Следва

Революционните хитове в трилър-жанра „Игра на нерви“ и „I.T.” по кината от 9 септември

Наградени филми от Кан и първите опити на Годар идват на европейски кинофестивал у нас

18 филма, няколко дискусии, безплатни ученически прожекции, уркшоп за младежи и представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd...

Movies & TV преди 7 години

18 филма, няколко дискусии, безплатни ученически прожекции, уркшоп за младежи и представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd– това са само част от акцентите в третото изданиe на фестивала „Срещи на младото европейско кино“. Той ще се проведе от 26 септември до 2 октомври в кино „Одеон“ и залата на Френския културен институт и ще покаже филмовите заглавия, обединени в 3 тематични програми. Първата, наречена „Нови гласове“, ще представи филми на съвсем млади и обещаващи автори. Сред тях е Party Girl - "Купонджийка" , спечелил „Златна Камера” в Кан и определен от журито като „див, щедър и невъзпитан“ . Публиката ще може да види и първия френски филм за супергерой: „Винсент не е риба” , както и португалските „Джон Фром” и „Обратно у дома” . Безспорният гвоздей в програмата обаче е документалният „Утре”. Той е отличен със „Сезар” за най-добър документален филм през 2016г., до момента има над 1 милион зрители само във Франция, както и стотици прожекции по света.

"Купонджийка"

Голям интерес се очаква към програмата „Права на детето“. Филмите, включени в нея, ще станат отправна точка за кръгли маси и дискусии, в които ще се включат френски магистрати и техни български колеги, както и специалисти от Румъния и Молдова по въпроси, свързани с образование и успешни съдебни практики. Те ще дискутират по теми като анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, бездомни деца, малолетни в конфликт със закона и др. Очаква се да бъдат изработени съвсем конкретни текстове като част от подготвяната съдебна реформа в България, в посока по-дружелюбно правораздаване за децата извършители и жертви на престъпления. Отправна точка за всички тези разговори ще бъде филмът на режисьорката Еманюел Берко – 'С високо вдигната глава', открил фестивала в Кан през 2015г. Неговият сюжет разказва историята на 6-годишния Малони. Изоставено от майка си, момчето често е привиквано в съдилищата за малолетни. Един ден, изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл на живота.Филмът прави в Кан истински фурор, голяма заслуга за което има и Катрин Деньов в ролята на детска съдийка.

"Винсент не е риба"

Интересно хрумване на организаторите на фестивала е да направят програма Forever Young, посветена на първите опити в киното на режисьори, считани днес за класици и изучавани във филмовите академии по света. Стартът ще бъде посветен на Годар с два филма, променили киното завинаги: „Лудият Пиеро” и „Презрението”. За догодина организаторите на фестивала Ралица Асенова и Йоана Панкова обещават да видим първите опити в киното на Жак Деми, а за петото издание на форума са в преговори за две непоказвани заглавия на ранния Трюфо.

'Винсент не е риба'

"Обратно у дома" 

За най-младите зрители е подбрана програма от безплатни образователни прожекции и кино-уъркшоп, в който за 5 дни група младежи ще направят кратък филм и ще го покажат на голям екран при закриването.

"С високо вдигната глава" 

За всички иновативни учители, ментори, работещи в школи и образователни центрове, които искат да включат киното в своите методи на преподаване, е предвидено подробно представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd.

"Утре" 

Филмът „Утре”, отличен със „Сезар” за най-добър документален филм през 2016г. и гледан до момента от 1 милион зрители само във Франция и още толкова в 30 други държави по света, ще открие фестивала „Срещи на младото европейско кино“.

Сюжетът му е базиран на публикация за изследване, според което част от човечеството ще изчезне до 2100 година. Това провокира режисьорът Сирил Дион - еколог, поет и адвокат и приятелката му – френската кинозвезда Мелани Лоран, позната от „Гадни копилета” на Куентин Тарантино, да съберат екип от съмишленици и да проведат собствено изследване в десет държави, за да разберат какво би могло да провокира тази катастрофa и преди всичко – как да я избегнем! Така се раждат невероятни идеи и практики, които вече се прилагат успешно в десетки градове.

„Утре” е филм, който се превръща в събитие, програма, манифест за ново бъдеще на Земята. Бъдеще без големите международни компании, които унищожават природните ресурси заради своите печалби, бъдеще за обикновените хора. Филмът е епопея на “Движението на прехода” /Transition Movement/. Това движение днес обхваща много страни, като целите му са чрез проекти в областта на транспорта, храната, енергетиката, изкустватa и образoванието, с инициативи на местно ниво да се спрат негативните климатични промени и да се покаже новият път на политиците, правителствата и бизнесът. Роб Хобкинс, интервюиран във филма, е автор на няколко книги върху идеите на това движение.

„Утре” не е поредният фантастичен разказ за спасяване на човечеството от изчезване.Той е в основата на нова философия и нов начин на живот.Екипът на филма пътува по всички континенти и открива алтернативи на нормите, които функционират, носят приходи в икономиката и щадят околната среда. Той е разделен условно на части, всяка от които разглежда състоянието на екологията, икономиката, градоустройството и образованието.

More Movies & TV