Следва

Кулинарна демонстрация под наслов „Да поговорим за храната като лек“

7 трика за поддържане на здравословно тегло, които дори и баба ни би одобрила

Всеки от нас е имал момент, в който е искал да изглежда по-добре и да бъде в по-добра физическа форма, нали?...

Health преди 7 години

Всеки от нас е имал момент, в който е искал да изглежда по-добре и да бъде в по-добра физическа форма, нали? Често по тази причина прибягваме до кратки и изтощителни диети, с които си мислим, че набързо ще свалим излишните килограми и рядко се замисляме за последствията за организма от подобни рестрикции. Освен това митовете при здравословното хранене са много и излишните килограми дебнат отвсякъде. Особено сега, когато сме заобиколени от бързи и нездравословни храни, от които много хора по света започват да усещат негативите.

За да не се лутате и да се чудите кога и как да започнете със здравословния начин на живот, решихме да споделим с вас седем съвета, които са изпитани и доказано ефективни.

1. Премахнете думата ‘диета’ от речника си сега и се старайте да не я използвате, камо ли да я прилагате. По този начин и физически и психически няма да поставяте някакви ограничения и рамки на организма си и ще можете да поддържате постоянно здравословно тегло, без да се подлагате на хранителни изпитания или глад. Всички сме чували за калориен дефицит и че това е най-сигурния начин за горене на мазнини и сваляне на излишните килограми. И да, това е така, но не бива да се ограничава прекалено много калорийния прием, защото по този начин забавяме метаболизма и той преминава в икономичен режим, т.е. спира да гори мазнини и ги складира за в бъдеще, защото не знае кога отново ще бъде подложен на глад.

2. Друга грешка, която много хора правят, е да ограничат до известна степен приема на калории и едновременно с това да се ‘размазват’ от тренировки. Това не само не е здравословно, но е и опасно. Тренирайте, но не го правете така, сякаш живота ви зависи от това. Да, движението е живот, но не е необходимо да излизате на четири крака от залата или да бягате в парка, докато краката ви започнат да отказват. Човешкият организъм изисква ежедневно движение, но не и с цената на някоя травма. Най-доброто движение е естественото движение на организма – затова ние препоръчваме да започнете всеки ден да ходите колкото се може повече пеша, да използвате стълбите, вместо асансьора или ескалатора и изобщо всяка крачка е бонус за организма. Този съвет важи с пълна сила за хората, които не обичат да спортуват.

3. Не забравяйте да си набавяте достатъчно протеин. И най-важното – консумирайте го с необходимото количество полезни мазнини, за да се усвоява от организма правилно. Най-често си набавяме протеин от яйца, месо и риба и те са предпочитаните от организма източници на протеин, но ще ви дам един бонус съвет – яжте ги така, както ги е създала природата – не отделяйте жълтъка от белтъка и мазнините от месото. Те са създадени заедно и трябва да се консумират заедно.

4. Ако изпитвате силна нужда да си хапнете една бисквита или парче шоколад - направете го! Не игнорирайте нуждите на организма си и не го изтезавайте. Освен това няма да ви стане нищо от една бисквита. Все пак най-важното е как се храните през останалото време.

5. Сънят е много важна част от здравословния начин на живот и правилното и редовно хранене помагат за здрав и пълноценен сън. Ако имате проблеми със съня, то със сигурност имате проблеми и в кухнята. Променете хранителните си навици и със сигурност ще си припомните колко хубаво е да спите непробудно цяла нощ.

6. Игнорирайте всякакви приложения и приспособления за пресмятане на калории. Ако изпитвате нужда да пресмятате нещо, то по-добре бройте изкуствените подобрители в храната и се старайте да ги сведете до минимум.

7. Грижете се за черния си дроб. Знаете ли, че поддържането на здравословно тегло зависи до голяма степен от здравословното състояние на черния дроб? Правилното функциониране на този орган е от съществено значение за поддържането на здравословно тегло, защото той осъществява повече от 400 функции в човешкия организъм, но една от най-важните от тях е да филтрира токсините и отпадъците в организма.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.