден от 9 до 19 ч, между 14 септември и 20 октомври.

Киното

Най-нетърпеливите зрители в България ще имат възможност да гледат "Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта" още на 12 септември на специална предпремиерна прожекция в рамките на Ladies Night, която се провежда в кината от веригата Cinema City в цялата страна. От 14 септември пък стартират предпремиерните прожекции в големите киновериги в България.

Изложбата

Между 5 и 18 септември БГ ПРЕС ФОТО откри изложба с най-доброто от българската журналистика за 2016 год. и изложба на американския фотограф Скот Брауър – “Най-лошото парти, на което съм бил”. Над 20 участника бяха наградени в категориите: "Документални истории и фотоесета от България", "Фоторепортажи от България", "Фотожурналистика от България - единични снимки", "Фотожурналистика от чужбина - серии", "Фотожурналистика от чужбина – единични снимки". На церемонията по награждаване присъства героят на най-високо отличената фотоистория – Любчо. 
От тази година започва да се присъжда и нова голяма награда за хуманистична фотография, носеща името на изключителния български фотограф ШАВАРШ АРТИН (1948-2005). Цел за следващите издания на конкурса е Специалната наградата да включва и значимо парично финансиране за автора за продължаване на работата по отличения проект.

Изложбата БГ ПРЕС ФОТО 2016 се осъществява с изключителната подкрепа на VIVACOM. Предметните награди, с парична стойност над 4000 лева, са осигурени от партньорите на инициативата – НИКОН България, луксозни часовници ДЖУЛИАНИ и VIVACOM.

Книгата

Издателство “Изток-Запад” и Ogilvy Group България представят основополагащата книга на Дейвид Огилви “Огилви за рекламата”, която излиза за пръв път на български език. Oт десетилетия това е задължително четиво за всички, занимаващи се с реклама, в което aвторът споделя личен опит и дава безценни съвети от кухнята на рекламния бизнес. Той ясно очертава стъпките за навлизането в бизнеса и най-добрите подходи за разпространение на продукта. Според Дейвид Огилви най-съществено е наличието на големи идеи за реклама, защото и най-доброто изпълнение не може да компенсира липсата на добра идея. Въпреки че книгата е писана много преди епохата на интернет, тя остава безценен и основополагащ източник на информация и до днес.

В новоиздадената на български книга Дейвид Огилви разкрива доказали се с годините рекламни стратегии и разказва как да използваме ефективно думите, защото рекламистите са разказвачи на истории, които изграждат герои, настроение, сюжет. 

ИК "Изток-Запад"

Театърът

Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ” празнува деня на София! И вие, столичани и гости на столицата, сте поканени! Колкото поискате и каквото поискате! Предлагаме разходка из репетиционните зали, гримьорните, перукерните, архива, ателиетата, фоайетата, както и всички скрити за външен поглед места, където се ражда магията, наречена ТЕАТЪР.

Зад затворените до скоро врати ще видите „ковачницата” на наградите „АСКЕЕР” и звукозаписното студио на ДОНИ. За децата ще има приказки и магии, за родителите - горещо кафе и... и разбира се вечерните представления
"ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА ДЯКОНА ЛЕВСКИ" и „ЕДНА НОЩ С ТЕБ”. 
 
На 17 септември (събота) Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯТА” отваря врати, за да отбележи Деня на София!

Изложбата

Магията на пространството е намерила трайно присъствие в живота на Елизабет Хайндл инейната притегателна сила ни най-малко не е отслабнала. В творчеството си тя е създала редица инсталации, които убеждават със структурата на своите пространства – било то пространства в големи вътрешни помещения или външни пространства, като паркове, площади или пред църкви. Нейната тема е пространството като такова, или по-скоро феноменът на пространството в нашето възприятие, но не както при архитектите, които тематизирайки пространството, го правят толкова по-съзнателно, колкото са по-компетентни. Все пак обаче архитектурните пространства имат прагматична функция. При Елизабет Хайндл функцията на пространствата е препратка към самите тях, към тяхната понятност, логика и красота. За да ги изобрази, тя гради пространства. Елизабет Хайндл обаче е в състояние да ги изобрази и двуизмерно, като например под формата на геометрична рисунка. Нещо подобно тя прави с пространството и в тази изложба - при това с изумителна простота.

12.09.- 17.09.16, Галерия - книжарница София Прес, ул. “Славянска” 29

Фестивалът

Интерактивни разходки, изкуство и занаяти, архитектурни обиколки, изложби, представления, музика, дискусии и бар и гурме турове в рамките на фестивала на 16, 17 и 18 септември.

