Следва

Love to quote: 15 + 1 зареждащи цитата за по-богата седмица

Кулинарна демонстрация под наслов „Да поговорим за храната като лек“

Самолечението с лекарства е вредно и недопустимо, така е недопустимо и самолечението с диети

Health преди 7 години

Още древният лечител Хипократ преди хилядолетие е казал „Нека храната да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна“. Тази сентенция, достигнала до нас от древността бяха избрали като послание организаторите на кулинарната демонстрация „Да поговорим за храната като лек“, която се проведе днес в столичния ресторант „Soul Kitchen“ в рамките на първия за страната ни фестивал Sofia Restaurant Week. Инициатори бяха Асоциацията на младите гастроентеролози в България и Българската асоциация „Болест на Крон и улцерозен колит БАБКУК.

„Бягайте от пакетираните храни като от отрова!“, препоръча д-р Радислав Наков, председател на Асоциацията на младите гастроентеролози в България.

„Моделът на живот на съвременния работещ човек, особено в развитите страни включва навици, които имат пагубно отражение върху здравето. На първо място това е храненето с готови храни, рафинирани продукти и бързото хапване на крак.“, каза още той. „За съжаление, все повече се отдалечаваме от онзи начин на хранене, който е предпоставка за добро здраве, а това означава прясно приготвена храна с качествени продукти, добави още д-р Наков. Това в много голяма степен се отнася до пациентите с възпалителни чревни заболявания. Това, което те трябва да знаят е, че здравословното хранене подпомага лечението им, но хората с такива диагнози не трябва да се доверяват на случайни съвети, а единствено на компетентни лекари – гастроентеролози и специалисти по хранене и диететика.“, подчерта д-р Наков. По неговите думи както самолечението с лекарства е вредно и недопустимо, така е недопустимо и самолечението с диети, без лекарска консултация и съвет. „Важно е тези пациенти да знаят, че има съществена разлика в препоръчвания режим на хранене в острата фаза на заболяването и в ремисия. Това, което е важно да знаят тези хора например е, че в острата фаза не трябва да консумират мляко, както и пълнозърнест хляб и продукти, богати на фибри, ядки, зелени салати.“, препоръча още гастроентерологът.

„Обществото ни все още се нуждае от повече знания за характера и естеството на възпалителните чревни заболявания. Стигмата, неразбирането и пренебрежителното отношение към хората с тези диагнози, отказът на работодателите да ги приемат на работа трябва да бъдат преодоляни с обща воля и общи усилия, така както е развитите страни“, подчерта Димо Гатев от Българската асоциация „Болест на Крон и улцерозен колит.“



Той припомни, че във всекидневието си тези пациенти се сблъскват не само с множество предразсъдъци, но и със затруднения, които са напълно преодолими, каквото е например липсата на обществени тоалетни. „Те или не съществуват, или, ако ги има, са в окаян вид, който отблъсква и ги прави неизползваеми.“, посочи Димо Гатев. Пред медиите той представи бялата карта за достъп до тоалетна, която пациенти с възпалителни чревни заболявания могат да ползват при спешна необходимост, каквато е добрата практика в Европа и света.

Поп певицата Тони разказа за трудностите и перипетиите, през които е преминала, докато бъде диагностицирана, както и за принципите, които съблюдава при лечението си.



Тя подчерта, че наред със съвременната биологична терапия, която получава в последните години, фактор за добрите резултати от лечението й и дисциплината по отношение на храненето. За гостите на пресконференцията тя приготви и диетични ястия по нейни любими рецепти.

Възпалителните чревни заболявания - болест на Крон и улцерозен колит най-често засягат хора в млада и активна възраст, между 15 и 45 години, което предопределя и тяхната голяма социална значимост. Болестта на Крон може да засегне всеки участък на храносмилателния тракт - от устата до ануса, но преобладава локализацията в долната част на тънките черва (терминален илеум). Улцерозният колит е хронично заболяване на дебелото черво.

Болестта на Крон се проявява с възпаление на повърхностните и по-дълбоко разположените слоеве на стената на тънките черва, а при улцерозния колит възпалителният процес протича изцяло във вътрешната стена на дебелото черво или неговата мукоза.

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно, защото симптомите им се припокриват със симптомите при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Въпреки това, със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагноза е напълно възможно още в началото. Напредъкът в медицината през последните години доведе до навлизането на ефективни терапии, благодарение на които хората с тази диагнози успяват да постигнат ремисия и да водят напълно нормален живот. Лечението с биологични лекарства, приложено дори и при хора с по-тежка форма на заболяването, предпазва от тежки усложнения, които водят до три и повече операции и трайна инвалидизация.

По данни на Световната здравна организация броят на болните у нас е около 21 000 души, но голяма част от хората не се лекуват или са с погрешна диагноза. Към момента от болест на Крон в България се лекуват едва около 1000 души, а от улцерозен колит - около 2 000 души. По данни на специалистите честотата на тези заболявания нараства значимо в сравнение с края на 50-те години на миналия век и днес те вече се появяват пет пъти по-често. У нас също вървим към модела на северните страни, където тези заболявания са най-разпространени, твърдят експерти в областта.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.