Множество работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, бар и гурме турове, изложби, театрални пърформънси, интерактивни виртуални разходки, стрийт арт и графити, музика, диджей партита, зона за почивка и специален дискусионен форум ще преобразят стария център на София, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза в дните 16, 17 и 18 септември, когато ще се случи първото издание на „квАРТал фестивал“.
Изключително богатата програма на пилотното издание включва повече от 60 локации и артисти, опериращи в района, които ще отворят вратите си за всички посетители на събитието и ще представят интересно съдържание с много изненади. За най-малките пък са предвидени специални детски работилници, прожекции и много забавления.
Отправна точка на събитието и през трите фестивални дена е Дом на киното (ул. Екзарх Йосиф №37), откъдето всеки гост на „квАРТал фестивал“ ще получи подробна информация за различните активности и локации, както и специална карта с печати, която може да му донесе атрактивни награди от организаторите. А в Буд.КО, будката на ъгъла на ул. Стара планина и бул. Дондуков можете да оставите и своите препоръки и впечатления към дългосрочния проект за квАРТала.
Специално внимание заслужава датата 17 септември, когато е официалният Ден на София. „квАРТал фестивал“ предлага наситена програма, която се явява едно алтернативно отбелязване на празника на столицата и нейните жители и гости.

Фитнесът


На 15 септември България ще се присъедини към Европейския фитнес ден, официално събитие в рамките на Европейската седмица на спорта, целящо да провокира всички фитнес центрове, спортни клубове и зали за спорт, танци и други физически активности да отворят своите врати и заедно да превърнат деня в най-активния в Европа за тази година. Инициативата се организира за пръв път на европейско ниво, а концепцията му е базирана на успешната практика на Националния фитнес ден във Великобритания, организиран от ukactive от 2014 г. насам. В България проектът се реализира от Сдружение BG Бъди Активен и вече към инициативата са се присъединили едни от най-големите спортни вериги в страната.
Европейският фитнес ден се организира от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) като част от кампанията NowWeMOVE. BG Бъди Активен, заедно с Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването, отправя покана към фитнес центрове и спортни, танцови и йога клубове от страната да отворят вратите си за свободни посещения в рамките на Европейския фитнес ден, като по този начин дадат възможност на всички желаещи да пробват за първи път техните предложения за спортни активности, да участват в състезания и други инициативи, които не само ще ангажират повече хора да бъдат активни, но и също така ще привлекат нови клиенти и ще създадат допълнителни възможности за развитие на техния бизнес. Регистрацията на събития в Европейския фитнес ден все още е отворена и всички желаещи клубове могат да заявят своето участие на http://european-fitness-day.nowwemove.com/.

Концертът

На 17 септември от 20:30 ч. ни очаква незабравимо преживяване в Киноцентъра в Бояна. За своя първи концерт у нас ще пристигне музикалният посланик на толерантността Идан Райхел. Заедно с него, в България ще дойдат и част от изпълнителите от емблематичния "Проект на Идан Райхел" (The Idan Raichel Project), който за много хора е символ на приемане, мултикултурализъм и надежда.

Вълнуващият акустичен пиано концерт на Идан Райхел и неговата група ще ни пренесe в свят на мир, разбирателство и протегната ръка. Събитието ще открие ТОЛ-ФЕСТ 2016 - "Фестивала на толерантността". ТОЛ-ФЕСТ 2016 включва и спортно събитие ТOLE-RUN което ще се проведе на 18 септември. Фестивалът се организира под егидата на Столична община и Посолството на Израел в България, а 10% от печалбата ще бъдат дарени на Български Червен кръст.

Партито

Тази година 17-и септември ще бъде специална дата не само за жителите на София, но и за феновете на електронната музика. Армин ван Бюрен пристига с екип от над 50 човека, за да превърне Арена Армеец в една огромна сцена.

50-метровата сцена в АРЕНА АРМЕЕЦ ще е оборудвана с 30 въглерод и пиро машини, 300 светещи устройства, 4 лазера, 2000 шота заря и конфети, а цялото шоу ще се управлява от 8 човека в реално време и в пълен синхрон със сета на Армин ван Бюрен.

С шоуто пътува и един от най-известните театрални сценографи, холандецът Jos Thie (Йос Тий), който има задачата публиката да не скучае по време на този парти маратон и на сцената винаги да се случва нещо интересно.

Освен Armin Van Buuren в шестчасовото шоу ще вземат участие и популярната инди рок група Kensington, както и певците Betsie Larkin, Mr. Probz, Angel Taylor, Eric Vloeimans и Cimo Fränkel, познати от последния албум на Армин, носещ едноименното заглавие EMBRACE.
Билетите за ARMIN ONLY Embrace са на цени от 70 (за зоната пред сцената), 90 (за Golden Ring с достъп до терена и седящо място) и 130 лева (за VIP Experience). Ще ги намерите в бензиностанции OMV, касата в The Mall, билетен център НДК, YALTA CLUB и онлайн на Eventim.bg.

ТВ

Кои са едни от най-тайните и опасни общества в света разкрива Viasat History с поредицата „Тайните на подземния свят“. Епизодите ще се излъчват всеки понеделник, от 12 септември до 17 октомври, от 22:00 часа.

Нацистките окултни общества, Орденът на Сион и Орденът на убийците... имената може да са ви познати, но кои са те? Какво са представлявали? Какви са били техните вярвания и цели?

Завладяващата поредица изследва някои от най-тайните и опасни глобални общества на подземния свят в историята. Това е мрачна, загадъчна смес от сектантски култове, фанатични религиозни групи, езотерични общества и политически активисти - всички те се стремят да оформят облика и да влияят върху света, който познаваме днес.

Още в първия епизод зрителите ще се запознаят „отвътре“ с Якудза - един от най-безмилостните организирани престъпни синдикати в света с репутация, която включва изнудване и насилие. Поредицата продължава с Ку Клукс Клан – най-скандално известната група в Америка, проповядваща превъзходство на белите, която днес е само бледа сянка на това, което е била преди.

Зрителите ще се потопят и в света на убийците – една от най-смъртоносните, известни и тайни групи в средновековния свят на съвременна Сирия и Иран. Нацистите са били огромна сила в цяла Европа и Северна Африка през 30-те години на 20 век. По-малко позната е силната вяра на групата в древния мистицизъм, окултизма и в извънземните контакти.

Каузата и заведенията

Една от основните сфери на дейност в социалната отговорност на Перно Рикар България е насърчаването на отговорна консумация на алкохол. Ограничаването на употребата на алкохол от непълнолетни е един от глобалните ангажименти, които Групата Перно Рикар е поела, но постигането на тази цел е възможно само в партньорство с всички заинтересовани страни (властите, неправителствени организации, бизнеса). Затова компанията потърси партньорството на търговците на алкохол на дребно. 5 емблематични заведения за нощния живот на София припознаха каузата като своя - Bedroom, Carrusel, Culture Beat, Club 365, Once upon a time…Biblioteka.
На Учредителното събрание за създаване на първата по рода си в България „Лига на Отговорните – заведенията професионалисти“, 5-те заведения и Перно Рикар България поеха ангажимента да работят заедно за ограничаване на употребата на алкохол от непълнолетни и създаването на култура на отговорно сервиране на алкохол. Неформалната организация е отворена за нови заведения, които искат да работят за каузата.
„Твърдо вярваме, че в бъдеще Лигата ще се разраства с нови социално-отговорни заведения в цялата страна и ще придобива все по-голяма обществена популярност, сила и значимост“ – споделя Мирослава Симова, управител на Перно Рикар България.



Първата инициатива в рамките на Лигата на отговорните – заведенията професионалисти е кампанията „НЯМАШ 18? АЛКОХОЛЪТ ЩЕ ПОЧАКА“. Тя е насочена към широката общественост и има основна функция да насочи вниманието на посетителите на нощни заведения към проблема, поставяйки акцент върху наличните средства за справяне с него.

Необходимостта от адекватни и навременни мерки в посока превенция както и силните страни и огромен потенциал на кампанията спечелиха доверието на най-важната институция, отговорна за здравето на нашите деца. Държавна Агенция за Закрила на Детето е вече официален партньор, а Националната телефонна линия за децата (НТЛД) е отворена за подаване на сигнали за нередности, свързани с неправомерната продажба на алкохол на непълнолетни. С едно обаждане на номер 116111 всеки може да информира компетентните органи за наличието на нарушение на общоприетите правила, както и да подаде сигнал за всяко събитие, застрашаващо здравето и живота на най-малките. Повече информация за телефонната линия може да откриете на 116111.bg.
 


 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?